ΡΩΜΗ
Ο Τζουζέπε Κόντε είναι βέβαιος ότι η σημερινή σύνοδος θα μπορέσει να αποτελέσει μια «στροφή» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Μιλώντας στην ιταλική Bουλή ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας Λέγκας - Πέντε Αστέρων τόνισε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου «πρέπει να ξεπεραστεί διότι δεν είναι κατάλληλος για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, από τη στιγμή που μόνο το 7% όσων φτάνουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες».
Ο Κόντε προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του μιλά με μία και μοναδική φωνή, αλλά οι διαφορές (σε τόνο και κάποιες φορές σε περιεχόμενο) με τον υπουργό Εσωτερικών του, Ματέο Σαλβίνι, είναι εμφανείς.
Μπορεί να πρόκειται βέβαια και για καλά μελετημένη στρατηγική: ο Σαλβίνι να ενισχύει τις συμμαχίες με την αυστριακή κυβέρνηση και τον υπερσυντηρητικό υπουργό Εσωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης, Χορστ Ζέεχοφερ, και ο Κόντε να επιλέγει ως κύριους συνομιλητές τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ.
Τα δε Πέντε Αστέρια προς το παρόν προτιμούν να ασχολούνται με θέματα κοινωνικής πολιτικής και να ποντάρουν στην αύξηση των κατώτατων συντάξεων (με την περικοπή των συντάξεων-μαμούθ που ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ), όπως και τη μείωση των τεράστιων ετήσιων απολαβών των πρώην βουλευτών.
Αν βέβαια το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ακυρώσει, ως μη προβλεπόμενες από τον νόμο, όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.
Για να είμαστε ακριβείς βέβαια, δεν είναι μόνο η ιταλική κυβέρνηση που υιοθετεί συχνά μια ασαφή στάση. Και ο Μακρόν, ενώ στην αρχή επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Ρώμης κατηγορώντας την για έλλειψη αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό, τώρα προτιμά να υπογραμμίζει την παράνομη στάση τής μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline, λέγοντας ότι το σκάφος της ουσιαστικά έδρασε παράνομα, διότι αγνόησε τις υποδείξεις της ιταλικής και της λιβυκής ακτοφυλακής.
Τελικά η οδύσσεια των 234 μεταναστών που μεταφέρει τελείωσε με την απόφαση της κυβέρνησης της Μάλτας να δεχτεί το καράβι, λέγοντας όμως ότι, αφού αποβιβαστούν οι επιβάτες του, πρόκειται τελικά να παραμείνει υπό κατάσχεση.
Η κυβέρνηση Μουσκάτ παράλληλα, πριν δώσει το απαιτούμενο πράσινο φως, περίμενε να έχει τη διαβεβαίωση από άλλες εφτά χώρες της Ενωσης ότι θα δεχτούν μέρος από τους διασωθέντες του Lifeline. Το πλήρωμα πάντως, σε tweet του, παρομοίασε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Ζέεχοφερ, με τον Ιταλό Σαλβίνι, διότι «απάντησε αρνητικά στην ανάγκη παροχής άμεσης βοήθειας».
Ο δε Ιταλός υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει τη σταθερή, προσωπική του εκστρατεία αυτοδιαφήμισης, εκμεταλλευόμενος πάντα το μεταναστευτικό. Χθες ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα δωρίσει δώδεκα ταχύπλοα στη Λιβύη και θα φροντίσει για την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους, «για να συνεχιστεί η διάσωση των ανθρώπινων ζωών».
Παράλληλα επέμεινε στο ότι η χώρα του θα ζητήσει σήμερα να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης και παραμονής μεταναστών (βλέπε φυλακές) έξω από τα νότια σύνορα της Λιβύης. Μπορεί να φανταστεί με ευκολία κάποιος ποια θα είναι τα στάνταρντ των ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσα στη γενικότερη πλήρη αδιαφορία.
Αλλά επειδή όλα αυτά δεν αυξάνουν και τόσο θεαματικά τα ποσοστά της Λέγκας, πριν τελειώσει η ημέρα, ο Ματέο Σαλβίνι φρόντισε να προσθέσει και ακόμη μια προπαγανδιστική πινελιά του. Μας πληροφόρησε ότι «η Γαλλία πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει από τον εαυτό της και την Ιταλία» και πως «ο Μακρόν κάνει τον τρελό, επειδή η δημοτικότητά του στη Γαλλία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έχει αγγίξει ποτέ». Η γαλλοϊταλική σύγκρουση (αμφισβητούμενης ειλικρίνειας και πειστικότητας) συνεχίζεται…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας