• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 16.1°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 14.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 14.5°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.2°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  57%

Πυρ ομαδόν από τον γερμανικό Τύπο για την ακροδεξιά στροφή του εταίρου της Μέρκελ

(AP Photo/Markus Schreiber)

Δριμύ κατηγορώ κατά του Ζεεχόφερ

 • A-
 • A+

Τα βέλη τους προς τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στρέφουν τα γερμανικά ΜΜΕ κατηγορώντας τον για ακροδεξιά στροφή στο προσφυγικό ζήτημα. Η νέα ευρωπαϊκή Δεξιά είναι η πιο ισχυρή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το θέμα που κυριαρχεί στο γερμανόφωνο Τύπο είναι η συμφωνία μεταξύ των δυο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU στο προσφυγικό. Τα βέλη στρέφονται εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Η Süddeutsche Zeitung στο σχόλιό της για τη συμφωνία μεταξύ των δυο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU στο προσφυγικό γράφει: «Είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης, μια από τις πιο επικίνδυνες. Για πρώτη φορά μετά από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου φαίνεται το καλοκαίρι του 2018 πόσο ισχυρή έχει γίνει η ευρωπαϊκή Δεξιά. Καθοδηγείται από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Τροφοδοτείται ιδεολογικά από τον Αυστριακό λαϊκιστή Πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς και τη δεξιά ιταλική κυβέρνηση. Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τους ανοίγει την πόρτα στο σαλόνι της ΕΕ. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών εκβίασε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με τελεσίγραφα και απειλές παραιτήσεων σε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό». 

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι απομένει να διαφανεί ποια είναι η πραγματική αξία αυτής της συμφωνίας και συμπληρώνει: «Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια δήλωση προθέσεων ότι οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχουν ήδη καταγραφεί. Εάν χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνίες βάσει των οποίων θα δέχονται και πάλι στο έδαφός τους πρόσφυγες είναι τελείως ασαφές. Μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη αρνείται πεισματικά να δεχθεί πίσω στο έδαφός της πρόσφυγες. Και σε αυτό το σημείο η συμφωνία μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων μοιάζει με ακάλυπτη επιταγή. Δεν αποκλείεται η διαμάχη για το προσφυγικό να ξεσπάσει και πάλι με την ίδια ένταση σε μερικές εβδομάδες».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitungσχολιάζει: «Η σφοδρότητα με την οποία αντιπαρατέθηκαν τα αδελφά συντηρητικά κόμματα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν αγώνα επιβίωσης. Οι Χριστιανοκοινωνιστές φοβόντουσαν και φοβούνται για τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο (στη Βαυαρία) αλλά και για την επιβίωσή τους ως λαϊκό κόμμα. Η Μέρκελ αντιθέτως φοβάται κυρίως για την Ευρώπη, για την οποία θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει στο παρελθόν. Επέλεξε μια αντιπαράθεση με την CSU παρά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Για εκείνη ‘το πνεύμα εταιρικότητας στην ΕΕ' ήταν σημαντικότερο από ό,τι η εταιρικότητα με τους Χριστιανοκοινωνιστές».

To Spiegel αναφερόμενο στη στρατηγική του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ γράφει πως εν τέλει προκάλεσε μια κυβερνητική κρίση, έβλαψε την  Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και καλλιέργησε την αβεβαιότητα στο κόμμα του, την CSU. Όσον αφορά γενικότερα την στάση του προέδρου των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί: «Ο Χορστ Ζέεχοφερ ήταν αυτό που υπήρξε το μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας του: ένας μοναχικός παίκτης. Ο Ζεεχόφερ δεν πήγαινε ποτέ με το ρεύμα και πολεμούσε για την καριέρα του. Αυτός, ο γιος ενός οικοδόμου, χωρίς απολυτήριο αλλά έξυπνος όσο λίγοι… Έχει πάντα μια στρατηγική. Και όταν δεν έχει, ισχυρίζεται παρ´όλα αυτά πως διαθέτει μια, και λέει τότε πως ‘εγώ παίζω σκάκι, οι άλλοι παίζουν τρίλιζα'… Ήταν πάντα πιο αγαπητός στη βάση από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Κολακεύεται να πιστεύει πως είναι εξωσυστημικός ενώ είναι μέρος του συστήματος…"Ο λαός μου λέει αυτό, ο λαός θέλει αυτό", έτσι μιλάει ο Ζέεχοφερ. Ο λαός κι εγώ εναντίον των υπολοίπων. Εναντίον της Καγκελαρίου, εναντίον του ίδιου του κόμματος εάν πρέπει.. ».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
SZ: Στην Άγκυρα η Μέρκελ για να σωθεί η συμφωνία του προσφυγικού
Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει η Γερμανίδα καγκελάριος, με στόχο να πείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τηρήσει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. 
SZ: Στην Άγκυρα η Μέρκελ για να σωθεί η συμφωνία του προσφυγικού
ΕΥΡΩΠΗ
Βραβείο Fulbright στη Μέρκελ για την προσφορά της στο προσφυγικό
Το βραβείο του Ιδρύματος Fulbright για τη Διεθνή Αλληλοκατανόηση θα πάρει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για τη διεθνή προσφορά της ως ηγέτιδας στη διεθνή διπλωματία και την αντιμετώπιση του...
Βραβείο Fulbright στη Μέρκελ για την προσφορά της στο προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο ψάχνει «εξειδικευμένους» μετανάστες...
Σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση με νέους νόμους, που βασίζονται στο μοντέλο του Καναδά, και θα δυσκολεύουν τους φτωχούς, τους ανειδίκευτους και...
Το Βερολίνο ψάχνει «εξειδικευμένους» μετανάστες...
ΕΥΡΩΠΗ
Τα πολλά μέτωπα της Άνγκελα Μέρκελ
Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης επικρατεί η συνήθης ραστώνη των διακοπών. Αλλά μόνο φαινομενικά. Διότι η καγκελάριος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προβλημάτων στο εσωτερικό. Εκτός συνόρων η Μέρκελ...
Τα πολλά μέτωπα της Άνγκελα Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Ενδοκυβερνητική γκρίνια για το προσφυγικό «ντιλ»
Η γερμανική κυβέρνηση την παρουσιάζει ως «μεγάλη επιτυχία», αλλά στην πραγματικότητα τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αμφισβητούν ευθέως –ο καθένας από τη σκοπιά του, βέβαια– την...
Ενδοκυβερνητική γκρίνια για το προσφυγικό «ντιλ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας