Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Σίλβιο και οι χίλιες υποσχέσεις του...

Ettore Ferrari/ANSA via AP

Ο Σίλβιο και οι χίλιες υποσχέσεις του...

  • A-
  • A+

Oι Ιταλοί ξανάρχισαν να βλέπουν σε καθημερινή βάση τους πολιτικούς τους στα διάφορα τοκ σόου, να ακούνε τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους, να διαβάζουν τις άνευ περιορισμού δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στις εφημερίδες.

Ποτέ δεν είχαν ακουστεί τόσες υποσχέσεις: κατάργηση της εισφοράς στη δημόσια τηλεόραση, «σβήσιμο» του νόμου που αύξησε το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, αλλά και επιστροφή στο καθεστώς πριν από την εργασιακή μεταρρύθμιση του Ρέντσι.

Η μόνη αλήθεια, την οποία επανέλαβε και χθες η «παλιά καραβάνα» Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, είναι ότι, πιθανότατα, καμία πολιτική δύναμη δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Δεδομένης της ρευστής αυτής κατάστασης, λοιπόν, τα μέχρι τώρα προγράμματα των κομμάτων το μόνο που δεν τάζουν είναι τη Γη της Επαγγελίας.

Φυσικά, το όλο κλίμα ευνοεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει μοναδικό ταλέντο στη δημιουργία ψευδαισθήσεων και εικονικής πραγματικότητας.

Χθες, μας πληροφόρησε ότι, αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει δεκτό το σχετικό του αίτημα πριν από τις εκλογές, «δεν θα μπορεί παρά να αναλάβει την επιβεβλημένη ευθύνη και να γίνει και πάλι πρωθυπουργός της χώρας».

Ο Σίλβιο, βέβαια, ξέρει καλά ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες, η προσφυγή του αυτή να συζητηθεί πριν από τις εκλογές τις 4ης Μαρτίου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο νόμος Σεβερίνο (ο οποίος του στέρησε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι το 2019, λόγω οριστικής του καταδίκης) δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Και ζητεί «να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».

Οι πιθανότητες να ξαναγίνει πρωθυπουργός, βέβαια, είναι σχεδόν μηδενικές και για έναν άλλο λόγο: σε λίγο αρχίζει μια ακόμη δίκη, στην οποία θα κατηγορηθεί ότι χρημάτισε πολλές από τις πρωταγωνίστριες των πάρτι «μπούγκα μπούγκα», για να ψευδομαρτυρήσουν και να πουν ότι επρόκειτο μόνον για «δείπνα επιπέδου».

Κοιτάει Δεξιά και Αριστερά

Ο καβαλιέρε, όμως, στη φάση αυτή παίζει το παιχνίδι του. Υπόσχεται ότι, αν ποτέ ξαναγίνει πρωθυπουργός, θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στην ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Συγχρόνως, όμως, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, διατηρεί ανοικτή την επικοινωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία.

Προς το παρόν, η Φόρτσα Ιτάλια δεν ξεπερνά το 15% στην πρόθεση ψήφου, αλλά ο «μίστερ TV» δηλώνει σίγουρος ότι, μέσα σε έξι εβδομάδες, θα καταφέρει να διπλασιάσει τα ποσοστά του.

Είναι σαφές ότι, από εδώ και στο εξής, οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις θα είναι αδιάκοπες, με τη χρήση όλης της δύναμης πυρός του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού του ομίλου.

Ο Σίλβιο, βέβαια, δεν είναι πλέον ο φρέσκος και δήθεν άπειρος πολιτικός της δεκαετίας του ενενήντα. Και αυτό αποδεικνύεται και από το ότι, πριν από λίγες ημέρες, συνέντευξή του στο Rai due δεν εξασφάλισε ούτε το 3% της τηλεθέασης.

Αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι, ως καλός διαφημιστής, φυλά τις πιο εντυπωσιακές, εξωπραγματικές του υποσχέσεις για τις τελευταίες ημέρες τις προεκλογικής εκστρατείας...

[ad-slot]

ΕΥΡΩΠΗ
Επιστρέφει «καβαλιέρε» ο Σίλβιο
​Η Ιταλία ετοιμάζεται για ακόμη μία πιθανή επιστροφή στο παρελθόν. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τα γκάλοπ (τα οποία, όμως, δεν μπορούν να...
Επιστρέφει «καβαλιέρε» ο Σίλβιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Γκρίλο αποχωρεί, ο Σίλβιο προετοιμάζεται
Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η ανακοίνωση του Μπέπε Γκρίλο με την οποία ο γνωστός κωμικός αποχωρεί προεκλογικά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων...
Ο Γκρίλο αποχωρεί, ο Σίλβιο προετοιμάζεται
ΕΥΡΩΠΗ
«Πολιτική» παρέμβαση με αποφορά φασισμού
Η ιταλική πολιτική κινδυνεύει να οδηγηθεί σε επικίνδυνες περιπέτειες. Είναι σαφές ότι τους τελευταίους μήνες η «μαύρη απειλή» των δυνάμεων που...
«Πολιτική» παρέμβαση με αποφορά φασισμού
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστροφή με... λιρέτα;
Ο Σίλβιο δεν το βάζει κάτω. Παρά τις δικαστικές περιπέτειες και τα προβλήματα υγείας, ο πρώην «καβαλιέρε» φιλοδοξεί να είναι και πάλι υποψήφιος της...
Επιστροφή με... λιρέτα;
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλία: το πιο «καυτό» καλοκαίρι
Ο Ματέο Ρέντσι έχει στα χέρια του δύο καυτές πατάτες: η μία αφορά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού, την οποία θέλει να μεταθέσει όσο γίνεται,...
Ιταλία: το πιο «καυτό» καλοκαίρι