Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ορκίστηκε ο Πέδρο Σάντσεθ

Ορκίστηκε ο Πέδρο Σάντσεθ

Emilio Naranjo/Pool Photo via AP

Ορκίστηκε ο Πέδρο Σάντσεθ

  • A-
  • A+

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Θαρθουέλα μία ημέρα μετά τις δραματικές εξελίξεις και την καθαίρεση του Μαριάνο Ραχόι και της κυβέρνησής του.

Τα δύσκολα για τον 46χρονο πολιτικό αρχίζουν από εδώ και πέρα καθώς αφενός πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες δύο ημέρες και αφετέρου πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες στην ετερόκλητη συμμαχία που μόλις δημιουργήθηκε.

Ο αποπεμφθείς Μαριάνο Ραχόι πρέπει να εγκαταλείψει το γραφείο του μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να έχει σχηματίσει μέχρι τότε κυβέρνηση.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει πώς ο Πέδρο Σάντσεθ θα κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα τόσα διαφορετικά κόμματα που συνασπίστηκαν πίσω από την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι. Το Podemos άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση, όμως αρκετά κόμματα διατυπώνουν ενστάσεις για τον προϋπολογισμό τη στιγμή που ο νέος πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμα Ραχόι. Φυσικά στο επίκεντρο παραμένει το θέμα της Καταλονίας όπου και εκεί ο Σάντσεθ θα πρέπει να βρει άμεσα λύσεις.

Πόσο σοσιαλιστές θα είμαστε;

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος γνωρίζει ότι μέσω της πρωθυπουργίας μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική του PSOE, να σταματήσει την δημοσκοπική άνοδο των Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα και να παρουσιαστεί στις επόμενες εκλογές ως ένας άξιος υποψήφιος ηγέτης. Για τον λόγο αυτό ο 46χρονος πολιτικός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια «σοσιαλιστική κυβέρνηση, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγγυάται τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα και θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ».

Αυτό, βέβαια, δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς ήδη ακούγονται φωνές πως θα πρέπει να επιστρέψει στις υποσχέσεις του να εγγυηθεί τη σωστή λειτουργία του κράτους πρόνοιας, τη μισθολογική ισότητα των δύο φύλων, την δημόσια υγεία και την επιστροφή των παροχών υγείας στους Ισπανούς που τη στερήθηκαν από το 2012 και μετά.

Ο «μαγικός» αριθμός 156

Στο στρατόπεδο των Podemos επικρατεί μεν ικανοποίηση για το γεγονός ότι «Ο Μαριάνο Ραχόι πέρασε στην αντιπολίτευση, εκεί όπου θα έπρεπε να είναι», όμως υπάρχει και σκεπτικισμός για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα υπό τον Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κάλεσε τον σοσιαλιστή ηγέτη να μην σχηματίσει κυβέρνηση που θα αποτελείται μόνο από μέλη του PSOE δηλώνοντας εμμέσως διαθεσιμότητα να συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήματα.

«Ελπίζω να καταλαβαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κυβερνήσει με 84 βουλευτές και ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή, δυνατή κυβέρνηση που θα παρέχει εγγυήσεις στην ΕΕ και θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κυβερνητική πλειοψηφία τουλάχιστον 156 βουλευτών».

Ο αριθμός αυτός που αναφέρει ο ηγέτης του Podemos μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς προϋποθέτει συνεργασία των Σοσιαλιστών (84 βουλευτές), Podemos (67 βουλευτές) και Compromis (4 βουλευτές).

Το πάρτι μόλις ξεκινάει...

Η καριέρα, πάντως, του Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργού ξεκίνησε με πέντε βέτο από τους νέους «συμμάχους» του για θέματα προϋπολογισμού.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ήδη την ειρωνική αντίδραση της απερχόμενης προέδρου της Βουλής Σοράγια Σάενθ Σανταμαρία η οποία σχολίασε «Το πάρτι μόλις αρχίζει».

Podemos, Comprimis (Το αριστερό κόμμα της Βαλένθια),  PdeCAT (Καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα), ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) και  EH Bildu (βάσκικο αυτονομιστικό κόμμα) έχουν διατυπώσει σαφείς αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό, όταν αυτός συζητήθηκε στη Σύγκλητο, καθώς θεωρούν ότι δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες, αντιθέτως τις διαιωνίζει. Τον ίδιο προϋπολογισμό που δεσμεύθηκε τώρα να εφαρμόσει ο Σάντσεθ.

Το Podemos είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του, όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε χθες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είχε αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί τον προϋπολογισμό εφόσον δεν υπάρχει διαφθορά στην κυβέρνηση. 

Το PdeCAT διαφωνεί γιατί εκτιμά ότι δεν υπάρχει νέο μοντέλο για τοπική χρηματοδότηση ούτε ανταποκρίνεται στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις της επαρχίας της Καταλονίας.

Αντίστοιχα είναι και τα επιχειρήματα από την πλευρά της ERC (το κόμμα του Οριόλ Ζουνκέρας) η οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις για επενδύσεις στην Καταλονία και αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Από την πλευρά του Compromis σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει σχεδιαστεί με «όραμα την αναδιανομή του πλούτου», αλλά για να πληρώνονται οι τράπεζες, να χρηματοδοτούνται εταιρείες όπλων, να κατασκευάζονται αυτοκινητόδρομοι. 

Τέλος το βασκικό EH Bildu επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός διαιωνίζει τις ανισότητες.

Και το Καταλανικό πάντα στο επίκεντρο

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πάντως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το καταλανικό ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να αιωρείται πάνω από την ισπανική πολιτική σκηνή.

Τα καταλανικά κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και το Podemos θα πιέσουν για επίλυση του ζητήματα με την «καυτή πατάτα» να είναι τώρα στα χέρια του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού.

Το πρώτο βήμα θα είναι η αναστολή του άρθρου 155 για να επιστρέψει η σχετική αυτονομία στην επαρχία και στη συνέχεια θα πρέπει να δοθούν λύσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για το νέο υπουργικό συμβούλιο και θεωρείται σίγουρο ότι η Καταλονία θα έχει σημαντική εκπροσώπηση. Ήδη ακούγεται το όνομα του Μικέλ Ιθέτα, γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου.

Συνάντηση με Σάντσεθ θέλει ο Τόρα

Το πρωί του Σαββάτου, εκτός από τον Πέδρο Σάντσεθ, ορκίστηκε και η νέα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας υπό τον Κιμ Τόρα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, αίρεται η επτάμηνη κηδεμονία που έχει επιβάλει η Μαδρίτη στην Καταλονία μετά το δημοψήφισμα για την απόσχισή της.

AP Photo/Manu Fernandez

Ο νέος πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ένας εκ των αυτονομιστών ηγετών και προσκείμενος στον Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε έχει στόχο να επιτύχει την ανεξαρτησία της Καταλονίας και ότι θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας προκειμένου να τερματιστεί η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης.

«Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί προς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους», δήλωσε ο Κιμ Τόρα.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς τους Podemos η κυβέρνηση των σοσιαλιστών
Παρά το γεγονός ότι οι Podemos βοήθησαν τον Πέδρο Σάντσεθ να ανατρέψει τον Μ. Ραχόι, δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, το Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογίες στην...
Χωρίς τους Podemos η κυβέρνηση των σοσιαλιστών
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκησε τη διαφθορά, τού λείπει η λαϊκή εντολή
Ο νεόκοπος, μη εκλεγμένος, σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δρέπει μεν τους καρπούς της επιτυχίας του -την ανάληψη των ηνίων της χώρας, έχοντας προκαλέσει την πτώση του διεφθαρμένου δεξιού...
Νίκησε τη διαφθορά, τού λείπει η λαϊκή εντολή
ΕΥΡΩΠΗ
Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Μαριάνο Ραχόι
Tελικά πέφτει; Αυτό θα το ξέρουμε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφή που υπέβαλε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, η οποία, θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι. Αν πάντως...
Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Μαριάνο Ραχόι
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση μομφής κατά Ραχόι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι κατέθεσε ο αρχηγός των Ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ με βάση το τρίπτυχο: σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον ίδιο, σταθεροποίηση της χώρας και...
Πρόταση μομφής κατά Ραχόι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα
ΕΥΡΩΠΗ
«Κουτσός» πρωθυπουργός ο Μαριάνο Ραχόι
Η καταδίκη πρώην συνεργάτη του Ισπανού πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του κόμματος λειτούργησε ως καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων: οι κεντροδεξιοί Ciudadanos (Πολίτες) αποσύρουν τη στήριξή τους...
«Κουτσός» πρωθυπουργός ο Μαριάνο Ραχόι
ΕΥΡΩΠΗ
Την 1η Ιουνίου θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά Ραχόι
Πέμπτη 31/5 και Παρασκευή 1/6 η σύνοδος του ισπανικού κοινοβουλίου για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας, με αφορμή υπόθεση διαφθοράς όπου εμπλέκονται μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα...
Την 1η Ιουνίου θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά Ραχόι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας