Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
To γερμανικό οικονομικό παραμύθι έχει τον (κακό) δράκο του

Ο ήλιος ανατέλλει πάνω από τις τράπεζες της Φρανκφούρτης

AP Photo/Michael Probst

To γερμανικό οικονομικό παραμύθι έχει τον (κακό) δράκο του

  • A-
  • A+

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της προς το γερμανικό έθνος, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να επιτευχθεί η «ευημερία για το τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τη στερείται», όπως και να «μειώσει το χάσμα ανάμεσα στην αστική κοινωνία και την ύπαιθρο» (ένας ευφημισμός μάλλον για να δηλωθούν οι ρηγματικές οικονομικο-ταξικές διαφορές και η βαθιά διαίρεση μεταξύ των πλουσίων και προνομιούχων και των φτωχών κι ευάλωτων στη χώρα).

Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τις δηλώσεις τούτες σαστίζει: Μα, δεν υπάρχει ευημερία για όλους στο Ελντοράντο για τους ανέργους και τους «υπο-απασχολούμενους» της Ευρώπης;

Υφίστανται διαφορές στην «υπερταχεία» της ηπείρου, που το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και κοινωνικο-εργασιακής παραγωγής προτείνεται να εφαρμοστεί -χάρη και στη σπουδή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να τα ασπασθεί- και στην υπόλοιπη Ε.Ε.;

Τα στοιχεία όμως για την κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα στη χώρα της Μέρκελ είναι συντριπτικά για την καγκελάριο και το πολιτεύεσθαί της.

Οπως πρόσφατα παρουσίασε το έγκυρο περιοδικό Der Spiegel, τα επίπεδα της απόλυτης ή της «σχετικής» φτώχειας μεταξύ των συνταξιούχων αυξάνουν εκθετικά και όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι (137.000 άνθρωποι άνω των 74 ετών και 830.000 άνω των 65 μέσα στην τελευταία τετραετία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία) καταφεύγουν στη λύση των «minijobs» (της μερικής εργασίας) για να συμπληρώσουν τη σύνταξη -η οποία δεν φτάνει για να καλύψει πολλές φορές τα αναγκαία-, ή αναγκάζονται να προστρέχουν στα κοινωνικά συσσίτια για να εξασφαλίσουν φαγητό, μειώνοντας τα υπέρογκα έξοδα διαβίωσης στην «ευημερούσα» κοινωνία της χώρας (ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, κατά τη ΜΚΟ Die Tafeln).

Εάν η Μέρκελ μπορεί να κομπάζει για μείωση της ανεργίας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο αμείλικτη είναι η πραγματικότητα των αριθμών, που δείχνει ότι στον εργασιακό παράδεισο της Γερμανίας καλπάζουσα είναι η αύξηση των λεγόμενων «working poors», των εργαζομένων που καίτοι εργάζονται, ο μισθός τους δεν κατορθώνει να τους εξασφαλίσει τη διαβίωση.

Οπως πρόσφατα έγραφε στο Junge Welt ο Μίκαελ Μερτζ, ενώ τα κρατικά ταμεία σφύζουν από χρήματα, τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν κατορθώνουν να τα βγάλουν πέρα μόνο με μία δουλειά και αναζητούν δεύτερη εργασία.

Την τελευταία 20ετία έχει αυξηθεί κατά τρία εκατομμύρια ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν ανάγκη να εργάζονται και τις Κυριακές ή να κάνουν εξοντωτικές υπερωρίες ώστε να τα βγάλουν πέρα, φτάνοντας σήμερα τα 9,3 εκατομμύρια.

Και ο αριθμός τούτος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι -όπως γράφει το Junge Welt- ακόμη δεν έχει περάσει στη δημοσιότητα η επικείμενη κρίση με τις μειώσεις μισθών κι επιδομάτων στον, πανίσχυρο, τομέα του μετάλλου, όπου οι εργαζόμενοι ήδη έχουν προαναγγείλει προειδοποιητικές απεργίες για το νέο έτος.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν τον μισθό τους να μειώνεται όλο και περισσότερο, με το 40% των εργαζομένων να κερδίζει σήμερα λιγότερα από τον αντίστοιχο μισθό στη δεκαετία του ’90.

Αλλά και οι υποαπασχολούμενοι, ή οι ενοικιαζόμενοι στις minijobs μικροδουλειές, ούτε καν τη στέγασή τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν, μια που και η προσφορά κατοικίας δεν επαρκεί, αλλά και τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Η κυβέρνηση έχει μεταβιβάσει πλέον σε ιδιώτες «επενδυτές» τις παλαιές «εργατικές», ή επιδοτούμενες από το κράτος, κατοικίες, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο, την ώρα που η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 7,3% μέσα στο 2017. Ιδίως στην πρωτεύουσα, το Βερολίνο, ο ανταγωνισμός του real estate είναι τέτοιος, που ακόμη κι ένας καλά πληρωμένος εργαζόμενος ενδέχεται να έχει δυσκολία να βρει ένα ικανοποιητικό διαμέρισμα που να μη χρειάζεται να πληρώσει το σύνολο του μισθού του για ενοίκιο.

Αδυσώπητο είναι το πρόβλημα στέγης για τους Aufstockers (αυτούς που παίρνουν το επίδομα ανεργίας) ή τους χαμηλόμισθους που για να ζήσουν πρέπει να λαμβάνουν και το κοινωνικό επίδομα (Hartz 4) από τα Jobcenter.

Αυτοί συχνά αναγκάζονται να μετακομίσουν από τα σπίτια τους, αναζητώντας ένα φθηνότερο διαμέρισμα, ή επιστρέφουν στους γονείς τους!

Τόσο το Spiegel όσο και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικών ΜΚΟ (π.χ. η bagw.de), υπογραμμίζουν πως μέσα στο 2016 ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 150% εν σχέσει προς το 2014 κι έφτασε τους 860.000.

Από αυτούς οι 52.000 ήσαν αναγκασμένοι να κοιμούνται στον δρόμο, καθώς οι θέσεις στα «καταφύγια αστέγων» και στις δημοτικές δομές φιλοξενίας τους ήσαν πλήρεις, με κίνδυνο να πληρώνουν έως και πρόστιμο -όπως συνέβη στη Φρανκφούρτη με επιβολή 40 ευρώ- εάν επιλέξουν για τη στρωμνή τους κεντρικά σημεία των πόλεων, κηλιδώνοντας έτσι τη δημόσια εικόνα του ωραίου τοπίου και της ευημερίας στη Γερμανία, -βλέπε σχετικά τις απόψεις της υπευθύνου της Κοινωνικής Πολιτικής των Die Linke στο τοπικό Κοινοβούλιο Αστριντ Μπούχαϊμ στο Junge Welt.

Μεγάλο δε ποσοστό των αστέγων αυτών είναι πρόσφυγες ή κάτοικοι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης- των χωρών εκείνων που η Γερμανία και η πολιτική της βοήθησε να «απεξαρτηθούν» από το κομμουνιστικό παρελθόν τους και να «ενσωματωθούν» στην Ε.Ε.

Η Γερμανία είναι κατά τον Μερτζ «μια φτωχή πλούσια χώρα», καθώς μόλις το 10% του εργατικού δυναμικού της ενθυλακώνει το 40% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το μισό του λιγότερο προνομιούχου πληθυσμού μόλις το 17%.

Στη Γερμανία οι μισοί από τους φτωχότερους κατέχουν το 1% του πλούτου της χώρας, ενώ οι πρόσφατες μελέτες ανεβάζουν στο 13% του πληθυσμού το σύνολο των Γερμανών που ζουν στο όριο της φτώχειας.

Στην υπερταχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το βαγόνι της πρώτης θέσης είναι πολύ μικρό, ενώ είναι πολλοί κι εκείνοι που ούτε καν ταξιδεύουν, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν μήτε το εισιτήριο για την τρίτη θέση.

*Δημοσιογράφος, δρ Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Γλώσσας

 

ΕΥΡΩΠΗ
Κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού
Ισχυρούς τριγμούς στους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο προκαλεί ο σχεδόν καταποντισμός των εκλεκτών της στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Εση. Σε δεινή θέση η καγκελάριος Άνγκελα...
Κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού
ΕΥΡΩΠΗ
Χάος στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας
Πρωτοφανής αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μετά τη συμφωνία Σουλτς-Μέρκελ-Ζέεχοφερ για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Δεν αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ο...
Χάος στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία με τρία «αγκάθια»
Τις τελευταίες πινελιές στον καμβά των προγραμματικών θέσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία βάζει η επιτροπή των διαπραγματευτών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών...
Συμφωνία με τρία «αγκάθια»
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης των τριών
Τρεις εβδομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους οι διαπραγματευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, για να διαμορφώσουν την προγραμματική συμφωνία σχηματισμού νέας κυβέρνησης...
Γερμανία: τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης των τριών
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν μεν, διαφωνούν δε...
Υστερα από εντατικές ολονύκτιες συζητήσεις, Χριστιανοκοινωνιστές, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν... να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού,...
Συμφώνησαν μεν, διαφωνούν δε...
ΕΥΡΩΠΗ
Τι περιλαμβάνει το «ντηλ» Μέρκελ-Σουλτς
Εντολή από τα κόμματά τους για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανακοίνωσαν ότι έλαβαν Μέρκελ και Σουλτς μετά τη καταρχήν συμφωνία έπειτα από μία...
Τι περιλαμβάνει το «ντηλ» Μέρκελ-Σουλτς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας