Στη Γερμανία θα βρεθεί μεθαύριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά τι αναμένεται να συζητήσουν οι δύο ηγέτες, πουν δεν έχουν μέχρι τώρα, με δεδομένο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος διανύει την τέταρτη θητεία και ο Ρώσος πρόεδρος την δεύτερη, αλλά κυρίως ότι θα μιλήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες;
Την προηγούμενη φορά η Μέρκελ επισκέφτηκε το τουριστικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα ήρθε η σειρά του Πούτιν να πάει σε ένα γραφικό πύργο του Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο.
Η καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχαν συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη γερμανική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού.
Ο κατάλογος των θεμάτων για τα οποία θα μπορούσαν να συζητήσουν οι δύο ηγέτες είναι μακρύς. Για παράδειγμα, η ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ ή δηλητηρίαση πρώην Ρώσων κατασκόπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα τρία βασικά κεφάλαια
Πάντως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατονόμασε τρία από αυτά: ο πόλεμος στη Συρία, η συνεχιζόμενη βία στην ανατολική Ουκρανία, ενεργειακά θέματα, και συγκεκριμένα ο αγωγός Nord Stream 2.
Η Σαμπίνε Φίτσερ, επικεφαλής ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP), δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι οι συνομιλίες θα φέρουν κάποιο σημαντικό νέο.
«Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε η ίδια στην Deutsche Welle. «Η Ρωσία έχει τις θέσεις της για τη Συρία, την Ουκρανία κι έντονο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση του Nord Stream 2 και θα συνεχίσει να επιδιώκει αυτούς τους στόχους».
Το μακελειό στην Ουκρανία
Η σύγκρουση στην Κριμαία της ανατολικής Ουκρανίας έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων από τότε που ξεκίνησε στις αρχές του 2014.
Τότε η προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα προκάλεσε πυρετό στη Δύση και συνοδεύτηκε από νέες απειλές.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν μαζί με τους φιλορωσικούς αυτονομιστές, που ελέγχουν επί του παρόντος τις ανατολικές περιοχές.
Παράλληλα με τη Γαλλία, η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει σε μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών.
Ωστόσο, σε περισσότερο εντατικές συνομιλίες μπορεί να οδηγήσει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε κάποια συμφωνία.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν δεν φαίνεται να έχει διάθεση για συμβιβασμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η Μέρκελ.
Ο εφιάλτης της Συρίας
Ακόμα πιο δύσκολο είναι να σημειώσουν πρόοδο οι συνομιλίες των δύο ηγετών για τον εμφύλιο στη Συρία.
Πάντως, φέρεται να ελπίζουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια τετραμερή διάσκεψη κορυφής στις 7 Σεπτεμβρίου, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν και στην οποία θα συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία.
Αυτή την περίοδο ο Άσαντ ξεκινάει μια νέα επίθεση στην Ιντιλιμπ, ενώ η Μέρκελ και οι άλλοι σύμμαχοί της «ελπίζουν» ότι ο μπορεί να πιεστεί να σταματήσει μια νέα σφαγή εκεί.
Ο Πούτιν παραμένει ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων και μετά από την αμερικανική επίθεση απεργία σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων της Συρίας τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα εξοπλίσει το στρατό της Συρίας με S-300.
Το πρόβλημα του Nord Stream 2
Ένα άλλο ακανθώδες γερμανο-ρωσικό ζήτημα είναι ο αγωγός Nord Stream 2, ένα έργο 1200 χιλιομέτρων, το οποίο η Ρωσία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για να πουλήσει φυσικό αέριο στη Γερμανία χωρίς απαραίτητα οι δύο χώρες να συμφωνούν απόλυτα για το θέμα.
Ο αγωγός αμφισβητείται στη Γερμανία, ενώ η Ουκρανία φοβάται ότι θα έχει σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες, επειδή η Ρωσία θα είναι σε θέση να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας χωρίς να χάσει έσοδα.
Η ίδια η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι το Nord Stream 2 θα έχει γεωπολιτικές συνέπειες. Από τότε ζήτησε από τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία διαβεβαιώσεις ότι τα αποθέματα δεν θα σταματήσουν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας