• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.4°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 33.1°C
  3 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 30.2°C
  2 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.4°C
  3 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 34.0°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 30.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.5°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 29.5°C
  0 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.8°C
  2 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.8°C / 34.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 34.7°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  21%
AP Photo/Luca Bruno

Ιταλία: ο γρίφος μιας αβέβαιης κάλπης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο λόγος τώρα περνά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Οι Ιταλοί ψήφισαν, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που δεν κατάφερε να προκαλέσει πραγματικό ενδιαφέρον, ούτε και να θίξει τα κύρια προβλήματα της χώρας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χθες για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε στο εκλογικό του τμήμα, στο Μιλάνο. Μια νεαρή κοπέλα, μέλος της οργάνωσης Femen, ανέβηκε στο θρανίο της σχολικής αίθουσας στην οποία ψήφιζε ο πρώην καβαλιέρε και φώναξε το σύνθημα που είχε γράψει στο γυμνό στήθος της: «Μπερλουσκόνι, είσαι ληγμένος».

O Μπερλουσκόνι απομακρύνθηκε αμέσως, αλλά σίγουρα δεν χάρηκε για την έκπληξη.

Ο μεγιστάνας και πρώην πρωθυπουργός, παρά τις δικαστικές και προσωπικές του περιπέτειες, επέστρεψε στην πολιτική σκηνή. Εστω κι αν σχεδόν όλοι, μέχρι πρότινος, θεωρούσαν ότι ο κύκλος του είχε τελειώσει.

Η Ευρώπη, και κυρίως η κεντροδεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ελπίζει ότι θα μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει για να φράξει τον δρόμο στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Αλλά το κύριο ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση από σήμερα και μετά, είναι αν οι δυο πρώην εχθροί (κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια) θα μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση με στόχο να αφήσουν τους «πεντάστερους» εκτός κυβερνητικού μεγάρου.

Αν τελικά συμβεί, θα πρόκειται περίπου για επανέκδοση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα και, σε έναν βαθμό, της πλειοψηφίας που είχε στηρίξει και τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι στο τέλος του 2011.

Ο επίσημος στόχος θα είναι η συνέχιση της πολιτικής μεταρρυθμίσεων, η εγγύηση του πιστού ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ιταλίας και η προσπάθεια υπέρ της οικονομικής εξυγίανσης. Αλλά ο ανεπίσημος, όσο και ουσιαστικός, λόγος είναι μάλλον διαφορετικός: να συνεχιστεί η διαχείριση της εξουσίας από τις δυνάμεις που κυβέρνησαν, εναλλάξ, την Ιταλία τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.

Υπάρχει και μια πιθανότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση της Δεξιάς του Μπερλουσκόνι και της ξενοφοβικής Λέγκας με την Ακροδεξιά των Αδελφών της Ιταλίας.

Μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, θα έθετε σειρά πρακτικών προβλημάτων, αρχίζοντας από τη σχέση με την Ευρώπη και την πολιτική στο μεταναστευτικό.

Πέρα από όλα αυτά πάντως, δύσκολα το συντηρητικό στρατόπεδο θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή και στη Γερουσία της Ρώμης.

Στο μεταξύ, όλοι συμφωνούν ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί με τα Πέντε Αστέρια. Τόνισαν επανειλημμένα ότι η εποχή της αντιπολίτευσης τελείωσε και ότι τώρα θέλουν να προσπαθήσουν να ηγηθούν της χώρας. Αλλά για να τους δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος Ματαρέλα θα πρέπει να έχει -αν όχι τη βεβαιότητα- ισχυρές ενδείξεις ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαία υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.

Τα μέχρι τώρα σενάρια αναφέρονται σε ενδεχόμενη συνεργασία τόσο με τη Λέγκα όσο και με την Αριστερά και τους Δημοκρατικούς.

«Πεντάστεροι» και πολιτικό σύστημα

Σίγουρα δεν θα είναι απλό, διότι το κίνημα του Γκρίλο δεν συμφωνεί με την κλασική πρακτική της σταθερής, ευρείας συνεργασίας, αλλά μέχρι τώρα δέχεται μόνον τη σύγκλιση διαφόρων δυνάμεων, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Σε περίπτωση, βέβαια, που μείνουν εκτός παιχνιδιού, οι «πεντάστεροι» θα ανεβάσουν σίγουρα τους τόνους, λέγοντας ότι το παλιό πολιτικό σύστημα συμμάχησε για να τους απομονώσει.

Στη φάση αυτή, αναμένοντας τις αποφάσεις του προέδρου Ματαρέλα βάσει και των αναλυτικών αποτελεσμάτων, μπορούμε να κάνουμε μόνο κάποιες βασικές διαπιστώσεις: ότι οι Ιταλοί συνεχίζουν να ταυτίζουν μεγάλο μέρος της πολιτικής τους τάξης με τη διαφθορά και να μην την εκτιμούν.

Και ότι, παράλληλα, κανείς δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο, αρχίζοντας από τον «υπεργενναιόδωρο» Μπερλουσκόνι.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης, τέλος, στα λόγια όλοι είναι κατά της λιτότητας και υπέρμαχοι της ανάπτυξης.

Μένει να εξακριβωθεί αν η χώρα θα μπορέσει να μετρήσει λίγο περισσότερο στις Βρυξέλλες ή αν ο ενισχυμένος γαλλογερμανικός άξονας θα καταφέρει να κρατήσει τη Ρώμη στο περιθώριο.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ηττα-σοκ για Κεντροαριστερά και Σίλβιο
Βαρύτατη είναι η ήττα για την Αριστερά και την κεντροαριστερά στην Ιταλία και ο καταποντισμός (19%) του Δημοκρατικού Κόμματος εξώθησε σε παραίτηση τον Ματέο Ρέντσι ● Πρώτο κόμμα με 32,6% τα Πέντε Αστέρια, στο...
Ηττα-σοκ για Κεντροαριστερά και Σίλβιο
ΕΥΡΩΠΗ
Το αβάσταχτο κενό της Αριστεράς
Πέρα από το ισχνό προβάδισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων και τις ζυμώσεις στην Κεντροδεξιά, πέρα από τη ρελάνς του Μπερλουσκόνι με την υποψηφιότητα του Αντόνιο Ταϊάνι, η Αριστερά και η Κεντροαριστερά «λάμπουν»...
Το αβάσταχτο κενό της Αριστεράς
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστρέφει «καβαλιέρε» ο Σίλβιο
​Η Ιταλία ετοιμάζεται για ακόμη μία πιθανή επιστροφή στο παρελθόν. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τα γκάλοπ (τα οποία, όμως, δεν μπορούν να δημοσιευτούν), η κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της...
Επιστρέφει «καβαλιέρε» ο Σίλβιο
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ιταλία ετοιμάζονται να ξαναστήσουν κάλπες
Προεκλογική περίοδο «μυρίζουν» οι κινήσεις στη γειτονική χώρα: ο... αειθαλής Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει σε άριστη φόρμα και έτοιμος να ηγηθεί της κεντροδεξιάς συμμαχίας με σοβαρές πιθανότητες αυτοδυναμίας,...
Στην Ιταλία ετοιμάζονται να ξαναστήσουν κάλπες
ΕΥΡΩΠΗ
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
Το 2018 ήταν αναμφίβολα «έτος της Ιταλίας» σε ό,τι αφορά τις πιο σημαντικές πολιτικές ανατροπές. Τα «Πέντε Αστέρια» και η Λέγκα συνεχίζουν να εξασφαλίζουν συνολικά σχεδόν το 60% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών,...
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Ενας άγνωστος... πεντάστερος πρωθυπουργός
Τον καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε επέλεξε -αφού πρώτα συνέταξε το κυβερνητικό πρόγραμμα- η ανορθόδοξη συμμαχία της Λέγκας και των 5 Αστέρων και παρά τη δυνατότητα που έχει ο πρόεδρος Ματαρέλα να παρέμβει στη...
Ενας άγνωστος... πεντάστερος πρωθυπουργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας