Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η παρακαταθήκη των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία

Ηταν 15 Μαΐου του 2011 όταν οι δρόμοι και οι πλατείες απ’ άκρη σ’ άκρη της Ισπανίας πλημμύριζαν με διαδηλωτές

AP Photo/Manu Fernandez

Η παρακαταθήκη των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία

  • A-
  • A+

Επτά χρόνια μετά τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στους δρόμους της Μαδρίτης, στις 15 Μαΐου 2011, με αίτημα την πολιτική αναγέννηση, που κατέληξε στην κατάληψη της κεντρικής πλατείας της Πουέρτα ντελ Σολ, ποια μπορεί να είναι η παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι «Αγανακτισμένοι» στην Ισπανία;

Σύμφωνα με την ισπανική ενημερωτική ιστοσελίδα, από εκείνο το κίνημα και το κείμενο με τις δεκαέξι θέσεις αιτήματα των πολιτών, οι αλλαγές που προέκυψαν σε όλες τις πτυχές του πολιτικού φάσματος αλλά και της κοινωνίας είναι σημαντικές για να τις ανακαλούμε ακόμα και σήμερα στη συλλογική μνήμη, ως σημαντική συνεισφορά και κληρονομιά για τα επόμενο χρόνια.

Πρώτον, η 15η Μαΐου συνέβαλε στην κατάρρευση του δικομματισμού στην Ισπανία και υπήρξε η αφορμή για τη γέννηση νέων κομμάτων, όπως οι Podemos (που το 2104 εξέπληξαν με την εκλογή 5 Ευρωβουλευτών, ενώ τον επόμενο χρόνο, με 69 βουλευτές έγιναν η τρίτη δύναμη στο Ισπανικό Κοινοβούλιο). Ταυτόχρονα, και άλλες τάσεις, που εμφανίστηκαν δυναμικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι Equo, ή η Vox, έλκουν τη δημιουργία τους από τα γεγονότα και τις κινητοποιήσεις της 15ης Μαρτίου.

Παράλληλα, το αίτημα για πολιτική αναγέννηση αποτέλεσε τη γενεσιουργό αφορμή και για άλλα κόμματα, στον αντίποδα των αριστερών κινημάτων, όπως οι Ciudadanos, που επισήμως εισήλθαν στο πολιτικό προσκήνιο το 2015 και σήμερα, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, αποτελούν τη μεγαλύτερη σε πρόθεση ψήφου, πολιτική δύναμη στην Ισπανία.

Επίσης, τα γεγονότα του Μαΐου συνέβαλαν στην δυναμική ανάδυση κινήσεων πολιτών, που προασπίζονται το δικαίωμα στην υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση και αντιστέκονται στην λιτότητα, την ανεργία και τις περικοπές.

AP Photo/Manu Fernandez

Ακόμη, το κίνημα της 15ης Μαΐου εξανάγκασε σε εσωτερικές αλλαγές και τα ίδια τα παραδοσιακά κόμματα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) υιοθέτησε τα αιτήματα της βάσης για την θέσπιση εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη και των οργάνων. Εσωτερικές διαδικασίες που καταστατικά είναι υποχρεωτικές για τους Podemos, Ciudadanos. Μόνον το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει επηρεασθεί, τονίζει ο ίδιος ιστότοπος.

Μία σημαντική παράμετρος, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκεντρώσεις του Μαΐου και επηρέασε βαθιά την άσκηση της πολιτικής, είναι και ο κεντρικός ρόλος της συλλογικής λήψης αποφάσεων, μέσω των πλατιών συνελεύσεων.

Πρόκειται για μία «οριζόντια μορφή οργάνωσης, που επηρεάζει άμεσα τη λήψη αποφάσεων» σε πολλά κόμματα, όπως οι Unidos Podemos. Στόχος αυτής της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων είναι να αποφευχθεί η λειτουργία του κόμματος, ή η χάραξη στρατηγικής από τους ηγέτες του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της βάσης.

AP Photo/Manu Fernandez

Χάρη στο κίνημα της 15ης Μαΐου, που η ακμή του συνέπεσε με την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων και την έναρξη των εξώσεων, ήταν μέσα από τα κινήματα των δυναμικών παρεμβάσεων των πολιτών, να περιορισθούν οι εξώσεις.

Οι διεκδικήσεις για μία αξιοπρεπή κατοικία και για παραγραφή του χρέους εάν κατασχεθεί η κατοικία οδήγησαν, εκτός από τη δημιουργία οργανώσεων σε όλη τη χώρα για την προστασία των δανειοληπτών, επίσης και στην θέσπιση κανόνων για τα δάνεια (όπως ο Κώδικας Καλής Πρακτικής που ενέκρινε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι), στους οποίους αναγκάσθηκαν να συμμορφωθούν τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Ένα άλλο επίτευγμα είναι και η θέσπιση του Νόμου για τη διαφάνεια, την καλή διακυβέρνηση και την πρόσβαση στις πληροφορίες, ένα κεντρικό αίτημα του κόσμου που βγήκε στις πλατείες για να πληροφορείται για τις δαπάνες και τον τρόπο άσκησης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, τις κρατικές συμφωνίες και τους μισθούς των πολιτικών στελεχών.

Οι κινητοποιήσεις της 15ης Μαΐου κατέληξαν και στην δημιουργία της πλατφόρμας 15MpaRato, που είναι η πρώτη που εγκάλεσε και έφερε ενώπιον τις δικαιοσύνης τραπεζίτες που ευθύνονται για την κρίση και τη διαχείρισή της.

Με αιχμή του δόρατος τις δικαστικές διώξεις για το σκάνδαλο της τράπεζας Bankia, ο διοικητής της Ροδρίγο Ράτο και άλλα 32 μεγαλόσχημα στελέχη της τράπεζας κάθισαν στο εδώλιο. Σημαντική στιγμή του κινήματος ήταν η αποκάλυψη εμπιστευτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων και πληροφοριών που ενοχοποιούσαν τη διοίκηση της τράπεζας, της οποίας η χρεωκοπία και η διάσωση μέσω της εθνικοποίησής της στοίχισαν ακριβά στον ισπανό φορολογούμενο.

Αλλά και το φεμινιστικό κίνημα έλαβε μία νέα ώθηση μέσα από τις ανοικτές συνελεύσεις, τα τραπέζια των συζητήσεων, τα σημεία πληροφόρησης που λειτούργησαν στη διάρκεια των καταλήψεων στις πλατείες.

AP Photo/Manu Fernandez

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό της κινητοποίησης της 15 Μαΐου είναι η ανάδειξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως βασικού πεδίου και εργαλείου για τον πολιτικό διάλογο. Αμέσως μετά την κατάληψη της Πουέρτα ντελ Σολ, το Twitter μετατράπηκε σε ένα άτυπο Κοινοβούλιο, με τους χρήστες του να ανταλλάσσουν απόψεις και να εκφράζουν πολιτικές ιδέες μέσα από τα δίκτυα.

Η εκτίναξη αυτής της χρήσης των μέσων αυτών στην κριτική κατά της εξουσίας (που κορυφώθηκε και πρόσφατα με τα γεγονότα στην Καταλονία) έχει εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε δυσανάλογες αντιδράσεις—όπως οι δικαστικές διώξεις κατά δύο γνωστών χρηστών του Twitter, που έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη χώρα.

Γεγονός πάντως παραμένει πως πλέον και τα ίδια τα κόμματα έχουν αναγκαστεί να προσαρμόσουν την ίδια τους την πολιτική γλώσσα και τον τρόπο πληροφόρησης στις νέες πραγματικότητες που τα μέσα τούτα επιβάλουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Manu Fernandez

 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Κραυγή αγωνίας για το διάλογο που δεν γίνεται
Η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Μαδρίτης-Βαρκελώνης μετά και τη συντριπτική επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους. Οι...
Κραυγή αγωνίας για το διάλογο που δεν γίνεται
ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στη Λα Ζονκέρα
Διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο AP-7 ο οποίος συνδέει την Καταλονία, στην Ισπανία, με τη Γαλλία, προκάλεσαν περίπου 80 άνθρωποι, διακόπτοντας την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.
Διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στη Λα Ζονκέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Πορείες το Σαββατοκύριακο υπέρ και κατά της απόσχισης της Καταλονίας
Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη, μετά τις ταραχές με 600 τραυματίες, που ακολούθησαν την καταδίκη αυτονομιστών ηγετών.
Πορείες το Σαββατοκύριακο υπέρ και κατά της απόσχισης της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στη Βαρκελώνη ο Σάντσεθ με πυρά κατά του τοπικού ηγέτη
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα την καταλανική πρωτεύουσα, για να δει τους τραυματίες αστυνομικούς κατά τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Αιχμηρή επιστολή προς...
Στη Βαρκελώνη ο Σάντσεθ με πυρά κατά του τοπικού ηγέτη
ΕΥΡΩΠΗ
Επεισόδια μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη
Νέος γύρος επεισοδίων έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Επεισόδια μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας