• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.3°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.2°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 33.8°C
  0 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.2°C
  0 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.9°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 30.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  51%
AP Photo/Alessandra Tarantino
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίβαρο στον Σαλβίνι τα κοινωνικά μέτρα Ντι Μάιο

 • A-
 • A+

Τα Πέντε Αστέρια προσπαθούν να μειώσουν τον «πολιτικό πρωταγωνισμό» της Λέγκας και ποντάρουν σε μέτρα κοινωνικού περιεχομένου.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, παρουσίασε το «διάταγμα για την αξιοπρέπεια», που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Κόντε.

Στα κύρια σημεία του, προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων που έχουν λάβει κρατικές βοήθειες (υπό τη μορφή φοροελαφρύνσεων ή άλλων διευκολύνσεων) να μένουν στην Ιταλία τουλάχιστον για μία πενταετία.

Διαφορετικά, πρέπει να επιστρέφουν στο Δημόσιο μέχρι και τέσσερις φορές το ποσό που είχαν εξασφαλίσει από τα κρατικά ταμεία. Ενα μέτρο, για να περιορισθεί η συνεχής «αιμορραγία» εταιρειών (συχνά πολυεθνικών), οι οποίες πρώτα επωφελούνται των ευνοϊκών συνθηκών και στη συνέχεια μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες, με σαφώς φθηνότερο κόστος εργασίας.

Τα συνδικάτα, στο σημείο αυτό, εκφράζονται θετικά για τα νέα μέτρα, θεωρώντας ότι μπορεί να βοηθήσουν στο να συνετιστούν, κάπως, αρκετοί επιχειρηματίες που δεν διακρίνονται από ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.

Παράλληλα, στα μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση της διαφήμισης των τυχερών παιγνίων και μια σειρά επιπλέον παρεμβάσεων για το εργασιακό.

Ο Ντι Μάιο τόνισε ότι, ουσιαστικά, αποδομείται η εργασιακή μεταρρύθμιση «Jobs act» που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Ρέντσι: μειώνεται η συνολική διάρκεια των συμβολαίων περιορισμένου χρόνου και των σχετικών ανανεώσεων από 36 μήνες, σε 24. Επίσης, αυξάνεται σημαντικά και η αποζημίωση για τον εργαζόμενο, σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμη αιτία.

Προεκλογικά, τα Πέντε Αστέρια είχαν υποσχεθεί τη συνολική κατάργηση των μέτρων που είχε περάσει ο Ρέντσι και τα οποία διευκόλυναν τους εργοδότες, εξασφαλίζοντας το δικαίωμά τους να απολύουν, χωρίς να προβλέπεται πλέον δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Τελικά υιοθετήθηκαν κάποιες βασικές αλλαγές, χωρίς την ολική αμφισβήτηση του πακέτου μέτρων.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Από τη μία, τα συνδικάτα εκφράστηκαν, σε γενικές γραμμές, θετικά, έστω και αν «θα επιθυμούσαν περισσότερο θάρρος». Από την άλλη, τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» κάνουν λόγο για «μέτρα που θυμίζουν επιστροφή στον υπαρκτό σοσιαλισμό», ενώ η Ενωση Βιομηχάνων προειδοποιεί ότι θα περιορισθεί η επιχειρηματικότητα και οι νέες επενδύσεις.

Εκείνο που εκπλήσσει, ωστόσο, είναι για μια ακόμη φορά η στάση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Παρά την εκλογική ήττα του Μαρτίου και την αδυναμία να αναδείξουν νέο ηγέτη, οι «Δημοκρατικοί» συνεχίζουν να υπερασπίζουν την μεταρρύθμιση του εργασιακού που υπέγραψε ο Ματέο Ρέντσι.

Ο οποίος –υπενθυμίζουμε– προτιμούσε να συνδιαλέγεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε, παρά με τους επικεφαλής των ιταλικών συνδικάτων.

Στο μεταξύ, ο Ματέο Σαλβίνι συγκρούσθηκε με τον Τίτο Μποέρι, επικεφαλής του Ιταλικού Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Μποέρι τόνισε ότι οι εισφορές των μεταναστών και των εργοδοτών τους βοηθούν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του ιταλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πολλοί μετανάστες, εξήγησε, μένουν στην Ιταλία όταν λήγει η τουριστική τους βίζα.

Ο Σαλβίνι τού απάντησε άμεσα ότι «ζει στον Αρη» και «κάνει πολιτική, αγνοώντας ότι πολλοί Ιταλοί θέλουν να δουλέψουν».

Μια σχέση που δεν είναι σίγουρα από τις καλύτερες, αλλά ο Ντι Μάιο (ως υπουργός Εργασίας) θέλησε να υπογραμμίσει ότι «ο Μποέρι είναι κύριος συνομιλητής του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη σύγκρουση
Τελικά, η κυβέρνηση Κόντε δεν μεταπείστηκε ούτε από τους οίκους αξιολόγησης. Τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή. Σήμερα η Ρώμη απαντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν εννοεί να αλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό...
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη σύγκρουση
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητείται «Αστέρας» χωρίς... γραβάτες!
Ο επίλογος είχε ήδη γραφτεί. Δυόμισι χρόνια μετά τη στέψη του από τον ιδρυτή του κόμματος, Μπέπε Γκρίλο, ο Λουίτζι ντι Μάιο παραιτήθηκε από τη θέση του αρχηγού του κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ζητείται «Αστέρας» χωρίς... γραβάτες!
ΕΥΡΩΠΗ
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
Ετος δοκιμασίας θα είναι το 2020 για τη συγκυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστέρων, ενώ ο Σαλβίνι καραδοκεί για να επανέλθει στην εξουσία και το Κίνημα της Σαρδέλας εξαπλώνεται...
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «σαρδέλες» του Σαλβίνι και οι «αόρατοι νεοναζί»
Οι εκπλήξεις δεν λείπουν ποτέ και δεν περιορίζονται μόνο στις ξενοφοβικές δηλώσεις της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Οι μαζικές κινητοποιήσεις του «κινήματος της σαρδέλας» σε όλη τη χώρα βάζουν σε δύσκολη θέση...
Οι «σαρδέλες» του Σαλβίνι και οι «αόρατοι νεοναζί»
ΕΥΡΩΠΗ
Kόντε ξανά με νέο, «αριστερό» προφίλ
Το κυριότερο εμπόδιο ξεπεράστηκε καθώς ο Τζουζέπε Κόντε έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον οποίο συζήτησε χθες, επί μία ώρα.
Kόντε ξανά με νέο, «αριστερό» προφίλ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ιταλία περιμένει ένα miracolo
Κεντροαριστερά και Πέντε Αστέρια προσπαθούν να πετύχουν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε όχι μόνον ακατόρθωτο, αλλά και εξωπραγματικό. Να ετοιμάσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο να μπορέσει να καλύψει τις...
Η Ιταλία περιμένει ένα miracolo

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας