• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.0°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  88%

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον νέο της παρέας, Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

YVES HERMAN, POOL PHOTO VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

 • A-
 • A+

Σε «χάβρα Ευρωπαίων» εξελίχθηκε η άτυπη μίνι σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό χθες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: γαλλο-ιταλικές αψιμαχίες, γερμανικές ακροβασίες, αυστριακές ακρότητες, ολλανδο-φινλανδικές εμμονές κατά του Νότου, βελγικές αοριστίες περί αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης, αλλά και οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, η οποία φάνηκε να μην έχει ακόμη συνέλθει από το μεθύσι των συμφωνιών των Πρεσπών και της ευρωζώνης, έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη συζήτηση των ηγετών 16 κρατών-μελών.

Η Ελλάδα πάντως τάχθηκε, βλέποντας τον κίνδυνο, κατά της σύναψης διμερών και τριμερών συμφωνιών και υπέρ μιας «ευρωπαϊκής λύσης» - και η συνέχεια θα δοθεί τις επόμενες μέρες (28-29) στο απέναντι κτίριο, όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 28 κρατών-μελών.

Ηταν μια διερευνητική συζήτηση. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, συμπεράσματα δεν εκδόθηκαν και ορισμένες δηλώσεις αποδόθηκαν σε «πηγές». Φάνηκε, όμως, καθαρά η διχόνοια των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οχι ότι αποτελεί έκπληξη. Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, η Ε.Ε. προσπάθησε να βρει λύσεις στις οποίες κυριάρχησαν ο εθνικός εγωισμός, η επίρριψη των ευθυνών στους άλλους (χώρες του Βορρά κατά του Νότου) και αποφάσεις που αγνοήθηκαν επιδεικτικά από μια ομάδα χωρών (Βίζεγκραντ) με ξενοφοβικά και εθνικιστικά συνθήματα. Βούτυρο στο ψωμί της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς...

Περί αλαζονείας

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των 16, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπήκε φουριόζος στην αίθουσα της συνεδρίασης. Λίγο πριν είχε δηλώσει ότι η Γαλλία «δεν λαμβάνει μαθήματα από κανέναν» για το προσφυγικό. Μια απάντηση στην ιταλική κυβέρνηση που τον κατηγόρησε για «αλαζονεία».

Για τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του δέχθηκε περισσότερα από την Ιταλία αιτήματα για άσυλο από την αρχή του 2019. Τώρα, πόσα αιτήματα έγιναν αποδεκτά και πόσες απελάσεις έγιναν, είναι άλλη ιστορία. Στις δηλώσεις του πάντως, ο Εμ. Μακρόν μίλησε για λήψη μέτρων που θα σέβονται τις «αξίες της Ευρώπης», θυμήθηκε τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών-μελών...

Οι γαλλο-ιταλικές διαφορές οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Εμ. Μακρόν και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να προτείνουν από κοινού τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» για τους μετανάστες στις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία). Στο πλευρό τους στάθηκε και η Ισπανία. Ενα παλαιό σχέδιο, με πιο καλή «συσκευασία», το οποίο είχε προτείνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο Βορράς, με δέλεαρ τα χρήματα, δεν έχει εγκαταλείψει την πρόθεση να φορτώσει όλο το προσφυγικό βάρος στις δύο χώρες του Νότου. Στα εν λόγω «κλειστά κέντρα» του επαναφερόμενου σχεδίου Μακρόν-Μέρκελ, θα γίνεται η εξέταση των αιτημάτων για άσυλο των μεταναστών, χωρίς φυσικά τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλο κράτος-μέλος.

Ξεπερασμένο Δουβλίνο

Η Ιταλία, που ένιωσε, όπως και η Ελλάδα, την υποκρισία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, απέρριψε αμέσως ως απαράδεκτο το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο κανονισμός του Δουβλίνου, που προβλέπει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες υποδοχής (Ιταλία, Ελλάδα) έχει τελείως ξεπεραστεί, όπως και η αναθεώρηση του κανονισμού η οποία είναι ουσιαστικά νεκρή εδώ και πάνω από δύο χρόνια λόγω της μη εφαρμογής του από τις χώρες Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), παρά το γεγονός ότι υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών.

Η Ιταλία ζητεί επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες και την υποχρεωτική εφαρμογή της κατανομής προσφύγων με ποσοστώσεις στα κράτη-μέλη. Με άλλα λόγια, την επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης. Επίσης, απαιτεί την αύξηση των οικονομικών ενισχύσεων στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Στριμωγμένη Μέρκελ

Ο Εμ. Μακρόν δεν λέει όχι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες Βίζεγκραντ, αλλά επιμένει στα «κλειστά κέντρα» στις χώρες πρώτης υποδοχής. Συμφωνεί για μια συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά δεν αποκλείει τη σύναψη διμερών ή τριμερών συμφωνιών. Τη θέση αυτή υποστηρίζει και η Αν. Μέρκελ, η οποία κρύβεται προς το παρόν πίσω από τον Γάλλο πρόεδρο και τις αψιμαχίες του με την ιταλική κυβέρνηση.

Η στριμωγμένη «κόρη του πάστορα», που δεν θέλει να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εν δυνάμει συμμάχους της Γερμανίας (Βίζεγκραντ), δεν βλέπει συνολική λύση στο μεταναστευτικό και ζητεί τη σύναψη διμερών και τριμερών συμφωνιών για το «αμοιβαίο συμφέρον».

Φυσικά, τάσσεται υπέρ των «κλειστών κέντρων» σε Ελλάδα και Ιταλία και κατά της μετακίνησης των μεταναστών που αναμένουν το αποτέλεσμα του αιτήματός τους για παροχή ασύλου, σε άλλο κράτος-μέλος εκτός της χώρας πρώτης υποδοχής.

Απαγορευμένη λέξη

Η υποκρισία ορισμένων ηγετών φάνηκε χθες στον προσδιορισμό των «κέντρων» εντός του ευρωπαϊκού εδάφους. «Κλειστά κέντρα» για τον γαλλογερμανικό άξονα, «κέντρα προσανατολισμού» για τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ και «περιφερειακά κέντρα» για άλλους.

Προσοχή, απαγορεύεται η λέξη «στρατόπεδα», καθώς οι νέες δομές δεν θα πρέπει να θυμίζουν τα αντίστοιχα «κέντρα» της ναζιστικής Γερμανίας. Οπως και να ‘χει, συνεχίζει να προωθείται το σχέδιο Αυστρίας-Δανίας-Ολλανδίας-Φινλανδίας για τέτοια «κέντρα» στην Αλβανία ή στο Κόσοβο (ο πρωθυπουργός του τελευταίου Χασίμ Θάτσι ήταν χθες στις Βρυξέλλες), καθώς και στην Τυνησία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Και εγένετο Δουβλίνο
Μετά τα ωραία λόγια και την αιφνίδια επίδειξη ανθρώπινης ευαισθησίας για λόγους περισσότερο επικοινωνιακούς, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνέρχονται από σήμερα σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής με κατ’ εξοχήν θέμα...
Και εγένετο Δουβλίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη ψάχνει κοινή γραμμή
Εφαρμογή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων, όπου τη μερίδα του λέοντος θα έχουν η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και δυνατότητα «εξαγοράς» ετήσιας εξαίρεσης για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με «τίμημα» την...
Η Ευρώπη ψάχνει κοινή γραμμή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών
Η άτυπη συνεδρίαση κορυφής για το προσφυγικό που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ό,τι είχε αρχικά διαφανεί. Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να...
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Ευχολόγια και... ξόρκια
Η έντονη ανησυχία για την «ιστορική» είσοδο της Ακροδεξιάς στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για την αβεβαιότητα που προκύπτει στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μετά...
Ευχολόγια και... ξόρκια
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Τα υπόγεια ρεύματα και η επόμενη μέρα
Η «γραβατωμένη» Ακροδεξιά που λειτουργεί σαν «μπαμπούλας» στη σύγχρονη Ευρώπη, το πρωτοφανές χάος της γαλλικής πολιτικής σκηνής, η φτώχεια και η ανεργία που καθορίζουν τα πάντα, το μέτωπο με Βρυξέλλες και...
Τα υπόγεια ρεύματα και η επόμενη μέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας