Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Μέρκελ μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
AP Photo/Markus Schreiber, file
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μέρκελ μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

  • A-
  • A+

Tην προσεχή Τρίτη, μετά και τη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αναμένεται η σύγκληση του συμβουλίου κορυφής των τριών κομμάτων του κλυδωνιζόμενου κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Ανγκελα Μέρκελ.

Τη συνάντηση είχαν ζητήσει αρχικά οι Σοσιαλδημοκράτες για να πιέσουν τον Χορστ Ζεεχόφερ για αναδίπλωση των σχεδίων του για το άσυλο.

Στη συνέχεια όμως και οι Χριστιανοκοινωνιστές ζήτησαν τη συνάντηση, προσθέτοντας μάλιστα με επιτακτικό τρόπο στα «αγκάθια» και το θέμα των δομικών μεταρρυθμίσεων για την Ε.Ε., που συμφώνησε η Α. Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μ. Σέντερ προειδοποίησε μάλιστα την καγκελάριο ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία εάν αυτή συνεπάγεται επιπλέον βάρη για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα η Α. Μέρκελ έχει πλέον δύο ξεκάθαρες επιλογές: να υποκύψει στις πιέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών και να διαπραγματευτεί χρονικά περιθώρια στην Ε.Ε. ή να κινηθεί προς την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών.

Και στις δύο περιπτώσεις θα ρισκάρει τη συνοχή της κυβέρνησης, όμως στην περίπτωση που ακολουθήσει τον Χ. Ζεεχόφερ και εξωθήσει τους Σοσιαλδημοκράτες σε αποχώρηση, θα έχει ως μόνη εναλλακτική επιλογή τη στήριξη των Φιλελεύθερων (FDP). Εάν αφήσει τους Χριστιανοκοινωνιστές, μπορεί να έχει την υποστήριξη των Πράσινων και να προχωρήσει με αποφασιστικότερα βήματα στην Ε.Ε.

Οι ενδιάμεσες συμβιβαστικές επιλογές είναι πολλές, αλλά και αυτές έχουν πλέον μεγάλο πολιτικό κόστος για την Α. Μέρκελ, που βλέπει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να μειώνεται ραγδαία η απήχηση της διακυβέρνησής της.

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, μόλις το 42% των πολιτών θεωρεί ότι η καγκελάριος πρέπει να συνεχίσει μέχρι το πέρας της θητείας της, ενώ την αντίθετη άποψη έχει ακριβώς το ίδιο ποσοστό, το 42%.

Η Α. Μέρκελ είχε ζητήσει και είχε πάρει τη στήριξη του κόμματός της στην έναρξη της σύγκρουσης με τον Χ. Ζεεχόφερ, όμως αυτή η απόφαση δεν είναι λευκή επιταγή μακράς διαρκείας.

Στην περίπτωση αποπομπής του υπουργού Εσωτερικών, η διάρρηξη των σχέσεων των Χριστιανοδημοκρατών με τους Χριστιανοκοινωνιστές θεωρείται βέβαιη και η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πολύ πιθανή.

Η σύγκρουση όμως δεν είναι μόνον εσωτερική. Οι πρωτοβουλίες των Βαυαρών, με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν που ηγείται της ξενοφοβικής Ομάδας Βίζεγκραντ, και άλλες κινήσεις μικρότερης εμβέλειας δημιουργούν την εντύπωση πως μέσα στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ υπάρχει μια κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χ. Ζεεχόφερ, όχι μόνον δεν διαψεύδει αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει αυτή την εντύπωση, προβάλλοντας σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του μια εντελώς διαφορετική πολιτική πρόταση από αυτήν της Α. Μέρκελ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιστέκονται

Γραμμή αντεπίθεσης απέναντι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας στην Ανγκελα Μέρκελ επιχειρούν να δημιουργήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες, ανοίγοντας το ενδεχόμενο της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού και της άμεσης προσφυγής σε νέες εκλογές.

Μπροστά στον κίνδυνο να επιβληθεί η ατζέντα του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες έδωσε εντολή στο κόμμα της να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τρεις κλειστές συσκέψεις υπό τον γενικό γραμματέα του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, για την εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης αλλά και την εικόνα του κομματικού μηχανισμού.

Η εκτίμηση που διαμορφώνεται αντικατοπτρίζεται στις πληροφορίες για εντολή προεκλογικής ετοιμότητας στις περιφερειακές διευθύνσεις του SPD μέσα στο καλοκαίρι, με εκλογικό ορίζοντα το φθινόπωρο.

Η κίνηση αποδίδεται από τον γραμματέα και τους συνεργάτες του στην κρίση που έχει προκαλέσει το CSU, όχι μόνο γύρω από το ζήτημα του ασύλου αλλά και στο θέμα της μεταρρύθμισης της Ε.Ε.

ΕΥΡΩΠΗ
«Διαβολοβδομάδα» για τη γερμανική κυβέρνηση
Στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανικής Ενωσης τη Δευτέρα, αλλά και στη συνάντηση κορυφής Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών την Τρίτη θα κριθεί αν...
«Διαβολοβδομάδα» για τη γερμανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Ενδοκυβερνητική γκρίνια για το προσφυγικό «ντιλ»
Η γερμανική κυβέρνηση την παρουσιάζει ως «μεγάλη επιτυχία», αλλά στην πραγματικότητα τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αμφισβητούν ευθέως –ο καθένας από τη σκοπιά του, βέβαια– την...
Ενδοκυβερνητική γκρίνια για το προσφυγικό «ντιλ»
ΕΥΡΩΠΗ
«Μη λειτουργικός» ο Κανονισμός του Δουβλίνου
Η Ανγκελα Μέρκελ πέρασε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο στην Ανδαλουσία επισφραγίζοντας με τον Πέδρο Σάντσεθ τη διμερή συμφωνία Γερμανίας - Ισπανίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα πρώτης...
«Μη λειτουργικός» ο Κανονισμός του Δουβλίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ, Σάντσεθ «εγκαινιάζουν»τις μαζικές επαναπροωθήσεις
Στην Ανδαλουσία θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στην εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στο Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα. Η συνάντηση...
Μέρκελ, Σάντσεθ «εγκαινιάζουν»τις μαζικές επαναπροωθήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Στριμωγμένη στη γωνία
Η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία εκτονώθηκε προσωρινά με τη συμφωνία των κυβερνητικών κομμάτων για τη νέα προσφυγική πολιτική, αλλά δεν τελείωσε. Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα και, αν δεν παρουσιαστούν...
Στριμωγμένη στη γωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Διπρόσωπη κυβέρνηση
Με δύο γραμμές στο προσφυγικό εμφανίζεται ο «μεγάλος συνασπισμός». Απ’ τη μια η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να επιμείνει στην ευρωπαϊκή λύση και ο Χορστ Ζεεχόφερ κατασκευάζει άξονες αναχαίτισης σε συνεργασία με...
Διπρόσωπη κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας