Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηγέτης ή βαρίδι;

(AP Photo/Virginia Mayo)

Ηγέτης ή βαρίδι;

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Η καταλανική βουλή εκλέγει τη Δευτέρα το νέο της πρόεδρο. Η μοναδική επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι είναι ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Και ακριβώς εκεί ξεκινούν τα προβλήματα για τους Καταλανούς, για τη Μαδρίτη, αλλά και για τον ίδιο τον αυτοεξόριστο ηγέτη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι ο Πουτζντεμόν δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία της νέας κυβέρνησης χωρίς να έχει φυσική παρουσία στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψει από το Βέλγιο, όπου έχει διαφύγει μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συλληφθεί.

Για τον λόγο αυτό τις τελευταίες ώρες οι αυτονομιστές, μαζί με το επιτελείο του προέδρου, εξετάζουν το σενάριο ο Πουτζντεμόν να ζητήσει ειδική άδεια από την ισπανική δικαιοσύνη προκειμένου να βρεθεί στην Βαρκελώνη.

Αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ώρες, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος «Μαζί για το Ναι» Ζοζέπ Ρούλ σε ραδιόφωνο της Καταλονίας. Ο Ρουλ δεν διευκρίνισε αν ο πρώην πρόεδρος είναι έτοιμος αυτή τη φορά να συλληφθεί άμα τη επιστροφή του.

Σημειώνεται ότι μέχρι και χθες το περιβάλλον του αυτοεξόριστου προέδρου δήλωνε πως ο Πουτζντεμόν μπορεί να εκλεγεί ξανά πρόεδρος μέσω τηλεδιάσκεψης ή δι' αντιπροσώπου, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει πως επιθυμεί να επιστρέψει στην Καταλονία έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα συλληφθεί.

Τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν έχει πάρει, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο έθαψε και τις ελπίδες για εκλογή από... απόσταση.

Την ίδια στιγμή, όμως το αδιέξοδο που παρατηρείται ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ για τον Πουτζντεμόν, καθώς ήδη εκφράζονται σκέψεις πως ίσως θα πρέπει να αντικατασταθεί για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να αποκτήσει η περιοχή ξανά την αυτονομία της.

Ο βουλευτής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Ζοάν Τάρντα δήλωσε στην εφημερίδα La Vanguardia πως είναι απαραίτητο να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Εάν χρειαστεί να θυσιάσουμε τον Πουτζντεμόν, οφείλουμε να τον θυσιάσουμε» πρόσθεσε με νόημα.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να καταστρέψουμε τη μεγάλη νίκη στις εκλογές τις 21ης Δεκεμβρίου», συνέχισε ο Ζοάν Τάρντα για να καταλήξει «Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, είτε είναι πρόεδρος της Καταλονίας τα επόμενα χρόνια είτε όχι, θα είναι πάντα πρόεδρος και θα περάσει στην Ιστορία».

Οι δηλώσεις αυτές έφεραν την αντίδραση του κόμματος του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» με τον εκπρόσωπό του επισημαίνει ότι «Δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη δημοκρατία. Είναι η βούληση του λαού να εκλεγεί ο Πουτζντεμόν, έχει κάθε δικαίωμα να αναλάβει πρόεδρος».

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, ο οποίος διόρισε επίσημα τον Κάρλες Πουτζντεμόν ως υποψήφιο, δεν αντέδρασε σήμερα στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Οι δικαστές τον προειδοποίησαν όπως και τα άλλα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου για τις «ευθύνες, περιλαμβανομένων ποινικών» που θα αναλάβουν αν απειθήσουν στο Δικαστήριο.

Η προηγούμενη πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαδέλ, διώκεται για απείθεια στις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Παραδέχθηκε πως οι διώξεις αυτές ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία.

[ad-slot]

 

ΕΥΡΩΠΗ
«Όλα τελείωσαν, μας θυσίασαν οι δικοί μας»
Η υποκλοπή μηνυμάτων του Πουτζντεμόν προς πρώην υπουργό του, έφερε στο φως μια νέα διάσταση στο καταλανικό, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Σύμφωνα με...
«Όλα τελείωσαν, μας θυσίασαν οι δικοί μας»
ΕΥΡΩΠΗ
Με ψηφίσματα απαντά η καταλανική Βουλή στα εντάλματα της Μαδρίτης
Με τον κλοιό να σφίγγει όλο και περισσότερο για τους αυτονομιστές στην Καταλονία και τους ηγέτες τους είτε στη φυλακή είτε αυτοεξόριστους, η...
Με ψηφίσματα απαντά η καταλανική Βουλή στα εντάλματα της Μαδρίτης
ΕΥΡΩΠΗ
«Οι κάλπες μίλησαν...»
Την έναρξη μίας πολιτικής διαπραγμάτευσης και την αποκατάσταση της κυβέρνησής του ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Κάρλες Πουτζντεμόν στο πλαίσιο του...
«Οι κάλπες μίλησαν...»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι κάλπες του διχασμού
Την ώρα που θα διαβάζετε αυτό το κείμενο, οι κάλπες στην Καταλονία θα έχουν «μιλήσει». Ο,τι κι αν έχουν «πει», ένα είναι σίγουρο: τα ακραία γεγονότα...
Οι κάλπες του διχασμού