Στις κακουχίες και δοκιμασίες των προσφύγων αναφέρθηκε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έκανε λόγο για «τους σημερινούς διαδόχους του Ηρώδη που δεν φοβούνται να χυθεί αίμα αθώων για να επιβάλουν την ισχύ τους και να αυξήσουν τον πλούτο τους».
Αναφέρθηκε, επίσης, στα παιδιά της Μέσης Ανατολής «που συνεχίζουν να υποφέρουν λόγω της κορύφωσης της έντασης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς» και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν ώστε τα δύο μέρη να ξαναρχίσουν τον διάλογο «και να βρεθεί λύση με δύο κράτη και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.
Είναι η ώρα να «μετατρέψουμε τη δύναμη του φόβου σε δύναμη της αγάπης», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και ζήτησε να προσφέρεται φιλοξενία στους πρόσφυγες.
«Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση, πρέπει οι άνθρωποι να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τα δεινά που υφίστανται οι συνάνθρωποί τους. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν φεύγουν οικειοθελώς από τις εστίες τους αλλά αναγκάζονται να αποχωριστούν τους αγαπημένους τους επειδή εκδιώκονται από τη γη τους», πρόσθεσε ο Πάπας.
«Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την πατρίδα τους γεμάτοι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Ο λόγος για τη φυγή τους είναι συχνά μόνο η ελπίδα να επιβιώσουν. Πρόκειται για επιβίωση από τους σημερινούς διαδόχους του Ηρώδη που δεν φοβούνται να χυθεί αίμα αθώων για να επιβάλουν την ισχύ τους και να αυξήσουν τον πλούτο τους».
Ο Ποντίφικας κάλεσε τους χριστιανούς να «προάγουν τη φιλοξενία σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατούν εντάσεις και συγκρούσεις». Ακόμη και η Μαρία και ο Ιωσήφ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είπε και αντιτάχθηκε στη δυσπιστία προς τους ξένους και τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας.
Η χριστιανική πίστη σημαίνει, σύμφωνα με τον Πάπα, «να δώσουμε μια νέα αντίληψη για την κοινωνική δημιουργικότητα και προσφορά μέσω της οποίας όλοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο».
Αναφέρθηκε, επίσης, στα παιδιά της Μέσης Ανατολής «που συνεχίζουν να υποφέρουν λόγω της κορύφωσης της έντασης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς» και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν ώστε τα δύο μέρη να ξαναρχίσουν τον διάλογο «και να βρεθεί λύση με δύο κράτη και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.
Μίλησε και για τα παιδιά της Συρίας, στα βλέμματα των οποίων διακρίνει ακόμη κανείς τις συνέπειες του πολέμου που μάτωσε τη χώρα, αλλά «και του διχασμένου Ιράκ».
Ευχήθηκε, τέλος, να ξαναρχίσει ο κοινωνικός διάλογος στην Βενεζουέλα «υπέρ όλου αυτού του αγαπημένου λαού» και να ξεπερασθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο «ώστε να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας