• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.9°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 2.3°C / 5.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  1 BF
  89%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.5°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 6.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  86%

Γερμανικό «χειρόφρενο» στα ντίζελ αυτοκίνητα

 • A-
 • A+

Οι δήμοι που έχουν πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Γερμανία θα μπορούν θα επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ, σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου. Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όμως, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να μετριάσει τις ανησυχίες εκατομμυρίων οδηγών πετρελαιοκίνητων Ι.Χ.

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λιψίας επικύρωσε τις αποφάσεις των περιφερειακών Διοικητικών Δικαστηρίων της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, πόλεων οι οποίες έχουν πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με το διοξείδιο του άνθρακα και το οξείδιο του αζώτου να είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά όρια.

Την προσφυγή είχε κάνει η οργάνωση Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια (DU) και, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρώτης δικαστικής απόφασης, οι δήμοι θα μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία ντίζελ αυτοκινήτων, καθώς τα 3/4 των ατμοσφαιρικών ρύπων στα αστικά κέντρα αποδίδονται στους πετρελαιοκινητήρες. Κατά των πρωτόδικων αποφάσεων προσέφυγαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο οι τοπικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης DU, Γιούργκεν Ρες, πανηγύρισε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου και κάλεσε την κυβέρνηση της Α. Μέρκελ να πάψει να στηρίζει με μονομέρεια την αυτοκινητοβιομηχανία. Η οργάνωση είχε προσφύγει και σε άλλα τοπικά Διοικητικά Δικαστήρια πόλεων με πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις έχασε και σε άλλες οι προσφυγές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Συνολικά 70 γερμανικές πόλεις έχουν πρόβλημα ποιότητας της ατμόσφαιρας, με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ε.Ε.

«Μικρές οι υπερβάσεις ρύπων»

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ προσπάθησε να καθησυχάσει τους οδηγούς αυτοκινήτων, λέγοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπερβάσεις ρύπων είναι μικρές.

Στις πόλεις που το πρόβλημα είναι σοβαρό, θα εκπονηθούν -είπε η καγκελάριος- ειδικά σχέδια από τις τοπικές κυβερνήσεις με τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Συνέστησε δε ψυχραιμία στους δήμους. Το ίδιο έκανε και η υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Λιψίας δεν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας των ντίζελ αυτοκινήτων, είπε η υπουργός και υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά μέσα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν αναφέρθηκε όμως περαιτέρω σε αυτά τα μέσα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών, στη Γερμανία κυκλοφορούν περίπου 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα ντίζελ που δεν έχουν την τελευταία σήμανση euro 6 και θεωρούνται ρυπογόνα. Σχεδόν στο σύνολό τους είναι γερμανικά, από τις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler, BMW που κατηγορούνται για το σκάνδαλο με την παραποίηση των εκπομπών ρύπων.

Η μετοχή της πρώτης έπεσε 1,6%, της δεύτερης 0,3% και της τρίτης 0,5%. Αντιδράσεις υπήρξαν, όμως, και από τους μεταφορείς. Η Ενωση Εμπορευματικών Μεταφορών DSLV θεωρεί ότι, εάν επιβληθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία, θα δημιουργηθούν προβλήματα στην κατανάλωση και το εμπόριο.

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λιψίας, όπως και τα περιφερειακά Δικαστήρια της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, δεν διατάσσουν την απαγόρευση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ντίζελ αυτοκινήτων, αλλά επιτρέπουν στους δήμους να επιβάλουν τέτοια μέτρα, εάν δεν επιτευχθεί με άλλα μέσα η βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Ο εύλογος χρόνος, όμως, για την εκπόνηση και εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα είναι εφεξής σύντομος, λόγω της αρνητικής έως τώρα εμπειρίας.

Με την απόφαση της Λιψίας, οι δήμοι, όταν καταλήξουν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα, δεν θα είναι υπόλογοι διοικητικά και αστικά, για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους θεωρήσουν πως θίγονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Μια 16χρονη μαθήτρια «υπαγορεύει» πολιτικές στο Βερολίνο
Παρ΄ότι η γερμανική Βουλή είναι κλειστή λόγω των διακοπών, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμμετέχουν στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την επίσπευση του νέου περιβαλλοντικού προγράμματος της κυβέρνησης.
Μια 16χρονη μαθήτρια «υπαγορεύει» πολιτικές στο Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτεθειμένος ο πολιτικός κόσμος
Μετά από τον διεθνή σάλο για τα πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκους από αυτοκινητοβιομηχανίες-κολοσσούς, η VW απέπεμψε τον «υπουργό Εξωτερικών» της, Τόμας Στεγκ, άλλοτε στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών. Παρά τον...
Εκτεθειμένος ο πολιτικός κόσμος
ΕΥΡΩΠΗ
Επεσε η κυβέρνηση στο... πριγκιπάτο της Volkswagen
Το παιχνίδι του μουντζούρη για το σκάνδαλο Dieselgate στη Γερμανία αρχίζει να έχει και πολιτικές συνέπειες. Η προσχώρηση της βουλευτή των Πρασίνων, Ε. Τβέστεν, στους Χριστιανοδημοκράτες οδήγησε σε πτώση της...
Επεσε η κυβέρνηση στο... πριγκιπάτο της Volkswagen
ΕΥΡΩΠΗ
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το αιματηρό περιστατικό στο Βερολίνο
Μια γυναίκα εκπαιδευτικός είναι το θύμα του σημερινού αιματηρού στο Βερολίνο, όπου άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς, σε γνωστό εμπορικό σημείο της πόλης. Οι αρχές δεν διευκρινίζουν εάν πρόκειται...
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το αιματηρό περιστατικό στο Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Βερολίνο: Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς, ένας νεκρός
Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κατά τις οποίες ένα όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς σε εμπορικό δρόμο στη γερμανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 20 άτομα και ένα να χάσει τη ζωή του.
Βερολίνο: Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς, ένας νεκρός
ΕΥΡΩΠΗ
Πραγματικές ελαφρύνσεις για το ράλι ακρίβειας στη Γερμανία
Μηνιαίο ενιαίο εισιτήριο για αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες μόλις 9 ευρώ ● Δραστική μείωση φορολογίας σε ντίζελ και βενζίνη ● Εφάπαξ ενίσχυση 300 ευρώ των φορολογουμένων και αυξήσεις σε επιδόματα.
Πραγματικές ελαφρύνσεις για το ράλι ακρίβειας στη Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας