H Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου.
Επειτα από επτά ώρες συνομιλιών, στην κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και κατ' ιδίαν, η Αν. Μέρκελ και ο Ε. Μακρόν δήλωσαν από το Βερολίνο ότι έχουν καταλήξει στον νέο οδικό χάρτη της Ε.Ε., στα τέσσερα βασικά κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων. Η καγκελάριος της Γερμανίας συνέδεσε μάλιστα το νέο κεφάλαιο για την ευρωζώνη με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας ότι «τώρα έχουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή».
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, αύριο, η καγκελάριος περιμένει πως θα γίνει το τελευταίο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε ότι πρέπει να καταστήσουμε την ευρωζώνη ασφαλή στις κρίσεις. Πιστεύω ότι με τις προτάσεις μας μπορούμε να κάνουμε ένα καλό βήμα στη Σύνοδο της ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».
Αναφερόμενη στο μέλλον της ΟΝΕ η Αν. Μέρκελ τόνισε ότι θα πρέπει οι οικονομικές πολιτικές να συγκλίνουν, δίνοντας ως παράδειγμα σύγκλισης τη συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την εναρμόνιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης.
Για να επιτευχθεί η οικονομική σύγκλιση, η καγκελάριος δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο για την ευρωζώνη, το οποίο θα ενταχθεί μέσα στον Γενικό Προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Το ύψος των κονδυλίων και η δομή του θα παρουσιαστούν από τους υπουργούς Οικονομικών Ο. Σολτς και Μ. Λεμέρ μέχρι τα τέλη του 2018 και η λειτουργία του προσδιορίστηκε το 2021.
Ο Ε. Μακρόν στην αρχική του πρόταση, τον Σεπτέμβριο του 2017, είχε κάνει λόγο για 300 δισ. ευρώ, όμως η Αν. Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα είχε μιλήσει για διψήφιο χαμηλό αριθμό, με τις πληροφορίες από την κυβέρνηση να συγκλίνουν στα 30 δισ ευρώ.
Πριν από την τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να λυθεί το θέμα των επισφαλών δανείων.
Ως προς τον ESM, ο νέος ρόλος του Μηχανισμού έχει συμφωνηθεί και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη Σύνοδο 28-29 Ιουνίου.
Η δυσκολία της Α. Μέρκελ να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά, τόσο στο θέμα του επενδυτικού οχήματος που θα είναι ο extra προϋπολογισμός της ευρωζώνης όσο και στα άλλα κεφαλαιώδη θέματα των μεταρρυθμίσεων, αποδίδεται στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τους Χριστιανοκοινωνιστές και την πιο συντηρητική πτέρυγα του δικού της κόμματων, των Χριστιανοδημοκρατών.
Ακόμη και στα ευκολότερα θέματα, της Αμυνας και Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, η καγκελάριος απέφυγε και πάλι να δώσει το ακριβές στίγμα των προθέσεών της και κυρίως των επιπλέον οικονομικών υποχρεώσεων που θα μπορούσε να αναλάβει το Βερολίνο.
Οι ασάφειες του οδικού χάρτη παραπέμπουν στο εσωτερικό πρόβλημα της Α. Μέρκελ, τη σύγκρουση που έχει με τον Χ. Ζεεχόφερ για το θέμα του Ασύλου και το ενδεχόμενο να βρει μπροστά της ένα διευρυμένο μέτωπο και κατά της ευρωζώνης.
Αλλωστε, η δημιουργική ασάφεια με την οποία περιέβαλε τον οδικό χάρτη για την ευρωζώνη, όπως και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ασυλο, προϊδεάζουν για τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερβεί και να παρακάμψει ο οδικός χάρτης Μέρκελ-Μακρόν.
Ο χάρτης δείχνει να είναι προσαρμοσμένος στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Γερμανίας, με πρώτη στροφή τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, στις 14 Οκτωβρίου, που έχουν φέρει σε αντιπαράθεση την Α. Μέρκελ με τον Χ. Ζεεχόφερ.
Αν δεν κλείσει το θέμα του Ασύλου στην Σύνοδο του Ιουνίου η καγκελάριος δεν θα είναι σε θέση να περάσει ούτε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας