Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε Ελλάδα και Ιταλία η «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΡΑΣ

Σε Ελλάδα και Ιταλία η «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού

  • A-
  • A+

Στις πλάτες της Ελλάδας και της Ιταλίας δείχνουν ότι σκοπεύουν να μεταθέσουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού τουλάχιστον η Αυστρία που έχει την προεδρία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο αλλά και η Ουγγαρία, που μαζί με μια σειρά άλλων χωρών ακολουθούν την πιο σκληρή γραμμή στο θέμα. Το παραπάνω προκύπτει τόσο απ' τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, όσο και απ' τις συνομιλίες που είχαν στη Βιέννη ο Σεμπάστιαν Κουρτς με τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ.

Το θέμα είναι τι σκοπεύει να κάνει η Γερμανία, υπό το πρίσμα της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα αλλά και τις αντιδράσεις που συναντά στο εσωτερικό, κι ενώ Αυστρία δείχνει άκαμπτη. Σε όλα αυτά θα πρέπει βεβαίως να προστεθεί ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη δείξει πως δεν είναι πρόθυμη πια να υποδέχεται μετανάστες, αφήνοντας πλοία να θαλασσοδέρνονται και κάνοντας μπαλάκι την ευθύνη για εκατοντάδες πρόσφυγες στις λίγες μέρες της στο τιμόνι της χώρας.

Η Αυστρία σήμερα ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να καταστεί υπεύθυνη για μετανάστες και πρόσφυγες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία, μετά το ταξίδι τους από Ελλάδα ή Ιταλία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ωστόσο, αν και ουσιαστικά συμφωνεί με την πολιτική του Κουρτς, δήλωσε ότι: «Ούτε τώρα ούτε μελλοντικά θα καταστήσουμε την Αυστρία υπεύθυνη για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και τη Ιταλίας. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου σήμερα ούτε θα είναι μελλοντικά», είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη συνάντησή του στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι δυο τους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle, εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να κλείσουν την επονομαζόμενη «νότια διαδρομή» που ακολουθούν οι πρόσφυγες προκειμένου να φτάσουν απ' τη Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη.

Ο Κουρτς άλλωστε έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις του στο σχέδιο του Ζεεχόφερ για τις «πλατφόρμες αποβίβασης» στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, φοβούμενος ότι θα προκαλούσαν μαζική εισροή αιτούντων άσυλο στην Αυστρία.

Η πρόταση του Ζεεχόφερ είναι να χρησιμοποιούνται αυτά τα κέντρα ως βάση για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής και έχουν καταγραφεί. Όσοι δεν έχουν καταγραφεί δεν θα γίνονται δεκτοί στους καταυλισμούς αλλά θα στέλνονται πίσω στα σύνορα, δηλαδή στην Αυστρία. Το σχέδιο αυτό συμφωνήθηκε ως συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές για να αποσοβηθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γερμανία, αλλά ο Κουρτς δεν το δέχεται.

Μετά τη συνάντηση με τον Κουρτς, ο Ζεεχόφερ έκανε λόγο για ένα νέο σχέδιο σχετικά με τις «πλατφόρμες αποβίβασης» ώστε να γίνονται άμεσα οι διαδικασίες. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και θέλουμε να διαπραγματευτούμε με την Ιταλία και την Ελλάδα» ώστε να στέλνουμε πίσω τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί και καταθέσει αίτηση ασύλου σε αυτές τις χώρες, τα κυριότερα σημεία εισόδου στην Ε.Ε.

Η σημερινή συνάντηση στη Βιέννη ουσιαστικά ήταν η προετοιμασία μιας άλλης μίνι συνόδου μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας την άλλη εβδομάδα στην αυστριακή πόλη Ίνσμπρουκ. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι «να υιοθετήσουμε μέτρα για το κλείσιμο της μεσογειακής διαδρομής» δήλωσε σχετικά ο Κουρτς.

Απ' την πλευρά του ο Ζεεχόφερ έκανε λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις», αναγνωρίζοντας ότι το Βερολίνο πρέπει να φτάσει σε συμφωνία με ευρωπαϊκές χώρες ώστε να δεχθούν επαναπροωθήσεις προσφύγων. Το πόσο δύσκολο θα είναι κάτι τέτοιο διαφάνηκε και απ' τις σημερινές συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί πίσω μετανάστες απ' τη Γερμανία. Επιπλέον σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι επαναπροωθήσεις κυρίως προς την Ελλάδα.

«Το θέμα είναι ότι η Ουγγαρία δεν είναι το πρώτο σημείο εισόδου, σε ό,τι αφορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο σημείο εισόδου είναι η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία- και κυρίως στην Ελλάδα. Και εκεί συχνά συμβαίνει ότι δεν καταγράφονται», δήλωσε ο κ. Όρμπαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και το ότι πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά που προστατεύεται από τη Σένγκεν. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα, και εκεί όμως αυτό δεν έγινε. Εμείς όμως τους καταγράφουμε, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτό πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε σήμερα στην διαδικασία για την χορήγηση των αδειών παραμονής «για ανθρωπιστικούς λόγους». «Με εγκύκλιό μου προς τους νομάρχες και προέδρους των αρμόδιων επιτροπών, ζήτησα προσοχή και ταχείς ρυθμούς στο να παρέχεται φιλοξενία σε όποιον αφήνει πραγματικά πίσω του πολέμους, αλλά και να μπλοκάρονται όσοι δεν την δικαιούνται», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

Ιταλοί σχολιαστές τονίζουν ότι ουσιαστικά, ο υπουργός Εσωτερικών, με την κίνησή του αυτή, ζητά μια πιο αυστηρή και περιοριστική ερμηνεία του σχετικού νόμου.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
ΕΥΡΩΠΗ
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
Eνα σώμα, μια ψυχή. Ούτε ερωτευμένοι να ήταν, στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μιλάνο, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Ορμπαν. Μας πληροφόρησαν ότι η γραμμή τους και οι θέσεις τους ταυτίζονται απόλυτα και ότι στην...
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
ΕΥΡΩΠΗ
Επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα δείχνει ο Όρμπαν
«Το πρώτο σημείο εισόδου είναι η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα ή στην Βουλγαρία- και κυρίως στην Ελλάδα», δήλωσε ο Β. Όρμπαν και...
Επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα δείχνει ο Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
Η απόσταση που χωρίζει Άνγκελα Μέρκελ και Βίκτορ Όρμπαν στο μεταναστευτικό επαναβεβαιώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Σήμερα αναμένεται επίσης να συναντηθούν Σεμπάστιαν Κουρτς και Χορστ...
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Σε κλίμα πόλωσης όπου κυριάρχησαν οι γαλλο-ιταλικές αψιμαχίες, γερμανικές ακροβασίες, αυστριακές ακρότητες, ολλανδο-φινλανδικές εμμονές κατά του Νότου, βελγικές αοριστίες περί αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης,...
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
ΕΥΡΩΠΗ
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών
Η άτυπη συνεδρίαση κορυφής για το προσφυγικό που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ό,τι είχε αρχικά διαφανεί. Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να...
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας