• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.4°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 16.0°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.1°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 9.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Πολύ έντονες βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.5°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.0°C / 16.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  77%
AP Photo/Luca Bruno
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνοι χειρισμοί Σαλβίνι στο μεταναστευτικό

 • A-
 • A+

Ολοι περιμένουν να καταλάβουν μέχρι ποιου σημείου θα φτάσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ρώμης, Ματέο Σαλβίνι.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τρεις ημέρες και ακόμη δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικές αποφάσεις. Ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας όμως συνεχίζει να αναφέρεται στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ως βάση της μελλοντικής δράσης του.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται άλλωστε να συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

Στο μεταξύ ο Σαλβίνι εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, στην κεντρική πλατεία Βιμινάλε της Ρώμης, και βέβαια δεν έκανε τίποτα απολύτως για να κρύψει τις προθέσεις του: θέλει να εγκριθεί νέος νόμος, ο οποίος να επιτρέπει την απέλαση των αλλοδαπών που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο σε περίπτωση που διαπράττουν σοβαρό αδίκημα, όπως για παράδειγμα βιασμό ή ληστεία.

Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του αν υφίστανται ή όχι οι προϋποθέσεις για την παροχή του ασύλου και επιθυμούσε να μειωθούν τα κονδύλια (περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο) για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

Στον «κατάλογο δράσεων» του γραμματέα της Λέγκας περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση των διμερών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών (με στόχο τους απευθείας επαναπατρισμούς) και ως ύστατη λύση το ενδεχόμενο «σφράγισμα» των ιταλικών λιμανιών σε περίπτωση που η Ιταλία δεν κρίνει ότι υπάρχει η αναγκαία ευρωπαϊκή στήριξη.

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι ο Ματέο Σαλβίνι θέλει να διατηρήσει το ξενοφοβικό κλίμα που θέλησε να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Με συνυπεύθυνη βέβαια και την προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση η οποία σε πολλές περιπτώσεις έδωσε την εικόνα μιας πολιτικής συμμαχίας που δεν είχε επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Θέλουμε λιγότερες αναχωρήσεις από τα λιμάνια της βόρειας Αφρικής, για να μειωθούν και οι αφίξεις στην Κάτω Ιταλία» δηλώνει τώρα ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε.

Τα λόγια βέβαια δεν έχουν άμεσο κόστος. Η κρίσιμη στιγμή θα είναι όταν θα ξαναρχίσουν οι μαζικές αποβιβάσεις σε Σικελία και Καλαβρία, πιθανότατα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία είχε γίνει αναφορά ακόμη και σε απωθήσεις των καραβιών με τα οποία ταξιδεύουν οι «απελπισμένοι της θάλασσας». Τώρα όμως ακόμη και ο Σαλβίνι δηλώνει: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να πνιγεί απολύτως κανένας».

Βοήθεια για τους δουλέμπορους

Η Ιταλία ζητά περισσότερη βοήθεια από την Ατλαντική Συμμαχία, «για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες».

Αλλά στο μεταξύ θα πρέπει να διαλέξει: ή θα βρει έναν τρόπο για να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ή θα επιλέξει οριστικά την εξτρεμιστική στρατηγική του Ορμπάν.

Η τελευταία αυτή κίνηση πάντως θα δημιουργούσε σίγουρα ουσιαστικά προβλήματα στης νέα κυβερνητική ομάδα, από τη στιγμή μάλιστα που μεγάλο μέρος των στελεχών και βουλευτών των Πέντε Αστέρων απορρίπτει ακραίες όσο και επικίνδυνες λύσεις.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καλείται να παίξει (αν τα καταφέρει και κερδίσει την αναγκαία αυτονομία δράσης) τον ρόλο του μεσολαβητή, προστατεύοντας -αν καταστεί δυνατόν- και την αρχή της αλληλεγγύης από οριστική εξαφάνιση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η ξενοφοβική εμμονή του Σαλβίνι... αποδίδει καρπούς
Το μεταναστευτικό αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, την κύρια εμμονή της Λέγκας, κατά τους τελευταίους δυο μήνες. Προς το παρόν, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η σκληρή αυτή στρατηγική απέδωσε. ο Σαλβίνι είναι σε θέση...
Η ξενοφοβική εμμονή του Σαλβίνι... αποδίδει καρπούς
ΕΥΡΩΠΗ
«Μισή ικανοποίηση» για την Ιταλία, αλλά ο Σαλβίνι επιμένει
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου τον ικανοποιούν σε ποσοστό 80%, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο για 70% ενώ συνεχίζει την προπαγανδιστική του εκστρατεία. Δεν έκρυψε...
«Μισή ικανοποίηση» για την Ιταλία, αλλά ο Σαλβίνι επιμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
Ο Ματέο Σαλβίνι ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης στο μεταναστευτικό μετά τις «ταπεινώσεις» από τις υποθέσεις των πλοίων «Sea Watch» και «Αlex», της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mediterranea.
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
ΕΥΡΩΠΗ
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
Eνα σώμα, μια ψυχή. Ούτε ερωτευμένοι να ήταν, στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μιλάνο, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Ορμπαν. Μας πληροφόρησαν ότι η γραμμή τους και οι θέσεις τους ταυτίζονται απόλυτα και ότι στην...
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
ΕΥΡΩΠΗ
«Μπλόκο» Σαλβίνι στα πλοία των ΜΚΟ
Η γραμμή της Ιταλίας δεν άλλαξε. Παρά τις εκκλήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, οι 629 μετανάστες και πρόσφυγες του πλοίου «Aquarius» πρέπει να ξεμπαρκάρουν στο λιμάνι της Βαλένθια και όχι...
«Μπλόκο» Σαλβίνι στα πλοία των ΜΚΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Το αποκρουστικό «πρόσωπο» του Ματέο Σαλβίνι
H υπόθεση του πλοίου «Aquarius» επέτρεψε στον γραμματέα της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να δείξει για μια ακόμη φορά τις πραγματικές του προθέσεις. Από τη μία, να κάνει επίδειξη δύναμης απαγορεύοντας σε 629...
Το αποκρουστικό «πρόσωπο» του Ματέο Σαλβίνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας