Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μακρόν: Δεν είμαι ο πρόεδρος των πλουσίων
Charles Platiau/Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μακρόν: Δεν είμαι ο πρόεδρος των πλουσίων

  • A-
  • A+

Εξαγγελίες μέτρων με κοινωνικό πρόσημο για αγρότες, παιδεία, υγεία και στέγη από τον Γάλλο πρόεδρο στο ξεκίνημα του δεύτερου έτους της θητείας του. Μποϊκοτάζ από βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) που συγκάλεσε χθες στις Βερσαλίες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, για να παρουσιάσει στους 577 βουλευτές και τους 348 γερουσιαστές τον απολογισμό του πρώτου έτους της θητείας του, να υπενθυμίσει όσα υλοποιήθηκαν και να προβάλει τις προοπτικές για το μέλλον.

Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν διήρκεσε μιάμιση ώρα και μετά την αποχώρησή του ακολούθησαν οι ομιλίες εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Προσπάθησε να ανατρέψει την εντύπωση ότι είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων», παρουσίασε έναν εκτενή κατάλογο κοινωνικών μέτρων που προτίθεται να προωθήσει στο δεύτερο έτος της προεδρίας του και θέλησε κυρίως να αντικρούσει τους μύδρους που δέχεται για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και τη «μοναρχική» νοοτροπία του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση (Kantar Sofres) που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου, μόνο το 32% των Γάλλων διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στον Γάλλο πρόεδρο.

Μερίδα βουλευτών μποϊκόταρε την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου. Οι Ανυπότακτοι του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν απόντες από τη συγκέντρωση των Βερσαλιών.

Ορισμένοι βουλευτές του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, αρνούμενοι να πλαισιώσουν «σαν γλάστρες το επικοινωνιακό εγχείρημα του προέδρου».

Οι κομμουνιστές αποφάσισαν να συγκεντρωθούν πριν από την ομιλία έξω από την ιστορική αίθουσα «Jeu de Paume» των Βερσαλλιών, απέτισαν φόρο τιμής στη Γαλλική Επανάσταση και ανανέωσαν τον όρκο τους για την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη Γαλλία.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Ο Μακρόν αντέδρασε στις επικρίσεις, ότι ασκεί «συγκεντρωτική εξουσία». Ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να υποβάλει σύντομα μια πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να επιτρέπεται στο εξής ο πρόεδρος να απαντά σε ερωτήσεις που θα του θέτουν οι κοινοβουλευτικοί στο Κογκρέσο.

Απευθυνόμενος στους επικριτές του, τόνισε ότι είναι «ταπεινόφρων», αλλά αποφασισμένος να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για την πρόοδο στη χώρα του.

Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία προωθεί άμεσα.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά 1/3 και παράλληλα θα περιορίσει τον αριθμό των τροποποιήσεων που θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν για έναν νόμο. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση προβλέπεται να ξεκινήσει σήμερα.

Πάντως δύσκολα μπορεί να υιοθετηθεί η αναθεώρηση που δρομολογεί ο Μακρόν, γιατί απαιτείται υιοθέτηση του ίδιου κειμένου από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, με μεγάλη πλειοψηφία (των 3/5 των ψήφων) και στα δύο νομοθετικά σώματα. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε ο πρόεδρος μπορεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Οι βουλευτές εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους και θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση αποδυναμώνει την κοινοβουλευτική εξουσία, καταργεί τον πρωθυπουργό και οδηγεί σε «προεδρικό καθεστώς» τη Γαλλία.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των Γάλλων, δεν έχει ξεχάσει «τους φόβους, την οργή που σωρεύτηκε επί χρόνια». Πρότεινε σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας και στην επαγγελματική επιμόρφωση, τονίζοντας ότι υπερασπίζεται «τις επιχειρήσεις» για την οικονομική πρόοδο στη χώρα.

Υποστήριξε ότι «μια πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων δεν είναι μια πολιτική υπέρ των πλουσίων. Είναι μια πολιτική για όλο το έθνος, για τις θέσεις εργασίας, για τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για εκείνους που παραμένουν στο περιθώριο».

Πρόβαλε την ανάγκη του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, τη μέριμνα για την παιδεία και την επιμόρφωση. Κοινωνικά μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τους αγρότες, την παιδεία, την υγεία, το στεγαστικό.

Προσδιόρισε ότι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «θα παρουσιάσει νέες αποφάσεις που θα επιτρέψουν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας σε ό,τι αφορά τη μείωση των δημοσίων δαπανών», διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει σε «ισχυρές και θαρραλέες επιλογές».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν αρνητικές. Η Δεξιά και η Αριστερά επισημαίνουν ότι ο Μακρόν δεν παρουσίασε τίποτε καινούργιο και ότι εξακολουθεί να προωθεί και να επιβάλλει την πολιτική του, που ευνοεί τις επιχειρήσεις και τους προνομιούχους.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής ο Μακρόν
Το εκρηκτικό κλίμα του δρόμου από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο της Γαλλίας με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να έρχεται αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής που...
Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής ο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν «επέζησε» της μομφής, αλλά η φουρτούνα παραμένει
Στο κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αγανάκτησαν μετά την άρνηση της εξεταστικής επιτροπής να καλέσει σε εξέταση υψηλόβαθμους συνεργάτες του...
Ο Μακρόν «επέζησε» της μομφής, αλλά η φουρτούνα παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε... νεοφιλελεύθερο ναρκοπέδιο
Απεργίες, διαδηλώσεις, αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τα νομοσχέδια-εξπρές, αποκαλύψεις για προνομιακή μεταχείριση κατά την προεκλογική εκστρατεία και μία προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά συνεργάτη του προέδρου από...
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε... νεοφιλελεύθερο ναρκοπέδιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ενός ανδρός... αρχή με εργατικό δίκαιο
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε χτες τη νομοθετική της δράση με την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης του Μακρόν για το εργατικό δίκαιο, καθώς και της διαδικασίας που...
Ενός ανδρός... αρχή με εργατικό δίκαιο
ΕΥΡΩΠΗ
Η κάλπη «διόρθωσε» τη νίκη
​Η πλατιά νίκη του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές επιβεβαιώθηκε από τα τελικά αποτελέσματα που προκάλεσαν έκπληξη, γιατί διαπιστώθηκε ότι οι ψηφοφόροι εισάκουσαν τις εκκλήσεις των ηγετών...
Η κάλπη «διόρθωσε» τη νίκη
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν χωρίς αντιπολίτευση
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρονται στη ραγδαία αναρρίχηση στην εξουσία του Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε από το πουθενά πριν από έναν χρόνο, έκανε έφοδο στο πολιτικό τοπίο, απαγκίστρωσε κορυφαίες προσωπικότητες και...
Μακρόν χωρίς αντιπολίτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας