• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.2°C / 25.8°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.7°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 18.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 26.1°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 20.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.9°C / 23.3°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.0°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 22.8°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  73%
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γεφυροποιός» με αγεφύρωτες φιλοδοξίες

 • A-
 • A+

Τρίτη φορά μετά την ένταξή της ως πλήρους μέλους στην Ε.Ε., την 1η Ιανουαρίου του 1995, η Αυστρία ανέλαβε την 1η Ιουλίου και για τους επόμενους έξι μήνες την προεδρία της Ε.Ε., θέτοντας το κέντρο βάρους της στον αγώνα κατά της «παράνομης μετανάστευσης» και υπέρ της «περισσότερης ασφάλειας στην Ευρώπη».

Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, το πρόγραμμα της προεδρίας που φέρει τον γενικό τίτλο «Μια Ευρώπη που προστατεύει», ο 31χρονος Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται από τις 18 Δεκεμβρίου του δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη, αυτοπροσδιόρισε τον ρόλο του ως «γεφυροποιός» στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, επικέντρωσε την ομιλία του σχεδόν αποκλειστικά και μόνον στην ακραία προσφυγική-μεταναστευτική πολιτική του, για την οποία ο ίδιος αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος και επαίρεται για την «επιτέλους» υιοθέτησή της από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους επικριτές του να του διαμηνύουν πως «Ευρώπη που προστατεύει» δεν σημαίνει κλειστά σύνορα, ύψωση φρακτών και δημιουργία μιας «Ευρώπης-Φρούριο», αλλά κοινωνική προστασία και κοινωνική ασφάλεια.

Επίσης ο Κουρτς, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δεν παραλείπει να επαίρεται πως αυτός έκλεισε τη «Διαδρομή των Βαλκανίων», το σφράγισμα της οποίας προκάλεσε τις τραγικές εξελίξεις στην Ειδομένη, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος μιας καταστροφής.

Μια ακραία πολιτική, που ήταν καθοριστική για τη νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και που δεν διέφερε και δεν διαφέρει από εκείνη του ακροδεξιού κυβερνητικού του εταίρου.

Επίκληση του προγγράμματος

Το Κόμμα των Ελευθέρων συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην παράταξη «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», των ακροδεξιών και «δεξιο-λαϊκιστικών» κομμάτων που έχει ιδρυθεί από τη Μαρίν Λεπέν και που αμφισβητεί σε μόνιμη βάση την ίδια την Ε.Ε. και τις θεμελιώδεις αρχές της.

Απέναντι στις επιφυλάξεις για τη συγκυβέρνησή του με τους Ελευθέρους, όπως αυτές εμμέσως διατυπώθηκαν και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ομιλία του καγκελάριου στο Στρασβούργο, ο Κουρτς επικαλείται το κυβερνητικό του πρόγραμμα, στο οποίο –όπως διατείνεται– καταγράφεται ο «καθαρά φιλοευρωπαϊκός» χαρακτήρας του συνασπισμού τους.

Από την άλλη, πάλι, ο Γιούνκερ –στο πλαίσιο των φιλοφρονήσεών του προς τον Κουρτς– τονίζει πως «η Ευρώπη χρειάζεται τις αυστριακές διαπραγματευτικές δεξιότητες» και, την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή της η Μαρίν Λεπέν, εναποθέτοντας «μεγάλες ελπίδες στην αυστριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εκφράζει την αισιοδοξία ότι ο Κουρτς θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο είχε εκλεγεί στις τελευταίες αυστριακές εκλογές.

Οπως εκτιμάται από πολλούς, οι πολιτικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσαν να «ανατινάξουν» την Ευρώπη, με την ίδια την Ε.Ε. –το φερόμενο ως πλέον επιτυχημένο μοντέλο της μεταπολεμικής περιόδου– να βρίσκεται σε κίνδυνο και τον Κουρτς, με την επιπλέον ιδιότητα του προεδρεύοντος αυτό το εξάμηνο, να παίζει ρόλο-κλειδί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κουρτς μπορεί είτε να συμπράξει με –σαφώς πλέον θεωρούμενους ακροδεξιούς– πρωθυπουργούς, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν ή ο υπουργός Εσωτερικών και πανίσχυρος άνδρας στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας, αλλά και ο αρχηγός των δεξιών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ.

Δηλαδή, ο ίδιος πρέπει να επιλέξει για το εάν θέλει να τεθεί επικεφαλής των ευρωπαϊκών εχθρών της Ευρώπης και του ιδιαίτερα διφορούμενου «άξονα των προθύμων» ή αν θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής ενότητας, στη βάση των θεμελιωδών αξιών και αρχών της Ε.Ε., για τις οποίες φέρεται να κόπτεται επί δεκαετίες το δεξιό κόμμα του, ως το πλέον «φιλοευρωπαϊκό» στη χώρα του.

«Στα κρύα του λουτρού»

Γιατί, όπως αποδεικνύεται από πολλά παραδείγματα στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, μια δήθεν «τιθάσευση», μια «ενσωμάτωση» ή μια «πλαισίωση» της Ακροδεξιάς από τους συντηρητικούς και δεξιούς ποτέ δεν είχε επιτυχία και, ως εκ τούτου, για να κερδίσει και πάλι η Ευρώπη τον έλεγχο της κατάστασης, πρέπει να εστιάσει μόνο στη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Και αυτές εναπόκειται στον Κουρτς να τις υποστηρίξει και να τις προωθήσει ως προεδρεύων της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο (παρά το γεγονός ότι έχει σχετικά περιορισμένες δυνατότητες, γιατί ο πραγματικός προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο μόνιμος πρόεδρός του, ο Ντόναλντ Τουσκ).

Επικριτές επισημαίνουν πως ο Κουρτς άφησε να «εργαλειοποιηθεί» από τον Ζεεχόφερ και να γίνει όργανο της βαυαρικής εσωτερικής πολιτικής, ενόψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών, το φθινόπωρο, στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τώρα, βέβαια, κατόπιν της ενδογερμανικής διευθέτησης των διαφορών στο προσφυγικό μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ, ο Κουρτς παίρνει τον λογαριασμό και αφήνεται «στα κρύα του λουτρού» από τον «σύμμαχό» του, τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προωθεί τη δημιουργία κέντρων κράτησης στα αυστρο-γερμανικά σύνορα για πρόσφυγες που θα επαναπροωθεί η Γερμανία.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αρχηγού της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, μετά την ομιλία Κουρτς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος του είπε ότι «υποστηρίζουμε λύσεις και όχι ωραία λόγια, όπως και δεν αρκεί μόνον να ικανοποιείτε τους ψηφοφόρους σας στην Αυστρία».

Είναι επίσης ενδεικτικό όταν διαμηνύει στον Αυστριακό καγκελάριο (και μάλιστα απευθυνόμενος στον πληθυντικό) ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς και επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας: «Δώστε πίσω στην ιδέα της Ευρώπης την ψυχή της», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα «εθνικιστικές, λαϊκιστικές και εγωιστικές μονομερείς πράξεις», τις οποίες ζητάει από τον ομοϊδεάτη και αρχηγό του, να τις απορρίψει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο αποτυχημένος «γεφυροποιός» της Ευρώπης
Οσο μεγάλα ήταν τα λόγια του νεαρού Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς όταν η χώρα του αναλάμβανε την προεδρία της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τόσο μικρό ήταν το έργο του: αυτοανακηρύχθηκε...
Ο αποτυχημένος «γεφυροποιός» της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Η... «Πατριωτική Ανοιξη» της Βιέννης
Με την μπύρα να ρέει άφθονη και την παραδοσιακή αυστριακή μουσική να αντηχεί στην αίθουσα, η Μαρίν Λεπέν ξεσήκωσε το κοινό σε συγκέντρωση Ευρωπαίων ακροδεξιών «πατριωτών» που διοργάνωσε το αυστριακό Κόμμα της...
Η... «Πατριωτική Ανοιξη» της Βιέννης
ΕΥΡΩΠΗ
Ακροδεξιό «σοκ» και στις αυστριακές εκλογές
Με μόνο πραγματικό κερδισμένο το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) με επικεφαλής τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συσπείρωσε μεγάλο κομμάτι της αυστριακής Δεξιάς, ολοκληρώθηκαν οι περιφερειακές...
Ακροδεξιό «σοκ» και στις αυστριακές εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Βιέννη και Βερολίνο φαίνεται ότι συμφωνούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να σταματάνε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να περνάνε στα ενδότερα μόνο όσοι έχουν βάσιμες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο.
Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Με σημαία το μεταναστευτικό οι Αυστριακοί ακροδεξιοί στις ευρωεκλογές
Προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με σημαία ρατσιστικές, αντιευρωπαϊκές και αντιμεταναστευτικές ιδέες κάνει το συγκυβερνών κόμμα Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, με τον επικεφαλής του Χανς-Κρίστιαν...
Με σημαία το μεταναστευτικό οι Αυστριακοί ακροδεξιοί στις ευρωεκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
Η τελευταία να κλείσει την πόρτα... Η μία μετά την άλλη, αρκετές πλέον χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται να υπογράψουν το -νομικά μη δεσμευτικό- Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη...
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας