Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν είναι σεξουαλική κακοποίηση, είναι βιασμός»

AP Photo/Alvaro Barrientos

«Δεν είναι σεξουαλική κακοποίηση, είναι βιασμός»

  • A-
  • A+

Για τρίτη συνεχή μέρα συνεχίστηκαν χθες οι διαδηλώσεις στη βόρεια Ισπανία με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να καταγγέλλοντας την απαλλαγή πέντε ανδρών, που βίασαν μία 18χρονη κοπέλα το 2016 προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Μέχρι 35.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαμαρτυρήθηκαν στην Παμπλόνα μετά την καταδίκη των πέντε για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. «Δεν είναι σεξουαλική κακοποίηση, είναι βιασμός» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Οι δράστες άνδρες, που υπερηφανευόντουσαν για το «κατόρθωμά» τους μέσω διαδικτύου αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «manada», δηλαδή «αγέλη λύκων», καταδικάστηκαν με την ποινή 9χρονη φυλάκισης.

Πλήθος διαδηλωτών γέμισε τους δρόμους όλης της χώρας μετά τη δικαστική απόφαση της Πέμπτης αναγκάζοντας τη συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας να πει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας περί βιασμού, ενώ οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε επίσης χιλιάδες γυναίκες να αναφέρουν σεξουαλικές επιθέσεις στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #cuentalo, που στα ισπανικά σημαίνει «πείτε το».

Όπως σημειώνει ο Guardian, ένα διαδικτυακό ψήφισμα με αίτημα την απομάκρυνση των δικαστών, που επέβαλαν την ποινή, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,2 εκατομμύριο υπογραφές. 

Το ζήτημα βρέθηκε επίσης στα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ισπανίας, πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για βία ή εκφοβισμό, ώστε να αποδειχτεί το αδίκημα του βιασμού, αλλά «δεν είναι πάντα εύκολο να αποδειχθεί» νομικά, έγραψε η El País.

Το δημοσίευμα σημείωσε ότι αυτό οδηγεί στο οδυνηρό για ένα άτομο πρόβλημα να παλέψει με τους θύτες του βιασμού για να αναγνωριστεί ως θύμα σοβαρής επίθεσης κατά της σεξουαλικής ελευθερίας, διασφαλίζοντας ότι οι δράστες δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

«Προϊόν ενός πατριαρχικού και macho πολιτισμού» χαρακτήρισε τη «ντροπιαστική» απόφαση η Αντριάνα Λάστρα από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Επίσης, μία ομάδα από 16 καλόγριες σε μοναστήρι της χώρας των Βάσκων καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου γράφοντας σε ανακοίνωσή το εξής: «Εμείς δεν βγαίνουμε έξω το βράδυ, δεν πηγαίνουμε σε πάρτι, δεν πίνουμε αλκοόλ και πάρει έναν όρκο αγνότητας».

«Κι επειδή αυτή είναι η ελεύθερη επιλογή μας, θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας ... το δικαίωμα όλων των γυναικών να κάνουν ελεύθερα το αντίθετο, χωρίς να κριθούν, να βιαστούν, να απειληθούν, να σκοτωθούν ή να ταπεινωθούν».

[ad-slot]

ΕΥΡΩΠΗ
Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο
Ισπανικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή συνηγόρων 18χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού σε υπαίθρια γιορτή τον Ιούλιο του 2016 στην Παμπλόνα. Οι...
Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο
ΕΥΡΩΠΗ
Ποινή-χάδι στους 5 κατηγορούμενους για βιασμό στην Παμπλόνα
Ισπανικό δικαστήριο επέβαλε 9χρονη φυλάκιση για σεξουαλική παρενόχληση στους πέντε Ισπανούς που βίασαν μια κοπέλα στο πανηγύρι του Σαν Φερμίν στην...
Ποινή-χάδι στους 5 κατηγορούμενους για βιασμό στην Παμπλόνα
ΕΥΡΩΠΗ
«Εγώ σε πιστεύω»
Χιλιάδες Ισπανίδες βγαίνουν στους δρόμους αυτήν την εβδομάδα και με μηνύματα κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν μία 18χρονη...
«Εγώ σε πιστεύω»
ΕΥΡΩΠΗ
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ
Το παράδειγμα των «παραιτηθείτε» φαίνεται πως ζήλεψε η ισπανική Δεξιά και διοργάνωσε διαδήλωση στη Μαδρίτη, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού...
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ