Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου στην ευρωπαϊκή επικράτεια - πρόταση που απέρριψε ως «ούτε εφικτή, ούτε επιθυμητή» ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse, από το επίμαχο σχέδιο Κικλ -το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στην άτυπη διήμερη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα στο Ινσμπρουκ- έχει απαλειφθεί η αναφορά σε «ένα καλύτερο σύστημα προστασίας, στο οποίο δεν θα υποβάλλονται πλέον σε έδαφος της Ε.Ε. αιτήσεις ασύλου».
Επιπλέον, έχουν εξαφανιστεί τα (ρατσιστικά) αποσπάσματα για «εμπειρίες από μετανάστευση από περιοχές που σημαδεύονται από πατριαρχικές, ανελεύθερες και οπισθοδρομικές θρησκευτικές αντιλήψεις», καθώς προωθούνταν παράλληλα ως στόχος μέχρι το 2025 να χορηγείται άσυλο στην Ευρώπη μόνο σε ανθρώπους που «αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ισχύοντα στην Ε.Ε. θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες»...
Εναντίον της αυστριακής πρότασης τάχθηκε και ο Ζαν Ασελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. δεσμεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, που κατοχυρώνει για διωκόμενους ανθρώπους το δικαίωμα καταφυγής και προστασίας σε ευρωπαϊκά κράτη.
Οπότε το σχέδιο Κικλ δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντίκειται σ’ αυτή την ύψιστη αρχή, κατά τον Ασελμπορν, που θεωρεί ανεπίτρεπτο για την προεδρία της Αυστρίας να διχάζει...
Χθες, παραμονή της υπουργικής συνόδου, επρόκειτο να έχει τριμερή προπαρασκευαστική συνάντηση η ξενοφοβική «συμμαχία των προθύμων»: τουτέστιν ο Κικλ με τους ομολόγους του από Γερμανία και Ιταλία, Χορστ Ζεεχόφερ και Ματέο Σαλβίνι.
Στην ατζέντα, το κλείσιμο της λεγόμενης Νότιας Διαδρομής για πρόσφυγες και μετανάστες, που επιδιώκουν Ζεεχόφερ και Κικλ (χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αν αναφέρονται σε θαλάσσια ή/και χερσαία διαδρομή).
Το σχέδιο αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του ακροδεξιού Σαλβίνι, χωρίς να προεξοφλείται ωστόσο η αντίδρασή του στην απειλή Ζεεχόφερ να επαναπροωθούνται αιτούντες άσυλο στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα καταγραφής τους (βλέπε κυρίως Ελλάδα και Ιταλία) ή στην απειλή της Αυστρίας να κλείσει τα νότια σύνορά της (και) με την Ιταλία.
Ηδη πάντως η Βιέννη επέβαλε «προσωρινούς» συνοριακούς ελέγχους σε μεθοριακά περάσματα με τη Γερμανία και την Ιταλία, επικαλούμενη τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο, τα οποία δεν αφορούν ειδικά τους πρόσφυγες αλλά εν δυνάμει ταραχοποιούς, σύμφωνα με την αστυνομία.
Στη Ρώμη τώρα, άρχισαν οι πρώτες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις κατά της σκληρής αντιμεταναστευτικής γραμμής του Σαλβίνι.
Θέλοντας να δείξει ότι δεν σύρεται παθητικά πίσω από τη συγκυβερνώσα Λέγκα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, τάχθηκε κατά της πρότασης Σαλβίνι να απαγορευτεί η είσοδος σε ιταλικά λιμάνια και των στρατιωτικών πλοίων που σώζουν θαλασσοδαρμένους.
«Η Μεσόγειος είναι μια ανοιχτή θάλασσα. Πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες, αλλά όχι να κλείσουμε την πρόσβαση. Η υποδοχή είναι ωραία λέξη, η απώθηση άσχημη» υπερθεμάτισε η «πεντάστερη» υπουργός Αμυνας, Ελιζαμπέτα Τρέντα.
Ο Σαλβίνι πάντως διατείνεται πως κατέληξε σε «κοινή γραμμή» με τον πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε, εν όψει των επαφών του στο Ινσμπρουκ.
Παράλληλα βέβαια, αρνήθηκε τον ελλιμενισμό πλοίου της ιταλικής ακτοφυλακής που μεταφέρει 67 πρόσφυγες και μετανάστες, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις πως θα φυλακιστούν και στη συνέχεια θα απελαθούν.
Χαρακτήρισε μάλιστα «πειρατές» και «εγκληματίες» τους διασωθέντες, οι οποίοι «εξεγέρθηκαν» κατά του πληρώματος ιταλικού εμπορικού πλοίου που τους περισυνέλεξε αρχικά ανοιχτά της Λιβύης και ήθελε να τους παραδώσει στη λιβυκή ακτοφυλακή...
Πικρό έβγαινε, στο μεσοδιάστημα, το... χιούμορ του Χριστιανοκοινωνιστή Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, που κόμπαζε αστειευόμενος τις προάλλες πως ανήμερα των 69ων γενεθλίων του απελάθηκαν 69 μετανάστες από το Αφγανιστάν και μάλιστα χωρίς δική του εντολή.
Λίγο μετά την επιστροφή τους στην Καμπούλ, αυτοκτόνησε διά απαγχονισμού 23χρονος Αφγανός, η αίτηση ασύλου του οποίου απορρίφθηκε παρότι ζούσε επί οχτώ χρόνια στη Γερμανία, έχοντας φτάσει εκεί ως ανήλικος.
Η τραγωδία προκάλεσε νέο κύμα κατακραυγής εναντίον του Ζεεχόφερ, ακόμα και από στελέχη των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών. «Η παραίτησή του έχει ήδη καθυστερήσει. Ακούει κανείς, συνασπισμέ;» τουίταρε ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της Νεολαίας του SPD. «Κυνικός, απάνθρωπος και μισάνθρωπος!
Ο Ζεεχόφερ φέρει το βάρος ανθρώπινων ζωών στη συνείδησή του και δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτός ως υπουργός, κ. Μέρκελ!» τουίταρε και η βουλευτής του SPD, Κανσέλ Κιζιλτεπέ. Πιθανότατα στον βρόντο...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας