Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνδικάτα και φοιτητές κόντρα στις «συνταγές» Μακρόν
AP Photo/Francois Mori
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνδικάτα και φοιτητές κόντρα στις «συνταγές» Μακρόν

  • A-
  • A+

Εβδομάδα υψηλών κινδύνων αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος με την κλιμάκωση της έντασης που προκαλούν οι μαχητικές διαδηλώσεις, τα βίαια επεισόδια και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Την Πρωτομαγιά, η παρισινή διαδήλωση σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις και οδομαχίες, που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές. Διαδηλώσεις των σιδηροδρομικών πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Οι απεργίες των εργαζομένων στις σιδηροδρομικές μεταφορές συνεχίζονται και έχουν μεγάλη συμμετοχή. Τα συνδικάτα εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, πριν από τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα. Οι σιδηροδρομικοί είναι αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούν σθεναρά στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του καθεστώτος των σιδηροδρόμων, που η κυβέρνηση θέλει να προσαρμόσει στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η εταιρεία σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι, μετά από δώδεκα ημέρες απεργίας, το κόστος από τις απώλειες είναι συνολικά «250 εκατομμύρια ευρώ». Αυτή την εβδομάδα διήμερη απεργία πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία Air France, με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους. Μετά από δεκατρείς ημέρες απεργιών, οι απώλειες εσόδων για την εταιρεία είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Καταλήψεις

Μετά την ανάπαυλα των ανοιξιάτικων διακοπών, οι φοιτητές επέστρεψαν δριμύτεροι στις σχολές τους και κινητοποιούνται με καταλήψεις και διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Καταγγέλλουν ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν δρομολογεί την «επιλεκτική εισαγωγή» στα πανεπιστήμια, ευνοώντας τους «ελίτ» υποψηφίους.

Στο Παρίσι υπό κατάληψη τελεί η Ecole Normale Supérieure, ένα από τα περίβλεπτα και πιο επιλεκτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Γαλλία. Ενα από τα κτίρια της διάσημης παρισινής σχολής (Ecole des hautes études en sciences sociales – Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) βρίσκεται σε κατάληψη από τους αντιτιθέμενους στην αλλαγή των όρων εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα από τα 73 τελούν προς το παρόν υπό κατάληψη (το Ζαν-Ζορές στην Τουλούζη, η Ρεν-2 και η Ναντέρ) και ορισμένα κτίρια στα Πανεπιστήμια της Λιμόζ, της Νάντης, της Μασσαλίας και άλλων πόλεων.

Με πρωτοβουλία των «Ανυπότακτων Γάλλων» και συμμετοχή εκπροσώπων της Αριστεράς, οι «αντι-Μακρόν» θα πραγματοποιήσουν σήμερα μαχητικές διαδηλώσεις με το ειρωνικό σύνθημα «Να του κάνουμε τη γιορτή του». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενες «βιαιότητες» στις συγκεντρώσεις και δήλωσε ότι θα είναι αυξημένα τα μέτρα ασφάλειας. Οι διαδηλώσεις θα τεθούν υπό επίβλεψη.

Επικρίσεις για τη βία

Η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι επισκιάστηκε από τη βία των εξτρεμιστικών ομάδων, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Πολιτικοί αναλυτές θέτουν το ερώτημα «γιατί οι αστυνομικοί δεν έδρασαν κατά των κουκουλοφόρων που αναγνωρίζονταν από την ομοιόμορφη αμφίεση και συνιστούσαν μια ξεχωριστή ομάδα (1.200 μέλη του black bloc), η οποία έδρασε εκτός διαδήλωσης».

Τονίζουν ότι τα βίαια επεισόδια κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, τορπιλίζοντας τη διαδήλωση και τον στόχο της προβολής των εργατικών αιτημάτων. Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, επέκρινε έντονα τη χρήση βίας, η οποία «έβλαψε συνολικά τις διαδηλώσεις».

Προσδιόρισε ότι πρόκειται για άτομα τα οποία είναι «αναγνωρίσιμα» και ότι είχε ειδοποιήσει τις αρχές για την παρουσία τους στις πορείες. Τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση το «δικαίωμα της διαδήλωσης». Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απάντησε: «Στις διαδηλώσεις υπάρχουν κάθε φορά εξτρεμιστές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπήρξαν τραυματίες».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόν παραδέχτηκε ότι η αστυνομία υπολόγιζε περίπου 500 με 600 άτομα από ριζοσπαστικές ομάδες, ενώ ήταν τρεις φορές παραπάνω. «Υπάρχει ένα κίνημα με δυναμική και θα πρέπει να προσαρμοστούμε», δήλωσε.

Διαβεβαίωσε ότι «στις επόμενες διαδηλώσεις θα υπάρχουν περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας και θα ξεχωρίσουν αυτούς που προκαλούν βίαια επεισόδια από τους διαδηλωτές». Τόνισε ότι θα γίνονται προκαταρκτικοί έλεγχοι κατά την πρόσβαση στη διαδήλωση.

Η Ανυπότακτη Γαλλία

Η ένταση κορυφώνεται και σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος Μακρόν εξήρε τη διαχείριση της διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς από την αστυνομία εναντίον των «αγανακτισμένων εμπρηστών» και τόνισε ότι η επιλογή των αρχών ήταν να μην υπάρξουν τραυματισμοί.

Επέκρινε τους «εκλεγμένους αξιωματούχους που τροφοδοτούν συνεχώς λεκτικά την αναταραχή» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ανασκευάσουν τις δημοκρατικές επιλογές και δεν δέχτηκαν ποτέ την ήττα», βάζοντας στο στόχαστρο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος νικήθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μελανσόν αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας ότι «είναι απολύτως ευτελές να συνδέει την Ανυπότακτη Γαλλία με τις βιαιότητες από τις οποίες και αυτή υποφέρει».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
Την ανάκτηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, με καθημερινές του δημόσιες εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, με στόχο τον διάλογο με τους πολίτες που τον πολιορκούν.
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
ΕΥΡΩΠΗ
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
Σε θυελλώδη ατμόσφαιρα και με έντονους διαξιφισμούς ξεκίνησε τη Δευτέρα η εξέταση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων από ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία, με σκλήρυνση της απεργίας στα μέσα συγκοινωνίας και νέες απεργίες.
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμός ή χάος
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ξανακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα που συνεχίζουν για 35η μέρα τις κινητοποιήσεις τους, ελπίζοντας να πετύχει μια συμφωνία.
Συμβιβασμός ή χάος
ΕΥΡΩΠΗ
Ποιος θα λυγίσει πρώτος;
Υστερα από μια βδομάδα μαζικών απεργιών, ολόκληρη η χώρα και ιδιαίτερα το Παρίσι βρίσκονται στον πάγο μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες για νέο απεργιακό γύρο σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ποιος θα λυγίσει πρώτος;
ΕΥΡΩΠΗ
Και παρέλαση και διαδηλώσεις
Εντυπωσιακός ο εορτασμός της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι με συμβολισμούς για την αμυντική συνεργασία της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονταν με τα «κίτρινα» και τα «μαύρα γιλέκα».
Και παρέλαση και διαδηλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας