• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.8°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.8°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  92%
AP Photo / Evan Vucci
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πρώτα η Αμερική» εσείς; «Ισχυρότερη Ευρώπη» εμείς

 • A-
 • A+

Στα λόγια η απάντηση της κυβέρνησης Μέρκελ στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου της Ε.Ε. είναι «η ισχυρότερη Ευρώπη». Αυτό είναι το σύνθημα απέναντι στο δόγμα Τραμπ «πρώτα η Αμερική».

Στην πράξη όμως η πολιτική της Γερμανίας παραμένει κολλημένη στην αμυντική γραμμή, υπό τον φόβο της «ασταθούς Ευρώπης».

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο ήταν η επίσημη κήρυξη του εμπορικού πολέμου στην Ε.Ε., κατ’ ουσίαν όμως εναντίον της Γερμανίας.

Γι’ αυτό και όλες οι δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων στο Βερολίνο ήταν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με την πρώτη αντίδραση της καγκελαρίου Α. Μέρκελ από την Πορτογαλία.

Και οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Οικονομικών Ο. Σολτς, ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Π. Αλτμάιερ, χαρακτήρισαν την απόφαση Τραμπ παράνομη και προανήγγειλαν ανάλογη απάντηση της Ε.Ε.

Στην απάντηση της Ε.Ε. παραπέμπουν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων των βιομηχανιών και των επιμελητηρίων της Γερμανίας. «Απαιτούνται αντίμετρα ώστε να μη ζητήσουν οι ΗΠΑ και άλλες παραχωρήσεις από την πλευρά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ε. Σβάιτσερ.

«Απαιτείται μια ισχυρή απάντηση από την Ε.Ε.» τόνισε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδοτών, Ι. Κράμερ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Βιομηχανιών, Ν. Κεμπφ, ζήτησε από την Ε.Ε. «να εξετάσει σοβαρά τη δυνατότητα αποζημιώσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα πληγούν».

Βεβαίως, ανάλογο αίτημα είχε διατυπωθεί και προ ημερών, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την προαναγγελία κυρώσεων εις βάρος των εταιρειών που θα συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν πέρυσι σε 3 δισ. ευρώ. Είναι όμως αμφίβολο εάν (και πότε) μπορεί να κινηθεί στην Ε.Ε. μια τέτοια διαδικασία.

Παράλληλα, οι βιομηχανικές ενώσεις και τα επιμελητήρια πιέζουν για νομικά μέτρα και προσφυγή στον ΠΟΕ, όμως και αυτές οι πιέσεις είναι αμφίβολο εάν μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, καθώς η Ουάσινγκτον έχει μπλοκάρει τη σύσταση του Δικαστηρίου Διαμεσολάβησης του Οργανισμού.

Το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί είναι μια πολιτική καταγγελία των ΗΠΑ για προστατευτισμό και αθέτηση των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου.

Εντονη ανησυχία

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντ. Τραμπ είναι μεγάλη στο Βερολίνο και αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών VDA, πέρυσι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 37 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων στις χώρες της Ε.Ε. ήταν 6,2 δισ. ευρώ.

Το 90% στην αμερικανική αγορά πολυτελών αυτοκινήτων ελέγχεται από τους τρεις μεγάλους γερμανικούς ομίλους BMW, Mercedes, Volkswagen, οι οποίοι έχουν εργοστάσια και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, πέρυσι συναρμολόγησαν στα αμερικανικά εργοστάσια 800.000 οχήματα, ενώ εξήγαγαν και 650.000 οχήματα από τη Γερμανία.

Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου θεωρεί ότι οι επιπτώσεις των δασμών θα είναι μικρές για τη γερμανική οικονομία, μετρώντας σε αυτή τη φάση μόνο τις άμεσες επιπτώσεις στη γερμανική χαλυβουργία.

Οι μεγαλύτερες χαλυβουργικές επιχειρήσεις Lower Saxon Salzgitter και Dillinger Hütte αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ανταγωνισμού, ενώ η Thyssen Krupp έχει πολύ μικρό κύκλο εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Ο κλάδος της χαλυβουργίας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια και απασχολεί σήμερα 85.000 εργαζόμενους, όμως η αυτοκινητοβιομηχανία που χρησιμοποιεί τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Γερμανίας και, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ, υπάρχει κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τα αντίμετρα που έχει επεξεργαστεί η Ε.Ε. για την επιβολή δασμών σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα (αγροτικά, ρούχα, ουίσκι και μηχανές Harley Davidson) δεν στάθηκαν ισχυρά για να αποτραπούν οι αμερικανικοί δασμοί.

Το πολιτικό δίλημμα για το Βερολίνο είναι εάν μπορεί να συμβιβαστεί με τους νέους κανόνες του Ντ. Τραμπ ή θα μπει στον εμπορικό πόλεμο.

Οι τελευταίες επισκέψεις της Α. Μέρκελ στη Ρωσία και την Κίνα απέδωσαν σε επίπεδο διακηρύξεων τη συνέχιση της συνεργασίας με την Ε.Ε. για την ενίσχυση του εμπορίου.

Το πρόβλημα όμως για την καγκελάριο είναι ότι η πίεση της Ουάσινγκτον προς τη Γερμανία ασκείται σε όλα τα επίπεδα ταυτοχρόνως (αύξηση αμυντικών δαπανών, μείωση των πλεονασμάτων, περιορισμός των γερμανο-ρωσικών ενεργειακών συμφωνιών κ.ά.), καθιστώντας την προσπάθεια ενός επωφελούς συμβιβασμού δύσκολη.

Σε αυτές τις συνθήκες η ανάγκη της Α. Μέρκελ να δοθεί ένας νέος οδικός χάρτης για την ενίσχυση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης γίνεται πιο επιτακτική και από την ανάγκη του Εμ. Μακρόν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εντείνουν τις πιέσεις προς την καγκελάριο να προχωρήσει πιο αποφασιστικά προς το σχέδιο Μακρόν και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης και την έκδοση συγκεκαλυμμένου ευρωπαϊκού ομολόγου, ώστε να διευκολυνθούν οι χειρισμοί στην κρίση με την Ιταλία.

Από την άλλη όμως οι πιο σκληροί Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν μελλοντικά μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Ε. Ρέμπεργκ στην Die Welt ότι «εάν η Ιταλία δεν επιστρέψει συνειδητά σε μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική, η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ενωσης δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Εμπορική συμφωνία -χαστούκι στον Τραμπ
Ηχηρό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι η εκστρατεία του για επαναφορά του προστατευτισμού -μια ευγενικότερη λέξη για τον οικονομικό εθνικισμό- στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις δεν θα «μολύνει» και τις...
Εμπορική συμφωνία -χαστούκι στον Τραμπ
ΕΥΡΩΠΗ
Ανγκελα και Ντόναλντ πάνω απ’ τη σκακιέρα
​Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ περιμένει η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, μετά τις προειδοποιητικές βολές του νέου Αμερικανού προέδρου κατά της Ε.Ε. Το Βερολίνο βλέπει ότι οι σχέσεις...
Ανγκελα και Ντόναλντ πάνω απ’ τη σκακιέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακωχή ΗΠΑ - Ευρώπης
Ο Ντ. Τραμπ συμφώνησε να μην προχωρήσει άμεσα στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και παράλληλα να επανεξετάσει τους δασμούς που έχει ήδη επιβάλει στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στο αλουμίνιο. Ουάσινγκτον...
Ανακωχή ΗΠΑ - Ευρώπης
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επικίνδυνες εμπορικές ισορροπίες ΗΠΑ - Ευρώπης
Περιμένοντας την απόφαση Τραμπ για μονομερή μέτρα κατά της Ε.Ε. η Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση, προετοιμάζεται για το χειρότερο, «απειλώντας» με τριπλή «απάντηση»: καταγγελία στον ΠOE,...
Επικίνδυνες εμπορικές ισορροπίες ΗΠΑ - Ευρώπης
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αναζητά σανίδα σωτηρίας στην Ουάσινγκτον
Με την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ανγκελα Μέρκελ προσδοκά σε ένα «κλείσιμο ματιού» από τον Ντόναλντ Τραμπ, που θα τη βοηθήσει να πάρει μερικές ανάσες, σε μια περίοδο που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις...
Αναζητά σανίδα σωτηρίας στην Ουάσινγκτον
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο κρατά αποστάσεις... ασφαλείας
Η εικόνα στις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ έχει παγώσει στην επίσκεψη της Α. Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, τον Μάρτιο, και την ατζέντα που άνοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η ανοιχτή γραμμή του Βερολίνου με την...
Το Βερολίνο κρατά αποστάσεις... ασφαλείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας