Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Oxfam: Κακοποιήσεις πρσφυγόπουλων στη Γαλλία
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Oxfam: Κακοποιήσεις πρσφυγόπουλων στη Γαλλία

  • A-
  • A+

Υποκριτικό μοιάζει το ηθικό μάθημα της Γαλλίας στη νέα κυβέρνηση λαϊκιστών και ακροδεξιών της Ιταλίας για τη στάση της στο προσφυγικό, αφού σύμφωνα με έκθεση της Oxfam η γαλλική αστυνομία έχει κακοποιήσει χιλιάδες προσφυγόπουλα.
 
Η φιλανθρωπική οργάνωση της Μεγάλης Βρετανίας καταγγέλλει ότι Γάλλοι συνοριοφύλακες κόβουν τις σόλες από τα παπούτσια ανήλικων και ευάλωτων μεταναστών, αλλάζουν την ηλικία τους στα έγγραφα και τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στην Ιταλία, παραβιάζοντας τους νόμους της Ε.Ε. και της ίδιας της χώρας.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται εν μέσω της διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αφότου ο Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρώμη για «κυνισμό» και «ανεύθυνη» συμπεριφορά λόγω της απαγόρευσης του πλοίου «Aquarius» με τους 629 μετανάστες που τελικά θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Βαλένθια.

Η έκθεση περιγράφει την τραγική κατάσταση περίπου 16.500 προσφύγων και μεταναστών, από τους οποίους το 1/4 είναι ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν εγκλωβιστεί σε μία «no man’s land» κοντά στην ιταλική συνοριακή πόλη Βεντιμίλια και στη γαλλική Μεντόν πλησίον της Νίκαιας.

Η Oxfam αναφέρει ότι ανήλικοι που διασχίζουν στη Γαλλία «κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά, κρατούνται σε κελιά χωρίς φαγητό, νερό ή κουβέρτες και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απεθυνθούν σε κάποιο φύλακα».

Οι Γάλλοι συνοριοφύλακες κατηγορούνται επίσης ότι κόβουν τις σόλες των παπουτσιών τους και ότι παίρνουν τις κάρτες SIM των κινητών τηλεφώνων τους. Για παράδειγμα, ανάγκασαν ένα κορίτσι από την Ερυθραία να γυρίσει στην Ιταλία μέσω ενός μη ασφαλτοστρωμένου δρόμου κουβαλώντας το μόλις 40ημερών μωρό της.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα

Θυμίζουμε ότι από το 2015 το Παρίσι έχει εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους. Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει πως τα συνόδευτα ανήλικα, σε αντίθεση με τους ενήλικους, μπορούν να ζητήσουν άσυλο σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της Ε.Ε. έχουν συγγενείς, αλλιώς μπορούν να επιλέξουν όποια άλλη χώρα θέλουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γαλλική αστυνομία συχνά τροποποιεί τα έγγραφα των ανηλίκων, ώστε να φαίνονται ενήλικοι και τους στέλνει στην Ιταλία ή ώστε να φαίνεται ότι οι ίδιοι θέλουν να πάνε στην Ιταλία. Ακόμα κι αν ένα παιδί θέλει να επιστρέψει στη γειτονική χώρα, οι νόμοι υπαγορεύουν ότι χρειάζεται να περάσουν 24 ώρες και να οριστεί κηδεμόνας.

«Αυτές οι διατάξεις παραβιάζονται επανειλημμένα, καθώς οι Γάλλοι αξιωματικοί επιβιβάζουν τα παιδιά αμέσως σε τρένο για τη Βεντιμίλια» γράφει η έκθεση, που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη φροντίδα τους, καθώς αφού βγαίνουν από τα βαγόνια θα πρέπει να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους.

Στο μεταξύ ζουν εκατοντάδες πρόσφυγες εκεί, είτε σε έναν υπαράριθμο κρατικό καυτλισμό είτε σε πρόχειρο σε άσχημες συνθήκες χωρίς νερό, θέρμανση ή σύστημα αποχέτευσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγος η Oxfam συνέστησε στη Ρώμη να «βελτιώσει σημαντικά» τις διαδικασίες ασύλου και να μεριμνήσεις αυτές να είναι κατανοητές στους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι περίπου 700.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αφρική, διέσχισαν με πλοία τη Μεσόγειο κι έφτασαν στις ιταλικές ακτές τα τελευταία πέντε χρόνια. Πέρυσι 17.337 παιδιά πήγαν στην Ιταλία, εκ των οποίων 15.779 ήταν ασυνόδευτα.

Πολλοί μετανάστες της Δυτικής Αφρικής που μιλούν γαλλικά επιθυμούν να φτάσουν στη Γαλλία. Άλλοι επιδιώκουν να φτάσουν στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία για να μείνουν με συγγενείς ή φίλους.

Αντιμεταναστευτικό «μπλόκο» πριν τη σύνοδο της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Ιταλία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο που τις αναλογεί με τις ποσοστές προσφύγων στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Ο αντιπρόεδρος και νέος υπουργός εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Γαλλία ότι δέχτηκε από την Ιταλία μόνο 640, ενώ είχε υποσχεθεί να πάρει 9.816 μετανάστες.

Ο ηγέτης της συγκυβερνούσας ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά εμμένοτας στη σκληρή αντιμεταναστευτική του στάση έχει διαμηνύσει να σταματήσει την είσοδο πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες στην Ιταλία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ισχυρίστηκε μέσα στην εβδομάδα ότι το προσφυγικό απειλεί την «επιβίωση» των 28, που έχουν επιδείξει πλήρη αδυναμία να υιοθετήσουν κοινή μεταστευτική πολιτική και επί της ουσίας απροθυμία να διαχειριστούν το ζήτημα. 

Αυτό θα κυριαρχήσει στο τέλος του μήνα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου  θα συζητηθεί και το θέμα του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο.

Με πληροφορίες από DW, AFP, ΑΡ

ΕΥΡΩΠΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων
Τα όλο και πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα περιορισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ε.Ε., προκειμένου να κρατήσει με κάθε τρόπο μακριά από τις...
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Εκ περιτροπής αποβίβαση μεταναστών σε πέντε χώρες της Ε.Ε. θέλει η Ιταλία
Οι πιέσεις της Ιταλίας και Αυστρίας για το προσφυγικό στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. με ελάχιστα σημάδια συμβιβασμού να διαφαίνονται. Η Ιταλία προτείνει η αποβίβαση των...
Εκ περιτροπής αποβίβαση μεταναστών σε πέντε χώρες της Ε.Ε. θέλει η Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ισπανία προετοιμάζεται για τους πρόσφυγες και επιτίθεται στη Ρώμη
Συνεχίζεται η «οδύσσεια» των 629 διασωθέντων προσφύγων του «Aquarius» εξαιτίας της απαγόρευσης της Ρώμης να μπει το πλοίο σε λιμάνι της. Η Μαδρίτη προετοιμάζεται για τη φιλοξενία τους και επιτίθεται στη...
Η Ισπανία προετοιμάζεται για τους πρόσφυγες και επιτίθεται στη Ρώμη
ΕΥΡΩΠΗ
Νίπτουν τας χείρας τους για τους πρόσφυγες από την Αφρική
Θεωρητικά, ο στόχος της συνόδου ήταν η εξεύρεση μίας κοινής λύσης για τη μετακίνηση προσφύγων από τις αφρικανικές χώρες στη «γηραιά ήπειρο». Πραγματική επιδίωξη, όμως, των Ευρωπαίων -όπως φάνηκε από την τελική...
Νίπτουν τας χείρας τους για τους πρόσφυγες από την Αφρική
ΕΥΡΩΠΗ
Το νερό στ’ αυλάκι...παρά τις αντιστάσεις
Η πρωτόγνωρη σύμπνοια των «μεγάλων» Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης φαίνεται πως κορυφώθηκε χθες: οι υπ. Εξωτερικών Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας εξέφρασαν σε κοινό ανακοινωθέν τους την...
Το νερό στ’ αυλάκι...παρά τις αντιστάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ιταλία «απειλεί» την Ευρώπη για το μεταναστευτικό
Η Ρώμη προειδοποίησε με «αντίποινα» τους εταίρους Ευρωπαίους της, εάν οι λοιπές χώρες της Ε.Ε. δεν μοιραστούν το βάρος των προσφύγων. Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απείλησε με ένα «σχέδιο Β»...
Η Ιταλία «απειλεί» την Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας