Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάλπες εν μέσω (πολιτικού) καύσωνα
Giuseppe Lami/ANSA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάλπες εν μέσω (πολιτικού) καύσωνα

  • A-
  • A+

Στην Ιταλία συνεχίζεται μια πολιτική κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Χθες το απόγευμα ο τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι κανονικά έπρεπε να παρουσιάσει τη λίστα των υπουργών του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι περίμεναν όμως τον νέο πρωθυπουργό να βγει και να κάνει τις καθιερωμένες δηλώσεις, οι καραμπινιέροι με την επίσημη στολή απομακρύνθηκαν από την πόρτα του προέδρου και οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι ο τεχνοκράτης οικονομολόγος είχε φύγει από το μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ματαρέλα είπε ότι ο Κοταρέλι θα μεταβεί και πάλι σήμερα στο γραφείο του προέδρου για νέα συνάντηση.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι μπορεί να επισπευσθεί η όλη διαδικασία προκήρυξης νέων εκλογών και να στηθούν οι κάλπες τέλη Ιουλίου.

Ο Κοταρέλι μπορεί, λοιπόν, να μην αναλάβει καν πρωθυπουργικά καθήκοντα, από τη στιγμή, μάλιστα, που όλες οι πολιτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν, με μόνη εξαίρεση την Κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία έκανε γνωστό ότι θα διαλέξει την αποχή.

Ο οικονομολόγος εμπιστοσύνης του Ματαρέλα -με 25 χρόνια θητείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα γίνει πρωθυπουργός μόνο για δύο μήνες ή θα παραμείνει στην θέση του, για λίγες ακόμη εβδομάδες, ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Διότι χθες το απόγευμα, όπως διέρρευσε, όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι αν είναι εφικτό, το καλύτερο θα ήταν να στηθούν οι κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου και όχι στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είχε αναφερθεί αρχικά. 

Οπως και να έχει, είναι σαφές ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν οι νέες αυτές εξελίξεις θα σταματήσουν την ανοδική πορεία του σπρεντ, το οποίο, χθες, άγγιξε τις 320 μονάδες βάσης. Και σίγουρα οι τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν βοηθούν.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Ενωσης, Γκίντερ Ετινγκερ, δήλωσε ότι «οι αρνητικές εξελίξεις των αγορών θα ωθήσουν τους Ιταλούς να μην ψηφίσουν ακόμη για πολύ τους λαϊκιστές», όπως ανέφερε σε tweet o Γερμανός δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη.

Φυσικά, όλοι οι Ιταλοί πολιτικοί, από τα Πέντε Αστέρια μέχρι και τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη συγκεκριμένη δήλωση.

Χθες το βράδυ, ο Ετινγκερ ζήτησε τελικά συγγνώμη. 

Τα... μάζεψαν

Στην παραπάνω δήλωση απάντησε και ο εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι «το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη χώρα τους ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Ιταλούς».

Είναι σαφές ότι στη συγκεκριμένη φάση, κάθε τοποθέτηση που θέλει να υποδείξει στην Ιταλία πώς πρέπει να κινηθεί και ποια κόμματά της είναι αρεστά στις Βρυξέλλες, μπορεί μόνο να ευνοήσει όποιον έχει ήδη εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις επί των σημερινών ισορροπιών της Ενωσης. 

Φυσικά, είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Στις 10 Ιουνίου, παράλληλα, θα γίνουν και δημοτικές εκλογές σε 797 δήμους της χώρας. Ενα ενδεικτικό τεστ, που συμβάλλει στο να μην πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να διαπιστωθεί, βέβαια, αν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι θα συνεχίσει να μετέχει στην κεντροδεξιά συμμαχία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή αν θα προτιμήσει εκλογική συμπόρευση με τους «Πεντάστερους».

Το δε Δημοκρατικό Κόμμα (που δεν έχει εκλέξει, ακόμη, νέο γραμματέα), έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία προς υπεράσπιση και στήριξη του προέδρου Ματαρέλα και της Ευρώπης, με τη δημιουργία ενός «μετώπου της Δημοκρατίας».

Υπό τις παρούσες συνθήκες, Λέγκα και Πέντε Αστέρια συνεχίζουν να θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί και για τις νέες βουλευτικές εκλογές, και η θεσμική σύγκρουση της περασμένης Κυριακής με τον πρόεδρο Ματαρέλα είναι πιθανό (εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις) να προκαλέσει, τελικά, την άνοδο των ποσοστών των δύο αντισυστημικών δυνάμεων, σε σύγκριση με την αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου.

ΕΥΡΩΠΗ
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
Το 2018 ήταν αναμφίβολα «έτος της Ιταλίας» σε ό,τι αφορά τις πιο σημαντικές πολιτικές ανατροπές. Τα «Πέντε Αστέρια» και η Λέγκα συνεχίζουν να εξασφαλίζουν συνολικά σχεδόν το 60% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών,...
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
«Μαστίγιο» οι κυρώσεις, «καρότο» ο διάλογος
Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη. Οπως υπήρχε η διαρροή τις περασμένες ημέρες, έκανε σαφές ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, σε ό,τι αφορά το...
«Μαστίγιο» οι κυρώσεις, «καρότο» ο διάλογος
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ιταλία περιμένει ένα miracolo
Κεντροαριστερά και Πέντε Αστέρια προσπαθούν να πετύχουν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε όχι μόνον ακατόρθωτο, αλλά και εξωπραγματικό. Να ετοιμάσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο να μπορέσει να καλύψει τις...
Η Ιταλία περιμένει ένα miracolo
ΕΥΡΩΠΗ
Οι δημοτικές εκλογές δεν μείωσαν τις εντάσεις
Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, σε περισσότερους από εκατό δήμους της Ιταλίας, επιβεβαίωσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό το μήνυμα των ευρωεκλογών. Από γενικότερη υπεροχή των προοδευτικών περάσαμε σε...
Οι δημοτικές εκλογές δεν μείωσαν τις εντάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι και τα μυστήρια της Λαμπεντούζα
Σην Ιταλία, οι πολιτικές συνέπειες της ευρωπαϊκής ψήφου άρχισαν να γίνονται άμεσα αισθητές. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ο Ματέο Σαλβίνι, υψώνει και πάλι τη φωνή του στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση
Ο Σαλβίνι και τα μυστήρια της Λαμπεντούζα
ΕΥΡΩΠΗ
Λεονταρισμοί Σαλβίνι πριν από την κάλπη
Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν, οι τόνοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν και ο Ματέο Σαλβίνι έβγαλε από το συρτάρι τον γνωστό «ρόλο του αντάρτη» . Ετσι επιβεβαιώνεται ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κάθε εβδομάδα...
Λεονταρισμοί Σαλβίνι πριν από την κάλπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας