• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 11.6°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 16.2°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 9.6°C
  3 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.5°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 5.3°C / 12.6°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 11.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  91%

Ο Μακρόν επιτέθηκε στην Ιταλία, λέγοντας πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι κατά 80%

AP Photo/Thibault Camus,

Με κοινή πρόταση Γαλλία και Ισπανία στη σύνοδο κορυφής

 • A-
 • A+

Με κοινή πρόταση προσέρχονται Γαλλία και Ισπανία στη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που θα διεξαχθεί την Κυριακή με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό, κρατώντας αποστάσεις από την Ιταλία που αναμένεται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία πρόταση πέντε σημείων.

Η Γαλλία και η Ισπανία προτείνουν τη δημιουργία κέντρων προσφύγων-μεταναστών κλειστού τύπου στις πρώτες χώρες υποδοχής, δήλωσε το Σάββατο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν από τη έναρξη της άτυπης συνεδρίασης των Βρυξελλών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, αναλύοντας το σχέδιο, ανέφερε πως οι πρόσφυγες-μετανάστες «μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος» θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αμροστείας για τους Πρόσφυγες, «με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (...) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου».

Κυρώσεις στις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες

Ο γάλλος πρόεδρος, σε άλλο σημείο της συνεντεύξεως που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου, τάχθηκε υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες που έχουν προσφυγικό καθεστώς.

«Είμαι ο ίδιος υπέρ μηχανισμών που να το λαμβάνουν αυτό πράγματι υπόψη», δήλωσε ο Μακρόν όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις απόψεις του για ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελουνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν επιτέθηκε στην Ιταλία, λέγοντας πως οι μεταναστευτικές ροές στη γειτονική μας χώρα έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι κατά 80% σημειώνοντας πως δεν υπάρχει μεταναστευτική κρίση αλλά κρίση πολιτικής που εκδηλώνεται από εξτρεμιστές.

Σε άλλο μήκος κύματος η Ιταλία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απέρριψε τις προτάσεις του Παρισιού και του Βερολίνου ζητώντας από τους ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν πρώτα το θέμα της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μετά το θέμα των επαναπροωθήσεων, θέμα που έθεσε στην καγκελάριο Μέρκελ ο Χριστιανοκοινωνιστής κυβερνητικός της εταίρος και ομόλογος του Σαλβίνι.

Ο Ιταλός υπουργός, απάντησε στα λεγόμενα του Μακρόν κάνοντας αναφορά σε «αλαζονεία του γάλλου προέδρου», αναφέροντας ότι η Ιταλία φιλοξενεί πάνω από 170.000 «υποτιθέμενους πρόσφυγες» και κάλεσε την Γαλλία «να ανοίξει τα λιμάνια της» και να σταματήσει τις απωθήσεις στα ιταλογαλλικά σύνορα, στη Βεντιμίλια.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε που θα πάρει μέρος κανονικά στη σύνοδο της Κυριακής, θα προσέλθει στις Βρυξέλλες με ένα σχέδιο πέντε σημείο που θα επικεντρώνει στην εξέταση των βαρών που έχει επωμιστεί κάθε χώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιταλικό σχέδιο θα λέει:

 • «Όχι» στις διμερείς συμφωνίες
 • Θα προβλέπει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου και παράλληλα να ξαναγραφεί ένας νέος κανονισμός σύμφωνα με τις ανάγκες των ημερών
 • Θα ζητά επίσημη δέσμευση της ΕΕ πως θα καλυφθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ προς τις χώρες της Αφρικής για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών
 • Θα προτείνει τη δημιουργία κέντρων βοήθειας για τους μετανάστες όπου από τα κέντρα αυτά θα οργανώνεται ο επαναπατρισμός τους
 • Θα κάνει αναφορά σε ευρωπαϊκά κονδύλια που θα χρησιμοποιούνται για τον επαναπατρισμό των προσφύγων-μεταναστών.

Η Ιταλία αποσκοπεί οι τελικές αποφάσεις -σύμφωνα με τις προτάσεις της- να γίνουν με επίσημο και αποφασιστικό τρόπο.

Η πρόταση της Αυστρίας που την επεξεργάστηκε μαζί με τη Δανία και αφορά τη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών εκτός Ε.Ε. αλλά εντός Ευρώπης φαίνεται να υφίσταται αλλά είναι άγνωστο αν θα βρει και άλλους υποστηρικτές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σαλβίνι: ανένδοτος παρά τις πιέσεις
Ακαμπτος παρέμενε ώς χθες ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, απέναντι στις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται προκειμένου να επιτρέψει την αποβίβαση των 177 προσφύγων και μεταναστών,...
Σαλβίνι: ανένδοτος παρά τις πιέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Κώδικας ανάλγητης συμπεριφοράς
​Τις ζωές χιλιάδων ακόμα προσφύγων και μεταναστών απειλεί να θέσει σε κίνδυνο η επιβολή του επονομαζόμενου «κώδικα συμπεριφοράς», τον οποίο συνέταξε η Ιταλία με τις ευλογίες της Ε.Ε. προκειμένου να περιορίσει...
Κώδικας ανάλγητης συμπεριφοράς
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό
Τέλος δεν φαίνεται να έχει η οδύσσεια των προσφύγων στο πλοίο της Open Arms, με το θέμα να λαμβάνει διαστάσεις ιταλο-ισπανικής διένεξης. Ηδη η ισπανική ΜΚΟ απέρριψε χθες την προσφορά της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
Εξι άνθρωποι τη μέρα πέθαιναν κατά μέσο όρο την περασμένη χρονιά προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης - ένας διάπλους «στο πιο φονικό θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο»,...
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Η ιταλική συγκυβέρνηση επιτίθεται στον Μακρόν
​Η σύγκρουση της Ιταλίας με τη Γαλλία συνεχίζεται. Η «πρόκληση» αυτή τη φορά έφτασε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος κάλεσε τη Γαλλία «αν το επιθυμεί» να παραχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την...
Η ιταλική συγκυβέρνηση επιτίθεται στον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Οι μετανάστες στη στεριά,
Τους πήρε σχεδόν είκοσι μέρες, αλλά οι (α-)φιλόξενοι Ευρωπαίοι έκαναν τελικά το σωστό και δέχτηκαν, με τα πολλά, να μοιραστούν αναμεταξύ τους τους 49 μετανάστες που θαλασσοδέρνονταν αρόδο σε δύο πλοιάρια ΜΚΟ,...
Οι μετανάστες στη στεριά,

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας