• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.7°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.2°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.1°C / 19.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.8°C / 21.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 20.5°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 21.0°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  54%
Michael Kappeler/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυο βδομάδες παράταση για τη στριμωγμένη Μέρκελ

 • A-
 • A+

Μία μαγική λύση ψάχνει η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για το Προσφυγικό, που θα ικανοποιεί από τη μια τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και από την άλλη θα διατηρεί ανοιχτή τη συζήτηση στην Ε.Ε. για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο Ασύλου.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί τέτοια λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Ιουνίου, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσων απελάσεων.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του δικού του masterplan, το οποίο προβλέπει την άμεση απέλαση των ατόμων που έχουν απαγόρευση εισόδου και την επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν εγγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα πριν φτάσουν στη Γερμανία.

Το τελεσίγραφο διατυπώθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του CSU στο Μόναχο.

Λίγη ώρα αργότερα η Α. Μέρκελ, που προήδρευσε στη συνεδρίαση του προεδρείου του CDU στο Βερολίνο, έκανε δεκτή την πρόκληση Ζεεχόφερ με την προειδοποίηση ό,τι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξουν νέες συζητήσεις στην κυβέρνηση και οι όποιες αποφάσεις δεν θα κινηθούν αυτόματα.

Η καγκελάριος κέρδισε χρόνο αλλά ο χρόνος αυτός είναι πολύ λίγος για το μέγεθος του προβλήματος και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πολύ ακριβός πολιτικά στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστω μία γενική συμφωνία-πλαίσιο.

Γι’ αυτό και ήδη όπως έχει επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Α. Μέρκελ θα επιδιώξει σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς άλλων κυβερνήσεων για την προώθηση διμερών συμφωνιών, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Ατομικές» πρωτοβουλίες

Ο Χ. Ζεεχόφερ, όπως επιβεβαίωσε και δημοσίως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προωθούσε μια συμφωνία των προθύμων, με άξονα τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία και την υποστήριξη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να περιοριστούν οι προσφυγικές κινήσεις στην Ε.Ε.

Παράλληλα έγιναν κρούσεις σε χώρες εκτός Ε.Ε., στα Βαλκάνια, για τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής δήλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Α. Μέρκελ δεν επικροτεί αυτές τις πρωτοβουλίες αλλά ούτε και τις απορρίπτει κατηγορηματικά, τονίζοντας σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις της ότι θα ήθελε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το Ασυλο.

Ωστόσο, ο Χ. Ζεεχόφερ αφήνει να εννοηθεί ότι η καγκελάριος είναι σύμφωνη με όλα τα σχέδιά του (με τα 62,5 άρθρα από τα 63 που έχει το Masterplan) και διαφωνεί μόνο με τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Επαναπροωθήσεις

Οι επαναπροωθήσεις που θέλει ο Χ. Ζεεχόφερ αφορούν και τους ανθρώπους που είχαν περάσει στη Γερμανία πέρυσι, περίπου 64.000 και οι περισσότεροι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης η διάταξη προβλέπει ότι εφεξής τα άτομα που έχουν καταγραφεί στο Eurodac θα πρέπει να μένουν στη χώρα πρώτης υποδοχής της Ε.Ε., ειδάλλως θα επαναπροωθούνται μόλις φτάσουν στις πύλες εισόδου της Γερμανίας (στα σύνορα ή στα αεροδρόμια).

Σύμφωνα με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας το μέτρο αυτό είναι επιβεβλημένο έως ότου ασφαλιστούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα. Η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας εμφανίζεται μάλιστα έτοιμη να το εφαρμόσει αμέσως στα σύνορα με την Αυστρία. Με τη σειρά της η Αυστρία θα συνεχίζει τις προωθήσεις περαιτέρω, στην Ιταλία ή την Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Διπλό πρόβλημα

Το πρόβλημα, όπως αναγνωρίζουν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι, δεν μπορεί να λυθεί με επαναπροωθήσεις από μία ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Α. Μέρκελ επεδίωξε να επιταχύνει τις απευθείας επαναπροωθήσεις προς τις χώρες προέλευσης, αλλά οι διαδικασίες όπως αποδείχθηκε και στη Γερμανία είναι δύσκολες και χρονοβόρες.

H εύκολη λύση που βρήκε ο Χ. Ζεεχόφερ έχει προκαλέσει διπλό πρόβλημα στην καγκελάριο καθώς δείχνει να σύρεται πίσω από τις πολιτικές σκοπιμότητες των Χριστιανοκοινωνιστών ενόψει των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία.

Χθες, στη δήλωσή της από τα γραφεία του δικού της κόμματος, CDU, τόνισε ότι δεν θα δεχτεί «αυτοματισμούς» από τον υπουργό Εσωτερικών.

H πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Α. Νάλες ζήτησε σύσκεψη κορυφής των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε.

Η Αριστερά και οι Πράσινοι κάλεσαν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει, επισημαίνοντας την κυβερνητική κρίση, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) σχολίασαν ότι η Α. Μέρκελ με τον Χ. Ζεεχόφερ έδωσαν από τώρα ραντεβού για νέα σύγκρουση μετά τις 29 Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στριμωγμένη στη γωνία
Η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία εκτονώθηκε προσωρινά με τη συμφωνία των κυβερνητικών κομμάτων για τη νέα προσφυγική πολιτική, αλλά δεν τελείωσε. Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα και, αν δεν παρουσιαστούν...
Στριμωγμένη στη γωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Τα βρήκαν την τελευταία στιγμή
Σε συμβιβασμό με το σχέδιο του Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ στη νέα συνάντηση που είχαν αργά χθες το βράδυ οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης. Η Μέρκελ υπαναχώρησε, αφού απελάσεις...
Τα βρήκαν την τελευταία στιγμή
ΕΥΡΩΠΗ
Θολό το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ
Το ρήγμα για το προσφυγικό και τη μετανάστευση απειλούν τον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία ● Παραίτηση-σοκ τα μεσάνυχτα για τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ● Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν...
Θολό το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ στριμωγμένη στα σχοινιά του προσφυγικού
Με την πλάτη στον τοίχο είναι η Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. Μετά το τελεσίγραφο των «αδελφών» της Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, τώρα και τα δεξιά «ξαδέλφια» της στην Ε.Ε. την πιέζουν να αποκηρύξει...
Η Μέρκελ στριμωγμένη στα σχοινιά του προσφυγικού
ΕΥΡΩΠΗ
Στο χέρι του Ζεεχόφερ η ρήξη με τη Μέρκελ
Σήμερα θα αποφασίσει η ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών εάν θα δώσει περιθώριο στην καγκελάριο Μέρκελ να αναζητήσει στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. μία ευρωπαϊκή λύση για το Προσφυγικό ή εάν ο υπουργός...
Στο χέρι του Ζεεχόφερ η ρήξη με τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Το προσφυγικό διχάζει τη Χριστιανική Ενωση
Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις των Χριστιανοδημοκρατών με τους Χριστιανοκοινωνιστές καθώς ο ηγέτης των δεύτερων και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει επιμείνει τόσο στην αντιπαράθεσή του με την Ανγκελα...
Το προσφυγικό διχάζει τη Χριστιανική Ενωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας