• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  98%

Στη συνάντηση, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες

AP Photo/Markus Schreiber

«Ακονίζουν τα μαχαίρια» πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών

 • A-
 • A+

Η άτυπη συνεδρίαση κορυφής για το προσφυγικό που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ό,τι είχε αρχικά διαφανεί. Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη «μίνι» σύνοδο αναζητώντας «ευρωπαϊκές λύσεις» στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διαφορές που χωρίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες είναι χαώδης. Το «φιτίλι» άναψε η Ιταλία ενώ οι τριγμοί στο εσωτερικό της Γερμανίας παραμένουν, με τη Μέρκελ να δέχεται πιέσεις από τους Χριστιανοκοινωνιστές. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η ομάδα του Βίζεγκραντ, που τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των συνόρων και της μετάθεσης του προβλήματος έξω από την Ε.Ε., αλλά όχι απαραίτητα από την Ευρώπη.

Στη συνάντηση, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.

Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ' αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Με τις χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) να απέχουν επιδεικτικά από τη σύνοδο της Κυριακής, ο νέος «πονοκέφαλος» ακούει στο όνομα Ιταλία που εσκεμμένα αφήνει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει.

Την Κυριακή δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή «λύση» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 28ης-29ης Ιουνίου.

Την 1η Ιουλίου θα κρίνουν οι Χριστιανοκοινωνιστές τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Στο μεταξύ, το CSU, κυβερνητικός σύμμαχος της καγκελαρίου Μέρκελ θα σταθμίσει την 1η Ιουλίου τα αποτελέσματα της συμφωνίας, που θα επιδιώξει η ίδια δύο ημέρες νωρίτερα, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, ο ηγέτης του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα συγκαλέσει τη συνεδρίαση για να συζητηθεί εάν οποιαδήποτε συμφωνία επιτύχει η Μέρκελ στη σύνοδο, θα γίνει αποδεκτή από το κόμμα.

Το προσχέδιο και οι αντιδράσεις 

Η δημοσίευση ενός προσχέδιου με τα κύρια σημεία της κοινής απόφασης (αποσύρθηκε άρον άρον) προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την Ιταλία. Η Ρώμη αντιτάσσεται στο σχεδιασμό οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στη χώρα της Ε.Ε. που τους είχε καταγράψει αρχικά και δείχνει έτοιμη να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς μεταξύ των χωρών μελών. Στο μεταξύ, οι Χριστιανοκοινωνιστές (κυβερνητικός εταίρους της κυβερνήσεως) απειλούν ανοικτά την καγκελάριο Μέρκελ στέλνοντας τελεσίγραφο ότι αν δεν βρεθεί μέσα στις επόμενες μέρες λύση θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσων απελάσεων.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του δικού του masterplan, το οποίο προβλέπει την άμεση απέλαση των ατόμων που έχουν απαγόρευση εισόδου και την επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν εγγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα πριν φτάσουν στη Γερμανία.

Οι επαναπροωθήσεις που θέλει ο Χ. Ζεεχόφερ αφορούν και τους ανθρώπους που είχαν περάσει στη Γερμανία πέρυσι, περίπου 64.000 και οι περισσότεροι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης η διάταξη προβλέπει ότι εφεξής τα άτομα που έχουν καταγραφεί στο Eurodac θα πρέπει να μένουν στη χώρα πρώτης υποδοχής της Ε.Ε., ειδάλλως θα επαναπροωθούνται μόλις φτάσουν στις πύλες εισόδου της Γερμανίας (στα σύνορα ή στα αεροδρόμια).

Μέσα σε αυτό το... χαοτικό πλαίσιο κομβικός είναι ο ρόλος της Ιταλίας, όμως η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει σαφή αντιμεταναστευτικό προσανατολισμό και το έδειξε τις προηγούμενες ημέρες με τον πιο σκληρό τρόπο.

Κλείσιμο συνόρων θέλει η Βουλγαρία

Το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και την ίδρυση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων πολέμου εκτός ευρωπαϊκού εδάφους θα προτείνει στη σύνοδο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Μιλώντας στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, είπε ότι στη μίνι σύνοδο της Κυριακής θα επιμείνει «για το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε ότι θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Και εγένετο Δουβλίνο
Μετά τα ωραία λόγια και την αιφνίδια επίδειξη ανθρώπινης ευαισθησίας για λόγους περισσότερο επικοινωνιακούς, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνέρχονται από σήμερα σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής με κατ’ εξοχήν θέμα...
Και εγένετο Δουβλίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη ψάχνει κοινή γραμμή
Εφαρμογή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων, όπου τη μερίδα του λέοντος θα έχουν η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και δυνατότητα «εξαγοράς» ετήσιας εξαίρεσης για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με «τίμημα» την...
Η Ευρώπη ψάχνει κοινή γραμμή
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Σε κλίμα πόλωσης όπου κυριάρχησαν οι γαλλο-ιταλικές αψιμαχίες, γερμανικές ακροβασίες, αυστριακές ακρότητες, ολλανδο-φινλανδικές εμμονές κατά του Νότου, βελγικές αοριστίες περί αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης,...
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα κατατρόπωσε τους επικριτές της
Μια από τις πιο κρίσιμες ημέρες στην πολιτική καριέρα της καγκελαρίου Μέρκελ υπήρξε η χθεσινή με αφορμή το προσφυγικό. Και αυτό διότι πολλοί ανέμεναν μετωπική σύγκρουση με τους επικριτές της μέσα στο κόμμα,...
Η Ανγκελα κατατρόπωσε τους επικριτές της
ΕΥΡΩΠΗ
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
Οταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά τα βρίσκουν σκούρα στην αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, εφευρίσκουν τη δημιουργία «μίνι» σχεδίων θέτοντας εκτός τις χώρες του αμαρτωλού ευρωπαϊκού Νότου, εκ των...
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας