• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.1°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.0°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 25.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.4°C
  3 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  44%

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υποβόσκουσα ανταρσία μέσα στο κόμμα από τα στελέχη του που διαφωνούν με την επιλογή του Brexit

AP Photo/Boris Grdanoski, file

Παραίτηση-βόμβα στη Βρετανία λόγω Brexit

 • A-
 • A+

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Φίλιπ Λι, δηλώνοντας την αντίθεσή του με τη συμφωνία για το Brexit που υπέβαλε στη Βουλή η Τερέζα Μέι, με κίνδυνο να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλους που δεν συμφωνούν. Ήδη η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υποβόσκουσα ανταρσία μέσα στο κόμμα από τα στελέχη του που διαφωνούν με την επιλογή του Brexit.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα μεσαία και κατώτερα στελέχη των Συντηρητικών που διαφωνούν με τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης στη συμφωνία για το Brexit, και τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί. Η παραίτηση Λι ίσως γίνει η αφορμή για να το κάνουν.

Όπως υποστήριξε ο Φίλιπ Λι, που δήλωσε ότι θέλει να είναι ελεύθερος να ψηφίσει στις σημερινές ψηφοφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον ρόλο της Βουλής, διότι ζητά να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο κείμενο της συμφωνίας, ενώ το σωστό, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα έχει πολλές συνέπειες για τη χώρα θα έπρεπε να αποφασιστεί από ένα νέο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον παραιτηθέντα υπουργό Δικαιοσύνης, του ήταν αδύνατο να παραμείνει σε μια κυβέρνηση που δεν του άφηνε περιθώριο να προσπαθήσει να «αλλάξει την αρνητική πορεία στην οποία είχε μπει» και τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης θα είναι οικονομικά επιβλαβής τόσο στην εκλογική του περιφέρεια, το Μπράκνελ, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Λι, εκ των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες του Brexit.

Με τη δήλωση παραίτησής του επισημαίνει ότι το Brexit «είναι περισσότερο πολύπλοκο από αυτό που πιστεύαμε» και ότι πλέον δεν μπορεί να στηρίξει «τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την κατάσταση».

Η κυβέρνηση, εν όψει μιας σειράς ψηφοφοριών σχετικά με το νομοσχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., κάλεσε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία, αλλά αρνήθηκε τη διαβούλευση μέσα στη Βουλή για το τι θα γίνει στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι το «όχι».

Ο Φίλιπ Λι είπε επίσης ότι η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να στηρίξει μια κυβερνητική απόφαση που παραβιάζει «βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυτονομία του κοινοβουλίου».

Διαδικασία υψηλού ρίσκου

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία κοινοβουλευτική διαδικασία υψηλού ρίσκου κατά την εξέταση από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων του νομοσχεδίου για το Brexit και έχει προειδοποιήσει ότι πιθανή στάση στα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νόμος αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση» έχει ως αποστολή να θέσει τέλος στην υπερίσχυση του ευρωπαϊκού επί του βρετανικού δικαίου και να οργανώσει την αντικατάσταση ορισμένων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων.

Προς έγκριση τίθενται σειρά τροπολογιών που εισήχθησαν κατά την εξέταση του κειμένου από τη Βουλή των Λόρδων και αντιτίθενται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης και η Τερέζα Μέι θέλει να καταψηφιστούν.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή είναι ισχνή και η Μέι προειδοποίησε τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, αυτό ουσιαστικά θα συνεπάγεται ανταρσία.

«Το μήνυμα που στέλνουμε στη χώρα αυτήν την εβδομάδα με τις ψήφους μας είναι σημαντικό», προειδοποίησε. «Οφείλουμε να δείξουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ενωμένοι ως κόμμα στην απόφασή μας να εφαρμόσουμε την απόφαση η οποία ελήφθη από τον βρετανικό λαό», πρόσθεσε.

«Προσπαθώ να διαπραγματευτώ τη βέλτιστη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο» με τις Βρυξέλλες. «Αλλά , εάν οι τροπολογίες των Λόρδων διατηρηθούν, αυτό θα κλονίσει την διαπραγματευτική μας θέση», συμπλήρωσε.

Η παραίτηση Λι δεν την διευκολύνει καθόλου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Θρίλερ στο Λονδίνο
Η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που έκλεισε η Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. φτάνει σήμερα, καθώς η παταγώδης -όπως όλα δείχνουν- καταψήφισή της στη Βουλή των Κοινοτήτων και το...
Θρίλερ στο Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
Εγκατέλειψε το κυβερνητικό πλοίο και παραιτήθηκε ακόμα και από βουλευτής ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού, που δέχεται το ένα πλήγμα έπειτα από το άλλο ενώ γενικεύεται η δυσφορία στους Συντηρητικούς
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Κούρσα διαδοχής στους Τόρις με το βλέμμα στο Brexit
Πέντε στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία, μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί. Κρίσιμο στοιχείο στην εκλογή νέου ηγέτη και πρωθυπουργού τον...
Κούρσα διαδοχής στους Τόρις με το βλέμμα στο Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις στη Μέι να ορίσει ημερομηνία παραίτησης μέσα στην εβδομάδα
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού την καλούν να ορίσει το συντομότερο την ημερομηνία παραίτησής της, αν είναι δυνατόν και την ερχόμενη Τετάρτη, στη διάρκεια συνάντησης με υψηλόβαθμα...
Πιέσεις στη Μέι να ορίσει ημερομηνία παραίτησης μέσα στην εβδομάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για Brexit, με τη Μέι σε τεντωμένο σκοινί
Έτοιμη να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα ενεργοποιείται η διαδικασία του Brexit εμφανίζεται η Τερέζα Μέι, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα. Σε εξέλιξη διεργασίες μέσα στο...
Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για Brexit, με τη Μέι σε τεντωμένο σκοινί
ΕΥΡΩΠΗ
Περιοδεία Μέι στην Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση δεν τα βρίσκει με τους Εργατικούς
Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι καταλήγουν οι συνομιλίες κυβέρνησης και Εργατικών, μία μέρα πριν από το ταξίδι της Τερέζα Μέι σε Παρίσι και Βερολίνο, εν όψει της συνόδου κορυφής, στην οποία αναμένεται να ζητήσει νέα...
Περιοδεία Μέι στην Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση δεν τα βρίσκει με τους Εργατικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας