• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.6°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.2°C / 35.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  24%

«Εκβιασμός» από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας για το προσφυγικό

AP Photo/Markus Schreiber
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομηρος της εσωτερικής κρίσης η Μέρκελ

 • A-
 • A+

Επιμένει κάθε μέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Αν. Μέρκελ σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το άσυλο, όμως οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις της, υπό την ασφυκτική πίεση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, μόνο σε τέτοια λύση δεν κατατείνουν.

Και δεν είναι μόνον αυτό το πρόβλημα. Η ηγεσία του CSU προανήγγειλε και άλλο τελεσίγραφο, για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., στην περίπτωση που κοστίσει επιπλέον χρήματα για τον γερμανικό προϋπολογισμό και ζήτησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κορυφής των τριών κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Ζάιμπερτ είπε και πάλι ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να δράσει μονομερώς, χωρίς συνεννόηση και εις βάρος άλλων χωρών», αλλά το ερώτημα, τι θα κάνει στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, δεν έχει απάντηση. Η συνάντηση εργασίας, οι διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες είναι ευρωπαϊκά συμβατές, είπε ο Σ. Ζάιμπερτ.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σ. Κουρτς που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε δηλώσεις του λίγο πριν από την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του με το τοπικό υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας, προεξόφλησε ότι «οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα στην Ε.Ε. θα ενισχυθούν, ξεκινώντας από τη Γερμανία».

Αυτό θα είναι και το πρώτο θέμα της ατζέντας που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση Κουρτς και πάνω σε αυτή την ατζέντα είναι απολύτως σύμφωνοι και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Από το Λιντς μάλιστα όπου συνεδρίαζαν τα δύο υπουργικά συμβούλια, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μ. Σέντερ έστειλε και το προοίμιο του νέου τελεσίγραφου προς την Αν. Μέρκελ να κατεβάσει τον πήχη των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων (ενίσχυση της ευρωζώνης και των μηχανισμών Αμυνας, Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε.).

Στον απόηχο της συμφωνίας Μέρκελ-Μακρόν για τον οδικό χάρτη, το CSU ζήτησε συνεδρίαση της Επιτροπής CDU, CSU, SPD στις αρχές της εβδομάδας για να βάλει τους δικούς του όρους. Συνεδρίαση της επιτροπής είχε ζητήσει και η ηγεσία του SPD αλλά μόνο για το θέμα του ασύλου, προκειμένου να αντιπαραβάλει στα σχέδια των Χριστιανοκοινωνιστών τις δικές του θέσεις αλλά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι δεσμεύσεις αυτές με το masterplan του Χ. Ζεεχόφερ παύουν να υφίστανται.

Και στο θέμα των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων οι Χριστιανοκοινωνιστές βρίσκονται πιό κοντά στον Σ. Κουρτς παρά στην Αν. Μέρκελ. Ο καγκελάριος της Αυστρίας θέλει να προωθήσει μια πρωτοβουλία των Βορείων για συγκράτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και ανακατανομές κονδυλίων της Ε.Ε. από την Οικονομία στην Ασφάλεια. Η προαναγγελία του επενδυτικού ταμείου για την ευρωζώνη και ενίσχυσης των μηχανισμών (ESM κ.λπ.) δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στη συνάντηση Κουρτς-Σέντερ στο Λιντς.

Οι Βαυαροί κινούνται πλέον για να βάλουν όρια συνολικά στην ευρωπαϊκή πολιτική της Αν. Μέρκελ. Αν οι εξηγήσεις της καγκελαρίου κριθούν από την ηγεσία του CSU μη ικανοποιητικές, ο οδικός χάρτης που σχεδιάζει να παρουσιάσει με τον Εμ. Μακρόν στις Βρυξέλλες θα έχει προηγουμένως τσαλακωθεί στο Βερολίνο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανοίξει και τρίτο μέτωπο, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, που ήταν ένα από τα βασικά θέματα διαφοροποίησης των Χριστιανοκοινωνιστών από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες στις προηγούμενες θητείες της Αν. Μέρκελ, όταν ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
H Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου. Οι ασάφειες όμως...
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα θα πάνε καλά...
Ενα μικρό βήμα για την αναμόρφωση των μηχανισμών της Ε.Ε. στο οικονομικό πεδίο έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη συνέντευξη για το τέλος του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας ανοιχτά...
Ολα θα πάνε καλά...
ΕΥΡΩΠΗ
Η γερμανική προεδρία και το δίδαγμα του κορονοϊού
Η Γερμανία αναλαμβάνει την Τετάρτη 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. με πρωταρχικό στόχο τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.
Η γερμανική προεδρία και το δίδαγμα του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία με το άγχος της σταθερότητας
Δίχως νέα οράματα και μεγάλα σχέδια ήρθε το νέο έτος στη Γερμανία, με άδειες αποσκευές όπως και αυτές του έτους που έφυγε. Το άγχος της Γερμανίας να ξαναγίνει η ατμομηχανή της Ευρώπης είναι εμφανές σε όλες τις...
Η Γερμανία με το άγχος της σταθερότητας
ΕΥΡΩΠΗ
«Μη λειτουργικός» ο Κανονισμός του Δουβλίνου
Η Ανγκελα Μέρκελ πέρασε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο στην Ανδαλουσία επισφραγίζοντας με τον Πέδρο Σάντσεθ τη διμερή συμφωνία Γερμανίας - Ισπανίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα πρώτης...
«Μη λειτουργικός» ο Κανονισμός του Δουβλίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ, Σάντσεθ «εγκαινιάζουν»τις μαζικές επαναπροωθήσεις
Στην Ανδαλουσία θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στην εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στο Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα. Η συνάντηση...
Μέρκελ, Σάντσεθ «εγκαινιάζουν»τις μαζικές επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας