Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Βρυξέλλες δεν συμπαθούν τις... Βρυξέλλες

Dreamstime

Οι Βρυξέλλες δεν συμπαθούν τις... Βρυξέλλες

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην βελγική πρωτεύουσα, που είναι και η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει η ιστοσελίδα politico. Οι Βρυξέλλες έχουν δύο πρόσωπα και δύο κατηγορίες πολιτών και η μία δεν συμπαθεί την άλλη.

Εάν ρωτήσει κάποιος τους κατοίκους των Βρυξελλών τι πιστεύουν για την περιοχή όπου βρίσκονται τα κτίρια και οι υπηρεσίες της Ε.Ε., μάλλον θα στρέψουν το βλέμμα τους στην αντίθετη κατεύθυνση με αποδοκιμασία. 

Οι κάτοικοι της βελγικής πρωτεύουσας διαμαρτύρονται για τα συνεχή κατασκευαστικά έργα στο σημείο, σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλείται από τις μετακινήσεις των ηγετών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια των Συνόδων.

Οι διεργασίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν τη ζωή στη βελγική πρωτεύουσα πολύ δύσκολη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποκαλούν το σημείο ως «ένα θορυβώδες γκέτο για τους πλούσιους, λευκούς, καλοπληρωμένους γραφειοκράτες με φοροαπαλλαγές που δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για την χώρα στην οποία κατοικούν και ζουν».

Ενόχληση, πάντως, υπάρχει και από την άλλη πλευρά, καθώς οι εργαζόμενοι της Ε.Ε. διαμαρτύρονται για τους ενθουσιώδεις Βέλγους γραφειοκράτες, αλλά και για την κακή εξυπηρέτηση πελατών. 

Τα στερεότυπα αυτά, είτε ισχύουν είτε όχι, δημιουργούν ένα σοβαρό πρόβλημα στη σχέση των Βέλγων με τους «Ευρωπαίους», το οποίο μεγεθύνεται από τη συνεχή διάθεση των θεσμών να επεκτείνουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις. 

Η πόλη των Βρυξελλών έγινε το 1958 η προσωρινή πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και το 1992 αναδείχθηκε σε μόνιμη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το NATO είχε ήδη μεταφέρει το αρχηγείο του εκεί το 1967. 

Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν έξι ευρωπαϊκούς θεσμούς, 42 διακυβερνητικούς οργανισμούς και 5.400 διπλωμάτες, τους περισσότερους από οποιαδήποτε πόλη στον πλανήτη. 

Όλα αυτά σε μία πόλη 1,2 εκατ. κατοίκων, η οποία δεν θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη διεθνή παρουσία σε διαφορετικές συνθήκες. Μόνο η Κομισιόν έχει στις τάξεις τις περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους Βέλγους πολίτες.

Για τους πολίτες, όμως, που δεν είναι στα υψηλά κλιμάκια ή δεν εργάζονται για τους θεσμούς η πόλη τους έχει γίνει εξαιρετικά αφιλόξενη.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που δημιουργούν τη δύσκολη αυτή σχέση είναι η ανελέητη και χωρίς όραμα εξάπλωση της Ε.Ε., η οποία έχει δημιουργήσει την περίφημη γειτονιά Λέοπολντ από γραφική γειτονιά σε μία περιοχή γεμάτη λεωφόρους, γκρι γραφεία και χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία για τη θέα των κατοίκων.

Ένα, όμως, από τα πιο σημαντικά στοιχεία της αντιπαράθεσης κρατάει από το 1960, όταν οι τοπικές αρχές έδιωξαν υποχρεωτικά πολλούς κατοίκους και κατεδάφισαν αρκετά κτίρια για να... κάνουν χώρο για το κολοσσιαίο κτίριο της Κομισιόν.

Αρχιτέκτονες επισημαίνουν ότι η σχέση μεταξύ των δύο Βρυξελλών μπορεί να βελτιωθεί εάν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αποκτήσουν κάποιο όραμα στα σχέδια που συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και να κατασκευάζουν. 

ΕΥΡΩΠΗ
Οι χρυσές γιορτές των ολιγαρχών
Την ώρα που χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες θα περάσουν για μία ακόμη χρονιά τα Χριστούγεννα τσακισμένοι από τη φτώχεια, τη λιτότητα και την ανεργία, οι...
Οι χρυσές γιορτές των ολιγαρχών
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Μαινόμενος Ρέντσι κατά των Βρυξελλών
Αμέσως μετά την επιστροφή από τις θερινές διακοπές, ζήσαμε μια νέα, οξεία σύγκρουση του Ματέο Ρέντσι με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ραδιοφωνική...
Μαινόμενος Ρέντσι κατά των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Διχασμένη η Ευρώπη για την Ελλάδα
Είναι τρεις γυναίκες που ζουν εδώ και χρόνια στο κέντρο των εξελίξεων καθώς οι Βρυξέλλες είναι το σπίτι τους. Τους ζητήσαμε να μας μεταφέρουν το...
Διχασμένη η Ευρώπη για την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
H Ε.Ε... σφαλίζει πόρτες και παράθυρα
Οσο κι αν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της σημερινής και αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες παραμένει η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους...
H Ε.Ε... σφαλίζει πόρτες και παράθυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν ενημερώνει τις επιχειρήσεις των «27» για τις εμπορικές συναλλαγές με το Η.Β. μετά τις 29 Μαρτίου
Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου γι αυτό και η Κομισιόν ενημερώνει τις επιχειρήσεις των...
Η Κομισιόν ενημερώνει τις επιχειρήσεις των «27» για τις εμπορικές συναλλαγές με το Η.Β. μετά τις 29 Μαρτίου