Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
-Πας πίσω. -Εσύ πας μπροστά...

Η Ανγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του CSU και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και μέλη της κυβέρνησης

AP / MICHAEL SOHN

-Πας πίσω. -Εσύ πας μπροστά...

  • A-
  • A+

Στο Μέζεμπεργκ, ένα μικρό χωριό έξω από το Βερολίνο, βρίσκεται από χθες η νέα κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την καγκελαρία, πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου και ανταλλαγής απόψεων για το κυβερνητικό έργο.

Η καγκελάριος θα δώσει σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές και οι υπουργοί τον προγραμματισμό των θεμάτων της αρμοδιότητάς τους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι λίγο έως πολύ γνωστές, από τη συμφωνία συνεργασίας των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού και τις προγραμματικές δηλώσεις της Μέρκελ στη Βουλή.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις γραμμές που θα διαμορφωθούν από τους υπουργούς των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών, τα σημεία απόκλισης και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει η καγκελάριος τη σύνθεση.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρέα Νάλες, αισθάνεται ήδη άβολα με τις πρωτοβουλίες του προέδρου του CSU και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το προσφυγικό και τη μεταναστευτική πολιτική, θέματα τα οποία ο υπουργός συνέδεσε ευθέως με την εσωτερική ασφάλεια.

Και ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD, υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς στα πρώτα του κυβερνητικά βήματα αισθάνεται άβολα, καθώς ο κορσές του προκατόχου του και νυν προέδρου της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξακολουθεί να είναι για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας το ευαγγέλιο της οικονομικής πολιτικής.

Επιπλέον, το ακροδεξιό AfD και το φιλελεύθερο FDP από την αντιπολίτευση πιέζουν την κυβέρνηση ώστε να σφίξει ο κορσές κι άλλο στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο και να κοπεί εκεί η συζήτηση για τον νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε.

Δίχως επιπλέον κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ούτε οι προτάσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ούτε οι πιο φιλόδοξες ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν θα έχουν την παραμικρή τύχη και, φυσικά, χωρίς εγγυήσεις επιτυχίας είναι πολύ δύσκολο για την Ε.Ε. -και την ευρωζώνη- να συμφωνήσει σε μεταβολές που αλλάζουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο.

Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας επανήλθε στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας μετά την αιματηρή επίθεση στο κέντρο του Μίνστερ, αλλά με διαφορετική οπτική από αυτήν του υπουργού Εσωτερικών, Χ. Ζεεχόφερ, που αποδίδει την ανασφάλεια στον ισλαμικό κίνδυνο.

Η ανασφάλεια είναι πλέον σταθερό γνώρισμα της γερμανικής κοινωνίας, αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από το 60% δηλώνει ότι οι διαφορές της ισλαμικής θρησκείας με τον χριστιανισμό είναι μείζον πρόβλημα, όπως επίσης και οι πολιτισμικές διαφορές. Παράλληλα, όμως, πολύ μεγάλη είναι και η αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας, καθώς το 80% θεωρεί ότι η απόσταση μεταξύ φτωχών και πλουσίων έχει διευρυνθεί.

Στην τελευταία δημοσκόπηση Deutschlandtrend της δημόσιας τηλεόρασης ARD τα δύο τρίτα των πολιτών εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, ενώ η δημοτικότητα της κ. Μέρκελ υποχωρεί συνεχώς, αν και το 57% δηλώνει πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την καγκελαρία.

Αρνητική είναι και η εικόνα των μελών του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey για το Spiegel-online, όπως και των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

Η «ισορροπία» που κούρασε

Μέχρι τώρα η καγκελάριος μπορούσε να ισορροπεί πάνω στις διαφορές των Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες και να ικανοποιεί πότε τη δεξιά πτέρυγα του δικού της κόμματος και άλλοτε την κεντρώα.

Αυτή η τακτική όμως έχει κουράσει πολιτικά και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει να λύσει στο εσωτερικό η κ. Μέρκελ. Ανάλογο πρόβλημα έχει όμως και στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Γι' αυτό και μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., τον Ιούνιο, πιέζεται να ξεκαθαρίσει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης για όλα τα κρίσιμα θέματα που είναι ανοιχτά στο εσωτερικό της Γερμανίας και στην Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό ότι προσκλήθηκαν να μιλήσουν στο υπουργικό συμβούλιο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών, Ι. Κράμερ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, Ρ. Χόφμαν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζεεχόφερ προκαλεί «τριγμούς» στην κυβέρνηση
Οι πρώτοι ισχυροί τριγμοί στη νέα κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκαν με το «Master Plan» του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, για το Προσφυγικό και τη Μετανάστευση. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου...
Ο Ζεεχόφερ προκαλεί «τριγμούς» στην κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Τρώνε, πίνουν και τον... Ασαντ φοβερίζουν!
Εφαγαν, ήπιαν, συζήτησαν αυτά για τα οποία συμφωνούν, αλλά πέραν αυτών δεν άγγιξαν τίποτε στο κάστρο του Μέζεμπεργκ τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου της Ανγκελα Μέρκελ. Ούτε και η ίδια η καγκελάριος...
Τρώνε, πίνουν και τον... Ασαντ φοβερίζουν!
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης των τριών
Τρεις εβδομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους οι διαπραγματευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, για να διαμορφώσουν την προγραμματική συμφωνία σχηματισμού νέας κυβέρνησης...
Γερμανία: τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης των τριών
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν μεν, διαφωνούν δε...
Υστερα από εντατικές ολονύκτιες συζητήσεις, Χριστιανοκοινωνιστές, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν... να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού,...
Συμφώνησαν μεν, διαφωνούν δε...
ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλος Συνασπισμός μόνο με μεγάλες υποχωρήσεις
Σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν το πεδίο των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού συναντήθηκαν εκ νέου την Τετάρτη και...
Μεγάλος Συνασπισμός μόνο με μεγάλες υποχωρήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Του Αϊ-Γιάννη και... βλέπουμε!
Μετά τις γιορτές, στις 7 Ιανουαρίου 2018, συμφώνησαν να αρχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές με τους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να δουν εάν μπορούν να...
Του Αϊ-Γιάννη και... βλέπουμε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας