Στενεύει ο κλοιός για τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση διαφθοράς στην οποία ενεπλάκησαν αρκετά μεγάλα στελέχη του.
Την Παρασκευή, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι έχει την απόλυτη στήριξη από το κόμμα του για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι όμως τα «κουκιά» δε φαίνεται να βγαίνουν και θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη και των «Πολιτών» που δείχνουν να αμφιταλαντεύονται.
Κινήσεις στη σκακιέρα της πολιτικής
Προκειμένου να κάμψει τις ενστάσεις των Ciudadanos, ο Γραμματέας των Σοσιαλιστών, Jose Luis Abalos κάλεσε τους «Πολίτες» να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Σάντσεθ και σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε τη σύντομη προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Ραχόι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos και έχει βρεθεί πολλάκις αντιμέτωπη με σκάνδαλα διαφθοράς.
Στο μεταξύ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να προκηρύξει εκλογές, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Πέδρο Σάντσεθ κατηγορώντας τον ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός με οποιοδήποτε κόστος.
Οδηγός οι εκλογές
Παρά την πρόθεση Ραχόι να παραμείνει στην πρωθυπουργία, η τύχη του εξαρτάται απόλυτα από την στάση των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Ισπανίας (Σοσιαλιστές, Ποδέμος και Πολίτες) που αν τελικά στηρίξουν την πρόταση μομφής θα προκαλέσουν ανατροπή του Ραχόι.
Ήδη οι Podemos έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση των Σοσιαλιστών ενώ παραμένει «ανοιχτό» το τι θα κάνουν τα εθνικιστικά κόμματα που βρίσκονται εντός ισπανικού Κοινοβουλίου.
Το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos προανήγγειλε πως αν ο Ραχόι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θα καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής ώστε να προκαλέσουν τη διεξαγωγή εκλογών αλλά ξεκαθάρισαν πως θα εμποδίσουν τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση να έρθει στην εξουσία.
Όμως, η πρόταση του Γραμματέα των Σοσιαλιστών για προκήρυξη εκλογών σύντομα, δημιουργεί νέα δεδομένα με τον γενικό γραμματέα των «Πολιτών», Jose Manuel Villegas, να αφήνει ανοικτό παράθυρο συνεργασίας με τους σοσιαλιστές, μία ημέρα μετά την απόρριψη του αρχικού αιτήματος.
Ο Villegas δήλωσε το Σάββατο ότι το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν «ουδέτερο υποψήφιο» ο οποίος δεν θα είναι ούτε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (Πέδρο Σάντσεθ) ούτε ο ηγέτης των «Πολιτών» (Άλμπερτ Ριβέρα) και απομένει τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο που θα αντικαταστήσει τον Ραχόι και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Για να επιτύχουν το στόχο αυτό, είναι απαραίτητη και η στήριξη των Ποδέμος.
Σχόλια