«Εφτασε η ώρα μου, κινδυνεύω». Αυτό ήταν το μήνυμα που έφτασε προχθές το βράδυ στο κινητό του Μαλτέζου ευρωβουλευτή Νταβίντ Κάζα.
Ηταν τα τελευταία λόγια της 36χρονης Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα λίγα λεπτά πριν παραδοθεί το βράδυ της Δευτέρας στο Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Συντάγματος, φοβούμενη για τη ζωή της.
Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος η ίδια, αποτελούσε μία από τις βασικές πηγές τής πρόσφατα δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου και μέλους της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια.
Η τελευταία είχε αποκαλύψει με τη βοήθεια της Εφίμοβα ένα τεράστιο σκάνδαλο διαπλοκής, στο οποίο εμπλεκόμενος ήταν ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
Δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.
Η Εφίμοβα έφτασε τρομοκρατημένη προχθές στο Αστυνομικό Τμήμα στο κέντρο της Αθήνας, τι συμβαίνει στους αστυνομικούς εξήγησε και συνελήφθη, καθώς εις βάρος της εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα, στην οποία θεωρείται κάτι σαν εσωτερικός εχθρός.
Χθες το πρωί πέρασε από τον εισαγγελέα, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και πλέον απειλείται με έκδοση στη Μάλτα, όπου προφανώς απειλείται η ζωή της.
Η ίδια εργαζόταν στη διαβόητη τράπεζα Pilatus. Είχε αποκαλύψει στην Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Εφίμοβα, η Egrant μεταξύ άλλων διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία της, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει ως πηγή των πληροφοριών της τη Μαρία Εφίμοβα.
Η Εφίμοβα, παντρεμένη με Ελληνα και μητέρα δύο παιδιών, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Μάλτα και κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζήτησε προσωρινή άδεια παραμονής.
Το αίτημα δεν έγινε δεκτό εξαιτίας ενός τυπικού θέματος με το διαβατήριό της. Αναγκάστηκε να μεταβεί στην Αθήνα.
Τις τελευταίες μέρες δεχόταν πολλές κλήσεις από Βρετανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι αναζητούσαν πληροφορίες για δήθεν εμπλοκή της στο κατασκοπικό θρίλερ που εκτυλίσσεται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του διπλού κατασκόπου Σκριπάλ.
Η Εφίμοβα, η οποία μετά τη δολοφονία της Γκαλίθια στοχοποιήθηκε και από κυπριακά δημοσιεύματα, αισθάνθηκε ότι βρέθηκε εγκλωβισμένη σε μια δίνη, από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή.
«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της Εφίμοβα στηρίζεται σε δύο αστείες κατηγορίες των αρχών της Μάλτας. Οτι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένειά της και επίσης ότι δυσφήμησε κάποιον Μαλτέζο αστυνομικό. Μια πιθανή έκδοσή της στη Μάλτα θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της. Η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της τη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, στην οποία η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Μ. Εφίμοβα είχε δώσει αποκαλυπτικές πληροφορίες για οικονομικά σκάνδαλα», δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
Ο ίδιος μαζί με τους ευρωβουλευτές Αννα Γκόμεζ της Πορτογαλίας και Τάκη Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, αντιλαμβανόμενοι την εκστρατεία συκοφάντησης της Εφίμοβα από κυπριακά ΜΜΕ, απηύθυναν πριν από λίγο καιρό σχετικό ερώτημα στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.
«Προστατέψτε την»
«Οφείλουν οι ελληνικές αρχές να προστατέψουν την Εφίμοβα και την οικογένειά της» ανέφερε χθες ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Νταβίντ Κάζα, ζητώντας να μην επιτραπεί η έκδοσή της στη χώρα του.
Με επιστολή της, την οποία κοινοποίησε στο twitter, η ευρωβουλευτής Αννα Γκόμεζ ζητά από τον Αλ.Τσίπρα να προστατέψει τη μάρτυρα.
Αύριο προγραμματίζεται επίσκεψη ευρωβουλευτών στις φυλακές Κορυδαλλού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας