Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Aπό τη «μαύρη εβδομάδα» στη «σάπια άνοιξη»

AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Aπό τη «μαύρη εβδομάδα» στη «σάπια άνοιξη»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Δύσκολη προμηνύεται η άνοιξη για τον Γάλλο πρόεδρο, με την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πέμπτη και με το μπρα ντε φερ που εξαπέλυσαν τα συνδικάτα για να αντιπαρατεθούν στην επίμαχη μεταρρύθμιση του καθεστώτος των σιδηροδρομικών μεταφορών. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να υλοποιήσει το συντομότερο τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματός του, γιατί πιστεύει ότι μόνο στην αρχή μπορεί να δράσει, πριν υποστεί όπως οι προκάτοχοί του φθορά. Ωστόσο, αντιμετωπίζει από τώρα πτώση της δημοτικότητας του. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για την Journal du Dimanche, μόνο 42% των Γάλλων είναι ικανοποιημένοι από τη δράση του.

Τα ΜΜΕ τονίζουν ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας «σάπιας άνοιξης» και ότι βρίσκεται σε κυκεώνα αυτή τη «μαύρη εβδομάδα».

Εφτά συνδικάτα καλούν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στις μεταφορές να συμμετάσχουν την Πέμπτη σε κινητοποιήσεις.

Εντεκα συνδικάτα καλούν τους υπαλλήλους της αεροπορικής εταιρείας AIR France να συμμετάσχουν σε νέες απεργίες, 23 και 30 Μαρτίου, απαιτώντας αύξηση μισθών κατά 6%. Η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι έγιναν «ρεαλιστικές προτάσεις» αλλά δεν μπορεί να πάει μακρύτερα σε επίπεδο αυξήσεων μισθών. 

Τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών μεταφορών εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση. Δημοσίευσαν μακρύ κατάλογο 36 απεργιών, μέχρι τέλος Ιουνίου.

Προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να παραταθούν οι απεργίες αν η κυβέρνηση δεν εισακούσει τις προτάσεις τους.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση που προβλέπει την οργάνωση του ανοίγματος στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και την παύση των προσλήψεων οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του δημόσιου ομίλου της SNCF. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe, 65% των Γάλλων επιδοκιμάζουν την κυβερνητική μεταρρύθμιση του SNCF. Δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων (58%) αντιτίθεται στις κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών.

Η κυβέρνηση, που ποντάρει στην αντίδραση του κοινού, ελπίζει ότι το απεργιακό κίνημα θα ατονίσει και θα σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις. 

Ανασυγκρότηση 

Μέσα σε αυτή την περίοδο εντάσεων για τον Μακρόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκινά προσπάθεια για την ανασυγκρότησή του.

Αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ανάμεσα στον Μακρόν και τον Μελανσόν υπάρχει πολιτικός χώρος, αλλά άγνωστο είναι αν οι σοσιαλιστές θα μπορέσουν να τον καταλάβουν.

Πρώτο βήμα για την ανοικοδόμησή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν η επιλογή νέου ηγέτη – 37.014 μέλη στα 102.000 ψήφισαν την Πέμπτη προτάσεις τεσσάρων υποψηφίων, Ολιβιέ Φορ, Στεφάν Λε Φολ, Λικ Καρβουνά, Εμανουέλ Μορέλ.

Πρώτος με ποσοστό 48,56% ήρθε ο Ολιβιε Φορ (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής σοσιαλιστικής ομάδας), ο οποίος έγινε de facto πρώτος γραμματέας του Σ.Κ. μετά την απόσυρση του Λε Φολ, που ήρθε δεύτερος με 26,10%.

Ο ενθρονισμός του Φορ ως ηγέτη του Σ.Κ. θα γίνει στο Συνέδριο του Κόμματος στις 7 Απριλίου.

[ad-slot]

ΕΥΡΩΠΗ
Η αντεπίθεση του Μακρόν
Με επεισόδια πραγματοποιήθηκε και η 14η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων». Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ένας στους δύο Γάλλους υποστηρίζει το...
Η αντεπίθεση του Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
«Κίτρινη» απεργία, κατάμαυρος νόμος...
Εμφανίζοντας στην πράξη μια «σύγκλιση των διεκδικήσεων», περί τους 300.000 Γάλλους διαδήλωναν χθες διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και συντάξεων,...
«Κίτρινη» απεργία, κατάμαυρος νόμος...
ΕΥΡΩΠΗ
Ειρηνική πορεία για τα θύματα
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τις γαλλικές πόλεις, κατά τη δωδέκατη ημέρα εθνικής δράσης των κίτρινων γιλέκων, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς...
Ειρηνική πορεία για τα θύματα
ΕΥΡΩΠΗ
Μνημείο καταστολής και ανελευθερίας με υπογραφή Μακρόν
Υστερα από τρεις μήνες κινητοποιήσεων από τα «κίτρινα γιλέκα», η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε έναν ανατριχιαστικό νόμο για την αντιμετώπιση των...
Μνημείο καταστολής και ανελευθερίας με υπογραφή Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «Εθνικός Διάλογος» του Μακρόν δεν πείθει
ΓΑΛΛΙΑ Αν και το σχέδιο του προέδρου για διαβούλευση με τους πολίτες έχει βρει μαζική ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, η Αριστερά αλλά και τα «κίτρινα...
Ο «Εθνικός Διάλογος» του Μακρόν δεν πείθει
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένουν ζωντανά και στην επαρχία
Με μαχητικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, τα «κίτρινα γιλέκα» έδειξαν το Σάββατο με τη δέκατη κινητοποίησή τους ότι συνεχίζουν τον αγώνα κατά...
Τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένουν ζωντανά και στην επαρχία