• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 5.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 7.9°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  2°C 1.4°C / 4.1°C
  5 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.6°C / 12.6°C
  4 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.3°C
  6 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.1°C
  6 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  6 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  4 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.5°C
  4 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.4°C
  4 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  83%
AP Photo/Czarek Sokolowski

Η Πολωνία στο «απόσπασμα» της Κομισιόν

 • A-
 • A+

Μέτωπο κατά της Βαρσοβίας άνοιξαν οι Βρυξέλλες, με την ενεργοποίηση χθες για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ε.Ε. του άρθρου 7 της κοινοτικής Συνθήκης για παραβίαση του κράτους δικαίου.

Απόφαση που αναμένεται να εμπλέξει και άλλα κράτη-μέλη, ιδίως τις άλλες τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) που μαζί με την Πολωνία έχουν δημιουργήσει την ομάδα Βίζεγκραντ αποτελούμενη από συντηρητικές και εθνικιστικές κυβερνήσεις με κοινές θέσεις σε μία σειρά από θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Ηδη, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» και προειδοποίησε ότι θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας...

Περίπου δύο χρόνια κράτησε η εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των αποφάσεων της συντηρητικής δεξιάς κυβέρνησης του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας.

Τελικά «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου». Και ενεργοποίησε το περίφημο άρθρο 7 της Συνθήκης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, όπως την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών ή των χρηματοδοτήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

«Πολιτικά κίνητρα»

Βέβαια, δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί και είναι νωρίς για προβλέψεις ως προς τη μορφή των κυρώσεων. Αλλωστε, θα χρειαστεί η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Υπουργών.

Ωστόσο, η απόφαση της Κομισιόν «έτσουξε» για τα καλά την καθολικο-συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας. Η πρώτη αντίδραση της Βαρσοβίας ήταν να κατηγορήσει για «πολιτικά κίνητρα» την Κομισιόν. Η απάντηση της τελευταίας, όπως τη διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, ήταν ότι «το ευρωπαϊκό Δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους»...

Η πολωνική κυβέρνηση κατηγορείται για λήψη μέτρων κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ενα από αυτά αφορά την ψήφιση νομοθεσίας που θέτει την παύση και τη συνταξιοδότηση δικαστών στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και γενικά στον τρόπο λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το κόμμα που ίδρυσαν οι δίδυμοι αδελφοί Καζίνσκι επέφερε αλλαγές που είχαν στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι πολύπλοκη. Η Επιτροπή δίνει στην Πολωνία προθεσμία τριών μηνών για να αποσύρει την επίμαχη νομοθεσία.

Η διαδικασία, όμως, έχει κινηθεί από χθες και θα πρέπει να τοποθετηθούν το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών.

Για την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν απαιτείται η ψήφος 22 χωρών (4/5) και μία αιτιολογημένη γνώμη που θα έχει τις υπογραφές του 1/3 των κρατών-μελών. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου και της Πολωνίας και θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση για τη διαπίστωση διαρκούς παραβίασης του κράτους δικαίου.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία την επιβολή κυρώσεων.

Η διαδικασία, λοιπόν, είναι χρονοβόρα και πολύ δύσκολα θα φτάσει μέχρι το τέλος. Αυτό που «πονάει» την πολωνική κυβέρνηση είναι η πολιτική διάσταση του όλου θέματος...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
«Αλαζονικές» χαρακτηρίζει η Βουδαπέστη τις Βρυξέλλες, επειδή στρέφονται και ζητούν οικονομικές κυρώσεις κατά της συμμάχου της πρώτης, Βαρσοβίας, καταλογίζοντάς της παρεμβατικότητα στη δικαιοσύνη.
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν «τσίμπησε» στο βέτο του Ντούντα ο Τίμερμανς
Με άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε., που θα μπορούσε δυνητικά –πλην πολύ δύσκολα ρεαλιστικά– να καταλήξει στη λεγόμενη «πυρηνική επιλογή» για αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας...
Δεν «τσίμπησε» στο βέτο του Ντούντα ο Τίμερμανς
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα καταδίκη της Πολωνίας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για τον έλεγχο της δικαιοσύνης
Η επιρροή της κυβέρνησης της Πολωνίας στο δικαστικό σύστημα της χώρας είναι υπέρμετρη σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία σημειώνει ότι οι εξουσίες των υπουργών της κυβέρνησης...
Νέα καταδίκη της Πολωνίας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για τον έλεγχο της δικαιοσύνης
ΕΥΡΩΠΗ
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες
Η Κομισιόν καταδίκασε ξανά την πρακτική της εργαλειοποίησης μεταναστών, ενώ την ίδια ώρα, η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των τειχών στα σύνορα της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεχίζει το «αντάρτικο» κατά των Βρυξελλών η Πολωνία
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Βαρσοβίας-Βρυξελλών μετά τα πρόστιμα που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της και την απόφασή της να μην κλείσει ένα...
Συνεχίζει το «αντάρτικο» κατά των Βρυξελλών η Πολωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας