• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.4°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 20.2°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  78%
AP Photo/Olivier Matthys

Μια συμφωνία με πολλές «γκρίζες ζώνες»

 • A-
 • A+

Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται όσο γίνονται γνωστά τα συμφωνηθέντα για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, που για μία ακόμη φορά φαίνεται να αποτυγχάνει να δώσει μια πραγματική λύση στο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα της πολύωρης και γεμάτη συγκρούσεις συνόδου είναι γεμάτο αστερίσκους και θολά σημεία, καθώς ό,τι αποφασίστηκε θα γίνει σε «εθελοντική βάση».

Η διατύπωση της συμφωνίας είναι τέτοια ώστε να επιτρέψει σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιστρέψουν στις χώρες παρουσιάζοντας μια μικρή νίκη. Αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά οι διαιρέσεις εντός της Ένωσης στο μεταναστευτικό, μεταξύ αυτών που επιθυμούν περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία και των άλλων που αρνούνται να αναλάβουν έστω και μικρό μέρος του βάρους.

Άλλωστε, οι περισσότερες χώρες της Κεντρική Ευρώπης απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο για επανεγκατάσταση περίπου 160.000 προσφύγων που περιμένουν στα κέντρα φιλοξενίας Ελλάδας και Ιταλίας.

Η Ιταλία

Από την άλλη πλευρά είναι η Ιταλία, που ναι μεν απέσυρε το βέτο, αλλά απόλυτα ικανοποιημένη δεν είναι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, που έχει πρωτοστατήσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική της χώρας του, κερδίζοντας με την ακροδεξιά ρητορική του και τις εκλογές, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει χειροπιαστές δεσμεύσεις από την πλευρά της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό μετά τη συμφωνία, κυρίως για την ενίσχυση των εξωτερικών της συνόρων και την αναζήτηση νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Σαλβίνι, είτε μέσω Twitter και του hashtag #stopinvasione τόνιζε ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά για τους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός Κόντε δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί πια η Ιταλία δεν είναι μόνη της, ούτε είναι υποχρεωμένη να φτιάξει «κλειστά κέντρα», όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο, ωστόσο, όπως εκτιμούν τα ιταλικά ΜΜΕ, η δήλωση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μπλόφα.

Σύμφωνα με τη Repubblica, αφού η Ιταλία θα είναι υποχρεωμένη να ετοιμάσει τέτοια «κέντρα», θα πρέπει να συνεχίσει να ταυτοποιεί όσους φθάνουν στις ακτές της και μπορεί να τους στέλνει σε άλλες χώρες που «εθελοντικά» θα τους δεχθούν. Οι υπόλοιποι, όπως γίνεται σήμερα, θα πρέπει να φιλοξενούνται εκεί μέχρι την απέλασή τους.

Στην ουσία, η συμφωνία δεν φέρνει κάποια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, τουλάχιστον μέχρι την αναθεώρηση του Δουβλίνου, για την οποία οι ηγέτες πάλι αόριστα δεσμεύτηκαν να διαπραγματευτούν «το συντομότερο δυνατόν».

Η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών θα αναμετρηθεί ξανά με την κρίση που σοβεί στην κυβέρνησή της με αφορμή το μεταναστευτικό.

«Είμαι αισιόδοξη μετά τη σημερινή ημέρα όσον αφορά το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, μολονότι μας απομένουν πολλά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι πια υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι οι Χριστιανοκοινωνιστές να «αναγνωρίσουν ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τι φέρνει η συμφωνία

Με λίγα λόγια, για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα, συμφωνήθηκαν τα εξής:

• Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

• Διερεύνηση της πιθανότητας να δημιουργηθούν «κέντρα αποβίβασης» εκτός της Ε.Ε. για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία «θα δώσουν τέλος στο οικονομικό μοντέλο των παράνομων διακινητών». Ωστόσο, οι αφρικανικές χώρες απορρίπτουν την ιδέα να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους χώρους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα γνωστοποίησε ήδη από την Πέμπτη ότι η χώρα του απορρίπτει την ιδέα της δημιουργίας τέτοιων κέντρων υποδοχής εκτός της Ε.Ε. Ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατηγορηματικά αντίθετος.

• Εσωτερικά μέτρα ώστε να εμποδίσουν τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να εμποδιστεί η συμφωνία Σένγκεν και να μη θιγούν τα δικαιώματα ασύλου.

• Αύξηση των επενδύσεων στην Αφρική, ώστε οι χώρες της να αποκτήσουν «ουσιαστική οικονομική μεταμόρφωση», η οποία θα επιτρέπει στους πολίτες τους να παραμένουν στις πατρίδες τους

• Περισσότερη προσπάθεια για αναμόρφωση της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε., με αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγε πρέπει να λαμβάνουν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
Φρένο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε βάθος διετίας έβαλαν...
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Βιέννη και Βερολίνο φαίνεται ότι συμφωνούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να σταματάνε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να περνάνε στα ενδότερα μόνο όσοι έχουν βάσιμες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο.
Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Προκαταρκτική εξέταση και δίκαιη κατανομή η γερμανική πρόταση για το άσυλο
Η αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των χωρών- μελών της Ε.Ε., ενώ στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, είναι να διευκρινίζεται άμεσα αν ο αιτών...
Προκαταρκτική εξέταση και δίκαιη κατανομή η γερμανική πρόταση για το άσυλο
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμο το Βερολίνο να δεχθεί μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία
Σε μια κίνηση «καλής θέλησης» φέρεται να προχωρά η Γερμανία, όσον αφορά το θέμα των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία και λίγο πριν από τις σχετικές συνομιλίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,...
Έτοιμο το Βερολίνο να δεχθεί μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη, πού βαδίζεις;
Ούτε ένα βήμα για να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει κολλήσει σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα (Brexit, προσφυγικό, ιταλικός προϋπολογισμός) δεν έκανε η Ε.Ε. την τελευταία σύνοδο κορυφής και όσο αυτά δεν...
Ευρώπη, πού βαδίζεις;
ΕΥΡΩΠΗ
«Μετά τα λιμάνια θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια»
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου. Το Βερολίνο φέρεται να επιστρέφει τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα υποδοχής, δηλαδή την Ιταλία, προγραμματίζοντας την πρώτη πτήση τσάρτερ για την ερχόμενη Τρίτη....
«Μετά τα λιμάνια θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας