Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το συνέδριο του SPD κρίνει (και) το μέλλον της Μέρκελ

AP Photo/Markus Schreiber

Το συνέδριο του SPD κρίνει (και) το μέλλον της Μέρκελ

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στη Βόννη είναι στραμμένη η προσοχή των Γερμανών -και όχι μόνο- καθώς το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) καλείται μέσω ψηφοφορίας να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

Σήμερα θα ψηφίσουν οι 600 εκπρόσωποι του κόμματος και σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό, το αποτέλεσμα των οποίων θα τεθεί ξανά σε ψηφοφορία, αυτή τη φορά από το σύνολο των μελών του κόμματος.

Αν όμως υπερισχύσει το «όχι», οι επιλογές της Μέρκελ εξαντλούνται.

Πιο αναλυτικά:

♦ Αν η κάλπη βγάλει «ναι»:

- Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.

Στόχος της Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.

♦ Αν η κάλπη βγάλει «όχι»:

Η κατάσταση περιπλέκεται. Μετά το αδιέξοδο τόσο των διαπραγματεύσεων της λεγόμενης «Τζαμάικας» με Συντηρητικούς, Πράσινους και Φιλελευθέρους, όσο και των διαβουλεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, τρία ενδεχόμενα:

α) Νέα προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», την οποία ωστόσο έχει αποκλείσει εκ των προτέρων ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

β) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητεί για κάθε νομοσχέδιο ή σημαντική κυβερνητική απόφαση τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο μετά από πιθανό «Όχι» του SPD στο μεγάλο συνασπισμό όλα τα σενάρια επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι.

γ) Πρόωρες εκλογές: Σε περίπτωση αδιεξόδου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από μια νέα προσφυγή των Γερμανών στις κάλπες θα διευκολύνει το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Το μέλλον του Σουλτς

Στη σημερινή ψηφοφορία δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού, αλλά και το πολιτικό μέλλον του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει ισχυρό εσωκομματικό μέτωπο κατά μιας νέας συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ.

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο ο Σουλτς δήλωσε:

«Πετύχαμε πολλά και μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολλές από τις υποσχέσεις που δώσαμε προεκλογικά. Το θέμα είναι ότι είτε θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό είτε θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν πιστεύω ότι νέες εκλογές είναι ο σωστός δρόμος για μας. Αυτοί που λένε κατηγορηματικά “όχι ασχέτως με το τι μπορούμε να πετύχουμε” πρέπει να ξέρουν ότι αυτή δεν είναι η δική μου θέση και δεν είναι ο δικός μου τρόπος. Εάν το κόμμα επιλέξει τον μεγάλο συνασπισμό, θα κυβερνήσει ίσος προς ίσο με τους Χριστιανοδημοκράτεςς. Το SPD θα είναι αναγνωρίσιμο, ορατό και θα ακούγεται».

Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της προκαταρκτικής συμφωνίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του του είπε πριν από κάποιες μέρες πως «αν το δικό σας πρόγραμμα για την Ευρώπη υλοποιηθεί, τότε θα μπορέσει και η νέα γενιά των Ελλήνων, οι νέοι στην Ελλάδα να ελπίζουν ξανά σε εργασία και απασχόληση».

Ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή οι κομματικές οργανώσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Έσσης απαιτούν βελτιώσεις στο κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η καγκελάριος.

Ο αντιπρόεδρος του SPD και δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να παρουσιάσει στο Συνέδριο ένα κείμενο που από τη μία πλευρά θα καθησυχάζει τα στελέχη του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα δεν θα κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ακόμα και σε περίπτωση συγκρότησης «μεγάλου» συνασπισμού, δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που ζητούν ο Σουλτς να τηρήσει τη δέσμευσή του και να μην αναλάβει κυβερνητική θέση, προκειμένου αφενός να αποδείξει ότι δεν κινείται από το προσωπικό του συμφέρον και αφετέρου να αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματος.

[ad-slot]

ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
Το 2019 θεωρείται για όλες τις πολιτικές δυνάμεις έτος-κλειδί. Οι ευρωεκλογές τον Μάιο χαρακτηρίζονται από τώρα τεστ αντοχής για την κυβέρνηση και...
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ηγέτης της μετά Μέρκελ εποχής
Στο δίλημμα ρήξη ή ομαλή μετάβαση στη μετά Μέρκελ εποχή καλούνται να απαντήσουν οι 1.000 αντιπρόσωποι του CDU, στο συνέδριο του κόμματος για την...
Ο ηγέτης της μετά Μέρκελ εποχής
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ «πεσούσης», πας ανήρ ξυλεύεται
Εγκλωβισμένη στη γραμμή που χαράσσουν για το προσφυγικό οι δύο συνδιεκδικητές της για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκεται η Ανεγκρετ...
Μέρκελ «πεσούσης», πας ανήρ ξυλεύεται
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα φεύγει, οι άλλοι τι θα κάνουν;
Με την ανάληψη της ευθύνης για τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα στη Βαυαρία και στην Εση -δηλαδή με την αποχώρησή της από την ηγεσία των...
Η Ανγκελα φεύγει, οι άλλοι τι θα κάνουν;
ΕΥΡΩΠΗ
Η Εση πλήγωσε κι άλλο το Βερολίνο
Μετά τη Βαυαρία και η Εση έστειλε σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας προς τους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο. ● Σε δεινή θέση Μέρκελ και...
Η Εση πλήγωσε κι άλλο το Βερολίνο