Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απορρίφθηκε ξανά η άρση του εντάλματος για τον Ασάνζ

AP Photo/Frank Augstein, FILE

Απορρίφθηκε ξανά η άρση του εντάλματος για τον Ασάνζ

  • A-
  • A+

Η βρετανική δικαιοσύνη αρνήθηκε εκ νέου σήμερα να άρει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, με το σκεπτικό ότι είχε παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση.

Το δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, που στις 6 Φεβρουαρίου είχε ήδη κρίνει πως αυτό το ένταλμα σύλληψης είναι έγκυρο, αποφάσισε να παραμείνει σε ισχύ το ένταλμα, καθώς αυτό «δεν αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον», όπως υποστήριζε η υπεράσπιση του Ασάνζ.

Ανακοινώνοντας την απόφαση η δικαστής Έμα Άρμπατνοτ υποστήριξε επίσης ότι «οι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν την έκδοση, προσέρχονται στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των δικών τους επιλογών. Πρέπει να έχει το θάρρος να κάνει το ίδιο».

«Το γεγονός ότι αρνείται να παραδοθεί έχει εμποδίσει» την πορεία της δικαιοσύνης, έκρινε η ίδια εκτιμώντας πως πρόκειται για έναν «άνθρωπο που επιδιώκει να επιβάλει τους δικούς του όρους στην πορεία της δικαιοσύνης».

Ο ίδιος φοβάται πως, αν συλληφθεί, θα εκδοθεί και θα δικαστεί στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση το 2010 από τον WikiLeaks πολλών αμερικανικών στρατιωτικών απορρήτων και διπλωματικών εγγράφων.

Πριν σχεδόν έξι χρόνια ο 46χρονος Αυστραλός είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζητούνταν από τα τέλη του 2010 εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση εναντίον δύο γυναικών, τις οποίες αρνείται.

Μπορεί οι Σουηδοί εισαγγελείς να σταμάτησαν την έρευνα εναντίον του τον Μάιο 2017, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο του Ουέστμινστερ δεν δέχτηκε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι το γεγονός αυτό καθιστά άκυρο το ένταλμα σύλληψης. 

[ad-slot]

ΕΥΡΩΠΗ
Καταδίκη Βρετανών ακροδεξιών που ονόμασαν το παιδί τους «Αδόλφο»
Ζευγάρι ακροδεξιών στη Βρετανία, που μεταξύ άλλων αποφάσισε να ονομάσει το παιδί του «Αδόλφο», πέρασε από δίκη, με την κατηγορία ότι είναι μέλη της...
Καταδίκη Βρετανών ακροδεξιών που ονόμασαν το παιδί τους «Αδόλφο»
ΕΥΡΩΠΗ
«Καυτή πατάτα» η υπόθεση Ασάνζ για Βρετανία και Εκουαδόρ
Κορυφώνεται το θρίλερ σχετικά με την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ • Υστερα από μια πενταετία διαμονής στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο ιδρυτής...
«Καυτή πατάτα» η υπόθεση Ασάνζ για Βρετανία και Εκουαδόρ
ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρι για το μέλλον του Ασάνζ
Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, αφού η κυβέρνηση του Εκουαδόρ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπ. Εξωτερικών του Ηνωμένου...
Παζάρι για το μέλλον του Ασάνζ