Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκλογές-στοίχημα για τον... ισόβιο ηγέτη

Ψηφίζουν πρόεδρο οι πολίτες του Μαυροβουνίου – Ο Τζουκάνοβιτς ετοιμάζεται να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή

AP Photo

Εκλογές-στοίχημα για τον... ισόβιο ηγέτη

  • A-
  • A+

Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Μαυροβουνίου για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, ιστορικός ηγέτης του κράτους, ετοιμάζεται για να γίνει ακόμη μία φορά το κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Έχει εκλεγεί έξι φορές πρωθυπουργός και ακόμη μία φορά πρόεδρος (1998-2003). Ο πανύψηλος Μίλο Τζουκάνοβιτς είναι η κεντρική πολιτική φιγούρα στο Μαυροβούνιο και τώρα αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να γίνει ξανά πρόεδρος της χώρας και να την οδηγήσει στην ένταξη της ΕΕ. Ο 56χρονος πολιτικός είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την εξουσία πριν από δύο χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο με τον Τζουκάνοβιτς να στοχεύει ώστε να ανάγει την, τιμητική έως σήμερα, θέση του προέδρου σε πραγματική έδρα της εξουσίας.

Άλλωστε, ο Μαυροβούνιος πολιτικός είναι ένας πανίσχυρος παράγοντας στη χώρα με το κόμμα του (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών) να κυριαρχεί στη χώρα από την εποχή που ανήκε στην Ενωμένη Γιουγκοσλβαία και μετέπειτα Σερβία. Παράλληλα τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Φίλιπ Βουγιάνοβιτς όσο και ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς θεωρούνται «δικοί του» άνθρωποι.

Η καμπάνια που ακολούθησε είναι ενδεικτική της πρωτοκαθεδρίας που έχει ο ίδιος και το κόμματο.

Στην Ποντγκόριτσα, όπου ζει πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, οι γιγαντοαφίσες του Τζουκάνοβιτς, «ηγέτη, κρατικού ανδρός, προέδρου όλων των πολιτών», έχουν τη μερίδα του λέοντος στις διαφημιστικές πινακίδες, αφήνοντας λίγο χώρο στους έξι αντιπάλους του.

Ο πιο επικίνδυνος γι' αυτόν είναι ένας 56χρονος επιχειρηματίας, ο Μλάντεν Μπογιάνιτς. Υποστηριζόμενος από τους κύριους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης, φιλορωσικούς και μη, πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις με περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.

Όσο για τον μοναδικό ανοικτά φιλορώσο υποψήφιο, τον Μάρκο Μίλατσιτς, έναν 32χρονο δημοσιογράφο, δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει παρά γύρω στο 3% των ψήφων.

Άλλωστε ο Τζουκάνοβιτς ήταν ο κύριος εκφραστής της προσπάθειας της χώρας να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Σερβία, ενώ ήταν και αυτός που πρωτοστάτησε ώστε το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στο NATO κόβωντας, ουσιαστικά, τους παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία η οποία είχε σημαντική επιροοή στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2016 με τον Τζουκάνοβιτς στην καρέκλα του πρωθυργού είχε ξεσπάσει πολιτική κρίση, όταν οι αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει ότι απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα και δολοφονίας του ισχυρού άνδρα του Μαυροβουνίου, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι υποκίνησε τις κινήσεις αυτές.

«Η αντιπολίτευση μας προτείνει να είμαστε μια ρωσική επαρχία» και υπερασπίζεται «μια πολιτική οπισθοδρομική για τον πολυεθνικό τρόπο ζωής στο Μαυροβούνιο», επέκρινε πάντως προεκλογικά ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος μπορεί να υπολογίζει στη μαζική υποστήριξη των μειονοτήτων των Κροατών, των Αλβανών και των Βοσνίων, που αποτελούν το 15% του εκλογικού σώματος.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση του επιτέθηκε κατηγορώντας τον για την επίδραση του οργανωμένου εγκλήματος στην κοινωνία του Μαυροβουνίου, με φόντο ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ λαθρεμπόρων. Τον κατηγορεί από καιρό ότι διατηρεί σχέσεις με κύκλους του εγκλήματος, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Σε μια χώρα όπου η ανεργία υπερβαίνει το 20%, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει δεσμευθεί να διπλασιάσει μέσα σε μερικά χρόνια τον μέσο μισθό, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 500 ευρώ. Τόνισε πως πρόκειται για μια δέσμευση που δεν θα μπορέσει να τηρηθεί παρά μόνο αν το Μαυροβούνιο δεν παρεκκλίνει από τον δρόμο του προς την ΕΕ.

Σήμερα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιώνιες κατηγορίες για εκλογική νοθεία. Τοπικές εφημερίδες έχουν ήδη αναφέρει αυτή την εβδομάδα περιπτώσεις παρουσίας στους εκλογικούς καταλόγους ονομάτων προσώπων που έχουν αποβιώσει.

Οι Μαυροβούνιοι αφηγούνται το ανέκδοτο με έναν άνδρα που ρωτάει έναν άλλον γιατί περνά την ημέρα των εκλογών μπροστά από ένα εκλογικό τμήμα. «Για να δω τον πατέρα μου», απαντά ο δεύτερος. «Μα ο πατέρας σου έχει πεθάνει εδώ και είκοσι χρόνια...». «Ναι, φαίνεται όμως ότι ψηφίζει σε όλες τις εκλογές».

Σχεδόν 533.000 Μαυροβούνιοι καλούνται να ψηφίσουν σε 1.214 εκλογικά τμήματα από τις 07:00 έως τις 20:00 (τοπική ώρα, 08:00 έως 21:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται απόψε.

ΕΥΡΩΠΗ
Παντοκράτωρ... χωρίς λαό ο Βούτσιτς
Μπορεί το κυβερνών κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να πήρε εξωπραγματικά ποσοστά στις προχθεσινές εκλογές –ακόμα και πάνω από 63%– όμως το συντονισμένο εκλογικό μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης έπιασε.
Παντοκράτωρ... χωρίς λαό ο Βούτσιτς
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βούτσιτς ψάχνει παντοδυναμία
Στις χθεσινές βουλευτικές και δημοτικές εκλογές -τις πρώτες στην Ευρώπη από την έλευση του κορονοϊού- η ευρεία νίκη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος υπό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν δεδομένη.
Ο Βούτσιτς ψάχνει παντοδυναμία
ΕΥΡΩΠΗ
Αναμενόμενη η επικράτηση του Βούτσιτς στις εκλογές της Σερβίας
O Βούτσιτς κατέβηκε στις κάλπες χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο, καθώς ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Συμμαχία για τη Σερβία επέλεξε να μποϊκοτάρει τις εκλογές.
Αναμενόμενη η επικράτηση του Βούτσιτς στις εκλογές της Σερβίας
ΕΥΡΩΠΗ
Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ αλλά και Covid-19
Την επόμενη σύνθεση της Βουλής καλούνται να εκλέξουν σήμερα περίπου 6,6 εκατομμύρια Σέρβοι, με το κυβερνών συντηρητικό κόμμα να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις μπροστά με διαφορά.
Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ αλλά και Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Εκλογική... πανδημία στα Δυτικά Βαλκάνια
Οταν η πανδημία του Covid-19 ενέσκηψε τον Μάρτιο πάνω και από τα Δυτικά Βαλκάνια, δεν ήταν μόνο οι κάτοικοί τους που μπήκαν σε καραντίνα. Μπήκαν και τα σχέδια -προγραμματισμένων και μη- εκλογών που τώρα, με...
Εκλογική... πανδημία στα Δυτικά Βαλκάνια
ΕΥΡΩΠΗ
Επεισόδια και συλλήψεις 18 βουλευτών στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, με αφορμή ένα νόμο για τη «θρησκευτική ελευθερία», στον οποίο εναντιώνεται η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Επεισόδια και συλλήψεις 18 βουλευτών στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας