Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέθανε η Βρετανίδα που είχε δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ

AP Photo/Matt Dunham

Πέθανε η Βρετανίδα που είχε δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ

  • A-
  • A+

Η Ντον Στέρτζες που είχε εκτεθεί στο νευροτοξικό παράγοντα στα τέλη του περασμένου μήνα απεβίωσε, ανακοίνωσε την Κυριακή η Μητροπολιτική Αστυνομία. Ο θάνατος της 44χρονης ξύπνησε μνήμες καθώς τον περασμένο Μάρτιο στον ίδιο νευροτοξικό παράγοντα είχε προσβληθεί ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει το πώς ακριβώς η Στέρτζες και ένας 45χρονος άνδρας εκτέθηκαν στη νευροπαραλυτική ουσία την 30ή Ιουνίου.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξέφρασε σοκ και αποτροπιασμό για τον θάνατο της Στέρτζες.

Το Νόβιτσοκ είχε αναπτυχθεί από τον σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ, καταγγέλλοντας την πρώτη γνωστή επίθεση με τέτοιο χημικό όπλο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση του Μαρτίου και υποστήριξε ότι επρόκειτο για ενέργεια των βρετανικών ή άλλων μυστικών υπηρεσιών για την ανακίνηση αντιρωσικής υστερίας.

«Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι τώρα στραμμένα στη Ρωσία, κι όχι μόνον του Μουντιάλ.  Είναι η ώρα το ρωσικό κράτος να βγει δημόσια και να εξηγήσει τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε από βήματος της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ.

Για «βρόμικο πολιτικό παιχνίδι» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Ενώ, όπως συνέβη με την υπόθεση Σκριπάλ, έτσι και τώρα το αίτημα της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο να συμμετάσχει στις έρευνες παραμένει στον «αέρα»...

ΕΥΡΩΠΗ
Μυστήριο με τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ, που δούλευε για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και νοσηλεύεται σε...
Μυστήριο με τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο
ΕΥΡΩΠΗ
Παρασημοφορημένος από τον Πούτιν ο δεύτερος ύποπτος στην υπόθεση Σκριπάλ
Στην αποκάλυψη του δεύτερου ύποπτου για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια,...
Παρασημοφορημένος από τον Πούτιν ο δεύτερος ύποπτος στην υπόθεση Σκριπάλ