Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έσωθεν και έξωθεν καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που ήρθε δεύτερος, είπε ότι αναμένει «τα τελικά αποτελέσματα καθώς είναι ακόμα πιθανόν η στήριξη προς τον Ερντογάν να πέσει κάτω από το 50%»

AP Photo/Emrah Gurel

Έσωθεν και έξωθεν καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές

  • A-
  • A+

Την απουσία «ίσων ευκαιριών» για τους υποψηφίους των τουρκικών εκλογών κατήγγειλε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που είχε στείλει παρατηρητές για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που ήρθε δεύτερος, υποστήριξε ότι «υπάρχουν ζητήματα» σε σχέση με την εκλογική διαδικασία, τα οποία «χρήζουν εξήγησης».

Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet Daily News, ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι «αποδέχεται» την ήττα του, αν και επιμένει στις καταγγελίες για παρατυπίες. Ωστόσο, αν και πιστεύει ότι «έκλεψαν ψήφους», δεν θεωρεί ότι ήταν τόσες πολλές ώστε να αλλοιωθεί η ουσία της νίκης του Τούρκου προέδρου, που πλέον αποκτά υπερεξουσίες.

«Έκλεψαν ψήφους; Ναι, έκλεψαν. Έκλεψαν, ωστόσο, 10 εκατ. ψήφους; Όχι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η διαφορά ψήφων του Ερντογάν είναι τόσο μεγάλη που «δεν μπορεί απλά να εξηγηθεί από εκλογικές παρατυπίες».

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) και των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει εμείς. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη για να αλλάξει το αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Μουχαρέμ Ιντζέ τόνισε ότι υπάρχουν «κάποια ζητήματα» με την εκλογική διαδικασία που χρήζουν εξήγησης. Μεταξύ αυτών ανέφερε το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 με το οποίο η Τουρκία ενέκρινε την αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης.

Απαντώντας σε φήμες ότι δέχτηκε απειλές από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο Ιντζέ το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Κανείς δεν με απείλησε και κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Οι φήμες που λένε ότι πήγα στο προεδρικό μέγαρο και μίλησα με τον Ερντογάν είναι λανθασμένες. Είναι λάθος να διασπείρει κανείς τέτοιες αβάσιμες φήμες», δήλωσε.

Και όταν ρωτήθηκε γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να μιλήσει δημόσια, είπε ότι αναμένει «τα τελικά αποτελέσματα καθώς είναι ακόμα πιθανόν η στήριξη προς τον Ερντογάν να πέσει κάτω από το 50%».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν, τον κάλεσε να γίνει «πρόεδρος όλων» αντί να ενεργεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο ΟΑΣΕ

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που παρακολούθησαν την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία και την εκλογική διαδικασία, από την πλευρά τους, εξέφρασαν τη λύπη τους γιατί δεν είχαν όλοι οι υποψήφιοι στις τουρκικές εκλογές «ίσες ευκαιρίες», ενώ ανέφεραν ότι υπήρξαν και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

Στην έκθεση του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζονται οι άνισες συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, κυρίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, καθώς το κυβερνών κόμμα και ο απερχόμενος πρόεδρος είχαν «πιο ευνοϊκή» κάλυψη.

«Τα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν προσέφεραν στους ψηφοφόρους ισορροπημένες πληροφορίες για τους διάφορους υποψηφίους», σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Βέβαια, διαπιστώνεται ότι «οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό».

Παρουσιάζοντας την προκαταρκτική έκθεσή του ΟΑΣΕ για τις εκλογές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο επικεφαλής του της αποστολή του Οργανισμού ανέφερε ότι «την ημέρα των εκλογών οι διαδικασίες γενικά ακολουθήθηκαν, παρόλο που σημαντικά νομικά μέτρα συχνά παραλείφθηκαν στη διάρκεια της καταμέτρησης» των ψήφων.

Όπως εξήγησε, ορισμένα ψηφοδέλτια δεν ήταν σφραγισμένα από τις αρμόδιες επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και τα ψηφοδέλτια δεν καταγράφονταν συστηματικά όταν παραδίδονταν στα εκλογικά τμήματα, παρατυπία που χαρακτηρίζεται στην έκθεση «σοβαρή».

Επίσης, επισημάνθηκαν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε ορισμένους διεθνείς παρατηρητές, καθώς υπήρχε «παρουσία μη εγκεκριμένου προσωπικού, συχνά αστυνομικών, που μερικές φορές επενέβαιναν στη διαδικασία».

Ψήφος στον... Πούτιν

Μέσα στα πολλά, έγινε γνωστό ότι στις προεδρικές εκλογές, μία ψήφο έλαβε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, στην περιοχή της Αττάλειας Μαναβγκάτ, κατά την καταμέτρηση των ψήφων εμφανίστηκε ψηφοδέλτιο στο οποίο ο ψηφοφόρος είχε γράψει το όνομα του Ρώσου προέδρου και δίπλα με μεγάλα γράμματα Evet (Ναι). Το ψηφοδέλτιο, όπως αναμενόταν κρίθηκε άκυρο.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή νίκη με βαριές «σκιές» για τον Ερντογάν
​Προϊόν καλπονοθείας, όπως καταγγέλλει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση; Τουρκική εκδοχή του φόβου που «φυλάει τα έρημα», υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και με την εθνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού; Οπως...
Διπλή νίκη με βαριές «σκιές» για τον Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερντογάν διασπά τους αντιπάλους του
Αποφασισμένος να πορευτεί επιθετικά προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας μέχρι τις εκλογές μοιάζει ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς χθες προσπάθησε να σπείρει τη διχόνοια στα κόμματα. Ηδη ο αντιπρόεδρος του...
Ο Ερντογάν διασπά τους αντιπάλους του
ΕΥΡΩΠΗ
Ευθεία επίθεση στον Ερντογάν μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη
Σοβαρές επικρίσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών -και πρώην σύμμαχός του- Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη, που ανέδειξε δήμαρχο τον υποψήφιο...
Ευθεία επίθεση στον Ερντογάν μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτιά με σημαντικές απώλειες για τον Ερντογάν
Το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε στους περισσότερους δήμους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας, ωστόσο κατέγραψε απώλειες, με πρώτη την πρωτεύουσα Άγκυρα.  
Πρωτιά με σημαντικές απώλειες για τον Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά τις εκλογές οι... «μαχαιριές»
Παρά τον δυναμικό προεκλογικό αγώνα ο Μουχαρέμ Ιντζέ δεν κατάφερε να αποτελέσει σημαντικό αντίπαλο για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε άνετα τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία από τον πρώτο γύρο....
Μετά τις εκλογές οι... «μαχαιριές»
ΕΥΡΩΠΗ
«Σουλτάνος» για τα επόμενα πέντε χρόνια
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο και στα χέρια του περνάει όλη η εκτελεστική εξουσία ● Το κυβερνών AKP χάνει την αυτοδυναμία στη Βουλή, αλλά μπορεί να έχει την πλειοψηφία...
«Σουλτάνος» για τα επόμενα πέντε χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας