• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 34.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 33.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 33.1°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 29.2°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.4°C / 31.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.6°C / 34.0°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 30.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 28.5°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.8°C / 35.0°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 35.7°C
  4 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  21%

Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία ήταν η αφορμή για την προσφυγή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας

AP Photo/Frank Augstein

Δικαστική απόφαση ανοίγει δρόμο για τις αμβλώσεις στη Β. Ιρλανδία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ασύμβατος με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο αυστηρός νόμος περί αμβλώσεων που εφαρμόζεται στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Β. Ιρλανδίας που ζητά την κατάργησή του.

Η Βόρεια Ιρλανδία, που ανήκει διοικητικά στη Βρετανία, εφαρμόζει διαφορετικό νόμο για τις αμβλώσεις από αυτόν που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, μη επιτρέποντας τη διακοπή της κύησης ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρών γενετικών προβλημάτων στο έμβρυο.

Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με τέσσερις ψήφους έναντι τριών την προσφυγή για κατάργηση του νόμου, αρνούμενο να την εξετάσει διότι δεν συμμετείχε στην κατάθεσή της κάποιο θύμα συνεπεία εφαρμογής του νόμου, ανακοίνωσε ότι οι νόμοι για τις αμβλώσεις είναι ασύμβατοι με την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των δικαστών έκριναν ότι οι νόμοι της Βόρειας Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις είναι ασύμβατοι με το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως αυτό προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης έκριναν ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται η διακοπή κύησης που είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρών γενετικών προβλημάτων στο έμβρυο.

Αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει τυπικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνιστά μια νίκη για το κίνημα αλλαγής των νόμων, καθώς δίνει το έναυσμα στις αρχές και στους νομοθέτες να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, Λες Άλαμπι δήλωσε σχετικά: «Οι δικαστές κατέστησαν σαφές ότι αν υπήρχε μια γυναίκα θύμα των νόμων να καταθέσει, θα έκριναν ασύμβατους τους νόμους για τις αμβλώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα ήταν εποικοδομητικό να προσφύγουμε ξανά, υποβάλλοντας έναν άνθρωπο στη βάσανο του δικαστηρίου. Τώρα πρέπει το βρετανικό Κοινοβούλιο να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί. Είναι ώρα καμπής για αλλαγή της νομοθεσίας και στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ικανοποίηση εξέφρασε και η Ένωση Μαιών, που μίλησε «για μια αρχή. Τουλάχιστον απορρίφθηκε ο μύθος ότι στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να διατηρηθεί ο παλιός νόμος».

Έκκληση για ταχεία νομοθετική αλλαγή έκανε και η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο'Νιλ, μέσω του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας. Και παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της έχει προς το παρόν ανασταλεί, είπε ότι «είναι ζήτημα που επείγει να αντιμετωπιστεί, διότι αφορά το δικαίωμα των γυναικών σε κατάλληλες, σύγχρονες και συμπονετικές υπηρεσίες υγείας».

Το θέμα έφτασε και στο Λονδίνο, όπου η αρμόδια για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας υπουργός, Κάρεν Μπράντλεϊ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά το θέμα και τις συνέπειές του. Αν και δεν υπάρχει δεσμευτική απόφαση, η ανάλυση και τα σχόλια των δικαστών θα συζητηθούν σύντομα εδώ και στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα και η Σάρα Γιούαρτ, που είναι έγκυος και οι γιατροί της έχουν πει ότι το παιδί που κυοφορεί δεν θα επιβιώσει εκτός της μήτρας. «Τώρα μπορώ να συνεχίσω το νομικό μου αγώνα» είπε.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πυρά ΟΗΕ κατά του νόμου απαγόρευσης αμβλώσεων στο Τέξας
Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών εκτοξεύουν μύδρους στο Τέξας και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι ο μεσαιωνικός νόμος στο Τέξας θα καταστήσει τις αμβλώσεις επικίνδυνες και θανατηφόρες.
Πυρά ΟΗΕ κατά του νόμου απαγόρευσης αμβλώσεων στο Τέξας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωση στο δικαστήριο για Τουρκάλα που σκότωσε τον κακοποιητικό σύζυγό της
Νόμιμη άμυνα αναγνώρισε δικαστήριο της Τουρκίας στην 31 ετών Μελέκ Ιπέκ, η οποία είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο αφού σκότωσε με καραμπίνα τον σύζυγό της, που την είχε δέσει και την χτυπούσε επί ώρες και...
Δικαίωση στο δικαστήριο για Τουρκάλα που σκότωσε τον κακοποιητικό σύζυγό της
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Και η Νότια Καρολίνα απαγορεύει με νόμο τις αμβλώσεις
Τον δρόμο ακόμη δέκα πολιτειών που έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις παίρνει και η Νότια Καρολίνα, καθώς το τοπικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, που πλέον πηγαίνει στην τοπική Γερουσία, όπου...
Και η Νότια Καρολίνα απαγορεύει με νόμο τις αμβλώσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Πάγωσε ο νόμος για τις αμβλώσεις μετά τις αντιδράσεις στην Πολωνία
Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις που προκάλεσε η νέα υπερσυντηρητική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που απαγόρευε την ιατρική διαδικασία ακόμη και αν το έμβρυο παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες,...
Πάγωσε ο νόμος για τις αμβλώσεις μετά τις αντιδράσεις στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Εικόνα από το μέλλον η γυναικεία εξέγερση στην Πολωνία για το δικαίωμα στην άμβλωση
Εδώ και πάνω από μια βδομάδα οι γυναίκες της Πολωνίας, καθώς και όσοι τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο περαιτέρω περιορισμού των αμβλώσεων, βρίσκονται στο δρόμο σε εξεγερτικό κλίμα.
Εικόνα από το μέλλον η γυναικεία εξέγερση στην Πολωνία για το δικαίωμα στην άμβλωση
ΕΥΡΩΠΗ
Σχεδόν πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία
Πράσινο φως για σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, που ενέκρινε την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, που ήδη είναι περιοριστική. Το δικαστήριο...
Σχεδόν πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας