Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα Στρουμφάκια έγιναν 60

AP Photo

Τα Στρουμφάκια έγιναν 60

  • A-
  • A+

Εξήντα κεράκια σβήνουν τα Στρουμφάκια, τα οποία δημιούργησε κατά λάθος το 1958 ο σκιτσογράφος Πιερ Κουλιφόρ με το ψευδώνυμο Peyo, καθώς αρχικά σκόπευε να τα εντάξει ως δευτεραγωνιστές στο κόμικ του με τους μεσαιωνικούς ήρωες Johan και Peewit.

Μετά την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού, που ζητούσε περισσότερες περιπέτειες με τα γαλάζια πλασματάκια, ο Βέλγος δημιουργός τους έδωσε κεντρικό ρόλο με το δικό τους κόμικ να κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά.

Αυτή ήταν αρχή για την παγκόσμια κυριαρχία της οικογένειας με τα Στρουμφάκια να καλούνται να αντιμετωπίσουν τον κακό μάγο Δρακουμέλ, που θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει χρυσό.

Έγιναν μέχρι και κινηματογραφική ταινία στο Χόλυγουντ, με τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας μισό εκατομμυρία δολάρια το 2011.

Το Βέλγιο γιορτάζει τα γενέθλιά τους δίνοντας τους θαυμαστές τους την ευκαιρία να ζήσουν στο Στρουμφοχωριό και να περιηγηθούν με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας στα δάση και στις σπηλιές του.

Στην Smurf Experience στην Έκθεση των Βρυξελλών, που θα διαρκέσει έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019, οι επισκέπτες τριγυρνούν στο χωριό, με τα χαρακτηριστικά μανιταρόσπιτα σε ανθρώπινο μέγεθος, και μέσω εικονικής πραγματικότητας τα βάζουν με τον Δρακουμέλ.

Σε μια γλωσσικά διαιρεμένη χώρα, τα Στρουμφάκια αποτελούν σύμβολο ενότητας στο Βέλγιο, μαζί με τη σοκολάτα, τις βάφλες, την μπίρα και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. «Είναι ένα σύμβολο της βελγικής κουλτούρας και κληρονομιάς», δήλωσε η Κλοέ Μποφέ, εκπρόσωπος της έκθεσης.

Οι διοργανωτές ελπίζουν η έκθεση να ταξιδέψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ΗΠΑ και στην Ασία τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Τρίζει η καρέκλα υπουργού που είδε «συνωμοσία» σε διαδηλώσεις για το κλίμα
Οργή τόσο στη βελγική κοινωνία όσο και από την αντιπολίτευση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας, Τζοκ Σοβλίζ, η οποία...
Τρίζει η καρέκλα υπουργού που είδε «συνωμοσία» σε διαδηλώσεις για το κλίμα
ΕΥΡΩΠΗ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ. Αιτία, η απόσυρση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του φλαμανδικού ακροδεξιού...
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «Χωρίς κατοικία» στην καρδιά της Ευρώπης
Ενας 50άρης άνεργος που, στο κέντρο του Στρασβούργου, πουλά ένα εφημεριδάκι με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία, μας μιλά για τη συλλογική προσπάθεια...
Οι «Χωρίς κατοικία» στην καρδιά της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Κυβέρνηση μειοψηφίας στο Βέλγιο
Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα (N-VA) αποχώρησε τελικά από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφήνοντας τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, να ηγείται πλέον...
Κυβέρνηση μειοψηφίας στο Βέλγιο