• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 17.4°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.3°C
  7 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.0°C
  6 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.5°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.9°C
  5 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  6 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 16.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.4°C / 11.9°C
  4 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 17.7°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 14.9°C
  4 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.2°C
  5 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  69%

Άνθρωποι εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια στο πλαίσιο πειραμάτων που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων την οποία χρηματοδοτούσαν κολοσσοί της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

(AP Photo/Michael Probst)

Πειράματα και σε ανθρώπους με επικίνδυνα τοξικά αέρια

 • A-
 • A+

Τρομακτικές διαστάσεις  παίρνει το σκάνδαλο με τα πειράματα επιστημόνων με επικίνδυνα τοξικά αέρια από τις εκπομπές ρύπων. Γερμανικά μέσα αποκαλύπτουν ότι στις έρευνες συμμετείχαν και άνθρωποι ως πειραματόζωα. Τις έρευνες χρηματοδότησαν οι Volkswagen, Daimler, BMW, οι οποίες δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Stuttgarter Zeitung και Süddeutsche Zeitung το πείραμα έλαβε χώρα μεταξύ του 2012 και του 2015 και σε αυτό άνθρωποι εκτέθηκαν σε επικίνδυνα τοξικά αέρια με στόχο... να αποδειχθεί ότι οι σύγχρονες εκπομπές ρύπων είναι, σε γενικές γραμμές, ακίνδυνες.

Τα τεστ διεξήχθησαν έπειτα από παραγγελία της «Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των Μεταφορών« (European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector, EUGT), ένας οργανισμός που δεν λειτουργεί πια και είχε συσταθεί και χρηματοδοτούνταν από τις εταιρείες Volkswagen, Daimler και BMW.

Εστιάζονταν στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την εισπνοή διοξειδίου του αζώτου από υγιείς ανθρώπους, όπως επισημαίνουν οι εφημερίδες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Άαχεν, όπου 25 άνθρωποι εξετάστηκαν αφού εισέπνευσαν διάφορες ποσότητες αερίων για μερικές ώρες. 

Σημειώνεται ότι οι τρομακτικές αποκαλύψεις έρχονται αμέσως μετά την παραδοχή ότι είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχα τεστ σε πιθήκους. Οι εταιρείες είχαν καταδικάσει τις πρακτικές αυτές και ανακοίνωσαν τη διάλυση του οργανισμού.

«Έπεσαν από τα σύννεφα»

Μετά τη δημοσίευση των αποκαλύψεων οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων δήλωσαν σοκαρισμένοι, καταδικάζοντας τις μεθόδους του πειράματος.

Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιστημονικές μέθοδοι που επελέγησαν ήταν λανθασμένες».

Η Daimler ανακοίνωσε, την Κυριακή, ότι είναι «σοκαρισμένη για την έκταση αυτών των ερευνών και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν. Καταδικάζουμε τα πειράματα». Παράλληλα, η εταιρεία επισήμανε ότι δεν γνώριζε πώς θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του οργανισμού είναι αντίθετες με τις αξίες και τις ηθικές αρχές της Daimler».

Εννοείται ότι η Daimler διαβεβαίωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

«Σοκαρισμένη» καταδικάζει η γερμανική κυβέρνηση

Κατηγορηματικά καταδίκασε η γερμανική κυβέρνηση τα πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκους, χαρακτηρίζοντάς τα «απεχθή» και ζητώντας να της δοθούν πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «Αυτά τα πειράματα σε πιθήκους, αλλά και σε ανθρώπους, δεν μπορούν να αιτιολογηθούν από ηθική άποψη με κανένα τρόπο».

«Οι οργανισμοί που εποπτεύουν εκείνους που εξέδωσαν αυτά τα συμβόλαια φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη» συμπλήρωσε.

AP Photo/Michael Sohn

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντρικς, αφού καταδίκασε τα πειράματα, δήλωσε σοκαρισμένη από την αποκάλυψη, αλλά και από το γεγονός ότι επιστήμονες δέχθηκαν να τα υλοποιήσουν.

Από την πλευρά του, ο Στεφάν Βάιλ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του συμβουλίου που παρακολουθεί τη VW, είπε ότι τα πειράματα αυτά «είναι παράλογα και αποτρόπαια». Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή επιχείρημα υπέρ τέτοιου είδους πειραμάτων».

Οι δύο νέες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας «δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει εκ νέου αμαυρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης Κρίστιαν Σμιντ, ζητώντας από την επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο «dieselgate» να εξετάσει τις νέες καταγγελίες.

«Δεν επιδεικνύω κανενός είδους κατανόηση προς όλο αυτό, τα πειράματα θα έπρεπε να εξυπηρετούν μονάχα την εξέλιξη των αυτοκινητοβιομηχανιών, δεν μπορούμε και δεν θα το αποδεχθούμε αυτό» υπογράμμισε.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν γνώριζαν, αλλά θα το... ερευνήσουν
Έπεσαν από τα σύννεφα οι γερμανικοί κολοσσοί μετά τις αποκαλύψεις πως ερευνητές που χρηματοδοτούσαν οι ίδιες έκαναν πειράματα σε ανθρώπους για τις επιπτώσεις από την εισπνοή ρύπων. Υπό μεγάλη πίεση Volkswagen,...
Δεν γνώριζαν, αλλά θα το... ερευνήσουν
ΕΥΡΩΠΗ
Επεσε η κυβέρνηση στο... πριγκιπάτο της Volkswagen
Το παιχνίδι του μουντζούρη για το σκάνδαλο Dieselgate στη Γερμανία αρχίζει να έχει και πολιτικές συνέπειες. Η προσχώρηση της βουλευτή των Πρασίνων, Ε. Τβέστεν, στους Χριστιανοδημοκράτες οδήγησε σε πτώση της...
Επεσε η κυβέρνηση στο... πριγκιπάτο της Volkswagen
ΕΥΡΩΠΗ
Και η Audi στο σκάνδαλο ρύπων; Ναι, και η Audi
Επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Audi, αλλά και σε παραγωγικές μονάδες, πραγματοποίησαν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές, που ξεκίνησαν έρευνα για τη χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματά...
Και η Audi στο σκάνδαλο ρύπων; Ναι, και η Audi
ΕΥΡΩΠΗ
Στα «πιτ» εκατομμύρια οχήματα της VW
Στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με τους «πειραγμένους» ντιζελοκινητήρες στρέφεται το ενδιαφέρον, με το γερμανικό κολοσσό να εξετάζει την ανάκληση 11 εκατ. οχημάτων. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας, πιθανολογείται...
Στα «πιτ» εκατομμύρια οχήματα της VW
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «ρύποι» της VW «μολύνουν» τη γερμανική κυβέρνηση
Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών για το σκάνδαλο με τη Volkswagen και την τεχνολογία που χρησιμοποιούσε για να παραποιεί τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων. «Δεν υπήρχε γνώση της...
Οι «ρύποι» της VW «μολύνουν» τη γερμανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Οι 27 ενέκριναν την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης
Η συμφωνία επιτεύχθηκε, καθώς η Γερμανία ήρε το βέτο της, αλλά με αντάλλαγμα την εισαγωγή εξαίρεσης για τα συνθετικά καύσιμα που θα παραχθούν μελλοντικά.
Οι 27 ενέκριναν την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας