Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητούν λύση για το προσφυγικό στα μέτρα της Μέρκελ

Σενάρια και παζάρια για το προσφυγικό λίγο πριν τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Προσχέδιο απόφασης με εννέα σημεία

(AP Photo/Markus Schreiber)

Αναζητούν λύση για το προσφυγικό στα μέτρα της Μέρκελ

 • A-
 • A+

Φουντώνει εκ νέου η συζήτηση εντός Ε.Ε. για το προσφυγικό ενόψει και της μίνι συνόδου Κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Σενάρια για «παζάρια» της Μέρκελ με Ελλάδα-Ιταλία και σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία. Σε θέσεις μάχης και η ομάδα του Βίζεγκραντ.

Σήμερα η εφημερίδα Die Zeit σε κείμενό της ανέφερε ότι η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση στο εσωτερικό της κυβέρνησής της, χρειάζεται τη βοήθεια της Ελλάδας και της Ιταλίας για να βρεθούν άμεσα λειτουργικές λύσεις στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. 

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

Η γερμανική εφημερίδα πλάθει σενάρια περί επικείμενου «παζαριού» με την καγκελάριο να επιχειρεί να δώσει οικονομικά ανταλλάγματα στην τελική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος με την Ελλάδα ώστε η κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει την επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.  Σημειώνει, ακόμη, ότι «κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».

Για το θέμα, πάντως, δεν άργησαν να έρθουν οι αντιδράσεις με τους Χριστιανοκοινωνιστές να ξεκαθαρίζουν προς την Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν θα δεχθούν μία «βρώμικη συμφωνία» για το προσφυγικό με τους Έλληνες και τους Ιταλούς. 

«Ανησυχούμε που η Α. Μέρκελ τριγυρνά τώρα με ένα βιβλιάριο επιταγών στην Ευρώπη. Χρειάζεται την Ελλάδα και την Ιταλία, για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Οι Ιταλοί χρειάζονται χρήματα για τις τράπεζές τους και οι Έλληνες ελάφρυνση του χρέους, αλλά για το κόμμα μας είναι σαφές: Δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων. Δεν είναι ορθό να αναμειγνύονται ανόμοια πράγματα» δήλωσε ο Μάρκους, μέλος του προεδρείου του CSU, στο «Δίκτυο συντακτών (εφημερίδων) της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), το οποίο υπενθυμίζει ότι παρόμοιες απόψεις έχει εκφράσει και ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

Προσχέδιο με εννέα σημεία

Κι ενώ συζήτηση και οι παρασκηνιακές επαφές έχουν «πάρει φωτιά» το πρακτορείο Reuters έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο με τα κύρια σημεία της κοινής απόφασης πάνω στην οποία θα διαπραγματευτούν οι δέκα χώρες την Κυριακή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο:

 1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.
   
 2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.
   
 3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».
   
 4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.
   
 5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
   
 6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
   
 7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.
   
 8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.
   
 9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνιών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Η διευρυμένη Σύνοδος και η άρνηση Τουσκ

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, δεν θα είναι μόνο επτά οι χώρες που θα συμμετέχουν στη μίνι σύνοδο, αλλά δέκα, καθώς εκτός από τις Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία και Ελλάδα θα δώσουν το «παρών» και οι Μάλτα, Βέλγιο και Ολλανδία.

Η συνάντηση αναμένεται θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Το περιοδικό Spiegel, πάντως, σήμερα αποκαλύπτει ένα παρασκήνιο αναφορικά με την προετοιμασία του συγκεκριμένου ραντεβού, το οποίο ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ, καταγράφοντας την άρνηση του Ντόναλντ Τουσκ να καλέσει την εν λόγω συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να δήλωσε προς την Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν επιθυμεί να συγκαλέσει μία μίνι σύνοδο, καθώς ο ίδιος εργάζεται για τα συμφέροντα και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. και όχι για συγκεκριμένες χώρες.

Τουλάχιστον η καγκελάριος βρήκε... αποκούμπι στον πάντα πρόθυμο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η σκληρή στάση του Σαλβίνι

Μέσα σε αυτό το... χαοτικό πλαίσιο κομβικός είναι ο ρόλος της Ιταλίας, όμως η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει σαφή αντιμεταναστευτικό προσανατολισμό και το έδειξε τις προηγούμενες ημέρες με τον πιο σκληρό τρόπο.

Χθες, άλλωστε, ο Ματέο Σαλβίνι έδειξε τις προθέσεις του στέλνοντας μήνυμα προς Βερολίνο και Παρίσι, αλλά, κυρίως προς τον πρωθυπουργό του.

Όπως σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης ο Σαλβίνι, «εάν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες και να έχουμε τη συμφωνία ήδη γραμμένη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, και να μας στείλουν κι άλλους μετανάστες..., τότε δεν θα πάμε  και θα γλιτώσουμε και τα έξοδα του ταξιδιού»!

«Η Ιταλία πλέον δεν είναι "δεδομένη" και οι Ιταλοί δεν είναι για πούλημα», τόνισε ο Σαλβίνι, συμπληρώνοντας με νόημα πως «είμαστε η δεύτερη χώρα σε εισφορές στην Ευρώπη, η δεύτερη σε αριθμό μεταναστών και θέλουμε να ακουστούμε. Δεν είναι δυνατόν να μας υπαγορεύουν τα γαλλικά και τα γερμανικά σχέδια, τη στιγμή που η Ιταλία πληρώνει».

Ετοιμάζεται και το μπλοκ του Βίζεγκραντ

Την ίδια στιγμή οι χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ που έχουν κρατήσει την πιο σκληρή στάση στο θέμα του προσφυγικού ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σήμερα οι ηγέτες της Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας θα έχουν συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής. 

«Η τρέχουσα αντιπαράθεση (μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών) στη Γερμανία οδήγησε σε προτάσεις να κλείσει η χώρα τα σύνορά της και να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς», τόνισε χθες Τετάρτη ο Αντρέι Μπάμπις, ο Τσέχος πρωθυπουργός, στην εφημερίδα Hospodarske.

Ο Μπάμπις κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να συμμορφωθούν με τις τέσσερις ελευθερίες που διασφαλίζει η Ένωση --την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών--, ενώ τάχθηκε υπέρ της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Το πάρε - δώσε Βρυξελλών και Άγκυρας για το προσφυγικό
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο για το προσφυγικό το παζάρι μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η ΕΕ ζητάει να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα σε κάτω...
Το πάρε - δώσε Βρυξελλών και Άγκυρας για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να...
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»
ΕΥΡΩΠΗ
Μας πάνε για... σφράγισμα!
Ολα είναι έτοιμα για την εφαρμογή του σχεδίου που προβλέπει διετές «προσωρινό» κλείσιμο των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στον ελλαδικό χώρο. Οι κυβερνήσεις...
Μας πάνε για... σφράγισμα!
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-εκβιασμός: «χωματερή ψυχών» ή εκτός Σένγκεν
Οι «εταίροι» μας του Βορρά έχουν πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την... επίλυση του προσφυγικού: για να κλείσουν αυτοί, ανθρωπιστικά πάντα, τα σύνορά τους, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί να μετατραπεί σε ένα...
Ευρω-εκβιασμός: «χωματερή ψυχών» ή εκτός Σένγκεν
ΕΥΡΩΠΗ
Πληρώνουμε «χαράτσι» 30 εκατ. ευρώ για την Τουρκία!
Τα έχει κανονίσει όλα ο Γιούνκερ ακολουθώντας τις εντολές της Μέρκελ. Το σχέδιο καταρτίστηκε από το Βερολίνο, μετά την επίσκεψη της καγκελάριου στην Άγκυρα και τη συνάντησή της με τον Ερντογάν. Όπως...
Πληρώνουμε «χαράτσι» 30 εκατ. ευρώ για την Τουρκία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας