• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.5°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
Kay Nietfeld / Pool Photo via AP

Η Μέρκελ αναζητά το χαμένο πρόβατο Μακρόν

 • A-
 • A+

Πολύ μακριά από την ανασύσταση του γαλλο-γερμανικού άξονα, που αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό της Ε.Ε., βρίσκονται ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ, παρ’ ότι συμφώνησαν να παρουσιάσουν στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο κοινές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας κινείται προς τις απόψεις των χωρών της Βόρειας Ευρώπης που αντιτίθενται στην προοπτική δραστικών αλλαγών και το κόστος που θα έχουν, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας θεωρείται εκφραστής των χωρών του Νότου.

Το πλαίσιο προτάσεων που επιδιώκει το Βερολίνο κινείται στη λογική ενός modus vivendi που δεν θα διαταράσσει τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες στην Ε.Ε. Κατ’ επέκταση δεν θα ανοίγει νέα μέτωπα για την καγκελάριο Α. Μέρκελ, που δείχνει να φοβάται τις αντιδράσεις της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός της όπως και των άλλων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Η σκληρή πτέρυγα

Οι Χριστιανοκοινωνιστές υπό τον Χορστ Ζεεχόφερ έχουν κάνει σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μεταβίβαση άλλων εξουσιών και πόρων στην Ε.Ε.

Το ίδιο και μία συμπαγής ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών που συντάσσεται ανοιχτά με τις απόψεις των Βαυαρών και εκφράζεται πλέον από τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης, Ραλφ Μπρίνκχαους, στο πνεύμα της πολιτικής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ρίσκο για την κυβέρνηση της Α. Μέρκελ είναι μεγάλο καθώς οι 46 βουλευτές του CSU και η σκληρή ομάδα του CDU μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη ψηφοφορία, αφού ο νέος μεγάλος συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία μόνο 44 εδρών πάνω από το όριο.

Η πτέρυγα αυτή είχε καταψηφίσει το τελευταίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2015 (63 βουλευτές χωρίς να προκληθεί πολιτικό πρόβλημα για την Α. Μέρκελ, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία είχε τότε σχεδόν 200 έδρες παραπάνω) και σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει άλλο πρόγραμμα ή συμφωνία ονομαστικής ελάφρυνσης του χρέους που θα είχε επίπτωση στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Αυτή η πίεση αποτυπώνεται και στο σχέδιο του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, στη Βουλή μέχρι τις αρχές Μαΐου. Αλλαγές προβλέπονται μόνο για τις εσωτερικές δαπάνες.

Το εσωκομματικό πρόβλημα της Α. Μέρκελ δεν περιορίζεται στον τομέα της οικονομίας. Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται και για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Η οργανωτική αυτοτέλεια που έχουν οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας τούς δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζουν τις πιο ακραίες φωνές στην Ε.Ε., όπως του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν που ηγείται της ομάδας του Βίζεγκραντ και πρωτοστατεί στις κινήσεις για τη δημιουργία ενός αυστηρότερου μεταναστευτικού πλαισίου.

Το ίδιο χαρτί παίζει και το CSU εν όψει των τοπικών εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο, θεωρώντας ότι έτσι θα περιορίσουν το ακροδεξιό AfD και θα διατηρήσουν την εξουσία που έχουν αδιαλείπτως μεταπολεμικά.

Η αδυναμία της Α. Μέρκελ φαίνεται εντονότερα και λόγω της κατάστασης των Σοσιαλδημοκρατών. Μετά την αποχώρηση του Μ. Σουλτς από την ηγεσία έφυγε από την ημερήσια διάταξη η συζήτηση για την ενίσχυση της Ε.Ε. και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Η Αντρέα Νάλες, που αύριο αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του SPD, δεν έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα για την Ε.Ε. και το πώς θα κινηθεί εν όψει της πρώτης εκλογικής δοκιμασίας που θα έχει στις ευρωεκλογές το 2019.

Η συνεχής υποχώρηση της επιρροής των Σοσιαλδημοκρατών φέρνει την ηγεσία τους σε θέση αμηχανίας μπροστά στις απειλές των σκληρών της Ενωσης για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Χωρίς περιθώριο

Σε αυτές τις συνθήκες η Α. Μέρκελ, ακόμη και αν θέλει, δεν μπορεί να αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες. Και οι πιο στενοί της συνεργάτες εισηγούνται να κινηθεί στην πεπατημένη, παραπέμποντας τις πιο φιλόδοξες προτάσεις του Ε. Μακρόν στο μέλλον.

Η τακτική αυτή όμως, όπως διαπιστώνουν, έχει επίσης ρίσκο για το Βερολίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιλέξει να κινηθεί στη διεθνή σκηνή χωρίς να περιμένει την Α. Μέρκελ, ενώ και στο θέμα της Ε.Ε. επιμένει σε δραστικές αλλαγές, προβάλλοντας την ανάγκη σύγκλισης ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο με την ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης.

Για το Βερολίνο ο Ε. Μακρόν μοιάζει αυτή την περίοδο με ανταγωνιστή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντομπρίντ.

Από την άλλη όμως χωρίς τη Γαλλία η Γερμανία δεν μπορεί να επιβάλει κατευθυντήριες γραμμές στην Ε.Ε.

Ο στόχος της Α. Μέρκελ είναι να φέρει τον Ε. Μακρόν στο δικό της αργό τέμπο και τον Ιούνιο να παρουσιαστεί ένα πρώτο σχέδιο περιορισμένων αλλαγών, με την προοπτική ότι θα ακολουθήσει δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Υπό την αίρεση των εκλογικών αποτελεσμάτων και το ενδεχόμενο να ενισχυθούν περαιτέρω οι αντιευρωπαϊκές τάσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
H Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου. Οι ασάφειες όμως...
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Σχεδιάζοντας τον νέο οδικό χάρτη της Ε.Ε.
Εναν νέο οδικό χάρτη για την Ε.Ε. προανήγγειλαν μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσαν ότι θα...
Σχεδιάζοντας τον νέο οδικό χάρτη της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ραντεβού Μακρόν - Μέρκελ μετά τα πανηγύρια
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μίλησε με θερμά λόγια για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επαινώντας τη φιλοευρωπαϊκή καμπάνια που έκανε στη μάχη με τη Μαρίν Λεπέν και τη νίκη του....
Ραντεβού Μακρόν - Μέρκελ μετά τα πανηγύρια
ΕΥΡΩΠΗ
Γιατί δεν «περπατάει» το γερμανο- γαλλικό μπλοκ
Οι ατελέσφορες μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα αποδίδονται και στις διαφορετικές επιλογές που έχουν κάνει για την Ευρώπη η Ανγκελα...
Γιατί δεν «περπατάει» το γερμανο- γαλλικό μπλοκ
ΕΥΡΩΠΗ
«Παγωμένη» συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
Ακόμη μία προσπάθεια, ίσως την τελευταία, να φέρει τη Γερμανία πιο κοντά στη Γαλλία και να ενισχύσει τη συνοχή της Ε.Ε. κατέβαλε στο Βερολίνο ο Εμανουέλ Μακρόν. Xειροκροτήθηκε μεν θερμά στην Μπούντεσταγκ, πλην...
«Παγωμένη» συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Θέλει τα κλειδιά της οικονομίας στην ευρωζώνη
Η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε χθες στις προτάσεις που είχε κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος αφήνει το ευρωπαϊκό όραμα στα χέρια του προέδρου της Γαλλίας, του δίνει τα κλειδιά για την...
Θέλει τα κλειδιά της οικονομίας στην ευρωζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας