• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 14.1°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 13.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.3°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 10.0°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 5.1°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.8°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.6°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 14.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.4°C / 11.1°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  83%
AP Photo/Emilio Morenatti

Ο γρίφος της Καταλονίας

 • A-
 • A+

«Η καταλανική κοινωνία είναι ακραία διχασμένη, όσο δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν.
Αυτό είναι εμφανές μέσα στις ίδιες τις οικογένειες, μεταξύ των φίλων, μέσα στους τόπους εργασίας.
Η κύρια επίπτωση του Procés της ανεξαρτησίας είναι το τέλος της συναίνεσης στην Καταλονία, που έως τώρα είχε επιτρέψει σε μία εντελώς ετερογενή κοινωνία, όπως είναι αυτή της Καταλονίας, να αντιμετωπίσει θετικά τις προκλήσεις της μετάβασης από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατική ομαλότητα.
Ο εμφανής κίνδυνος που αναδύεται είναι η πιθανότητα να υπάρξει μια βαθιά ρήξη στην κοινωνία: κάτι που για να γεφυρωθεί θα χρειαστούν πολλά χρόνια»

Στίβεν Φόρτι, καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης

Η Καταλονία ψηφίζει σήμερα για να αναδείξει το νέο Κοινοβούλιό της, όμως τίποτε δεν θυμίζει στους δρόμους, αλλά και στη γενικότερη εικόνα που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης, την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν τα 5,5 και πλέον εκατομμύρια των ψηφοφόρων της αυτόνομης περιφέρειας της Ισπανίας καλούνταν να αποφασίσουν εάν θέλουν την απόσχισή της από τον κρατικό κορμό της χώρας της Ιβηρικής.

Σήμερα, η κοινωνία -μολονότι διχασμένη καίρια από τον ορυμαγδό των ακραίων γεγονότων που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο- μοιάζει μουδιασμένη.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ ανώμαλης εκλογικής αναμέτρησης, της πιο ανώμαλης που έχει βιώσει η Καταλονία τα τελευταία 40 χρόνια», μας τονίζει ο Τζάουμε Φορές Λιάσατ, στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής της Esquera Republicana, του ιστορικά αποσχιστικού κεντροαριστερού κόμματος, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση.

«Η μισή κυβέρνηση της Καταλονίας βρίσκεται στη φυλακή ή στην εξορία. Η ίδια η κήρυξη εκλογών, που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου της Καταλονίας, έγινε από τον Ισπανό πρωθυπουργό, μια πράξη άκρως ανώμαλη κατά παράβασιν κάθε νομοθεσίας. Επιβλήθηκε τρομοκρατία εναντίον πολιτικών για να μην εκφράζουν τις ιδέες τους, λογοκρίθηκαν και εκφοβίστηκαν μέσα ενημέρωσης, ακόμη ακόμη απαγορεύτηκαν και τα χρώματα αυτά καθαυτά, όπως το κίτρινο. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά απαγορεύτηκε σε οποιοδήποτε μέλος των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα να φορούν ρούχα κίτρινου χρώματος ή που παραπέμπουν σε κάποιο σύμβολο», τονίζει ο ίδιος.

Οπως τονίζει στη συζήτηση μαζί μας, ο Ιταλός ερευνητής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και καθηγητής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Στίβεν Φόρτι, που ζει και διδάσκει στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, «καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου κυριαρχούσε πολλή ανησυχία κι ένταση για την πολιτική κατάσταση στην Καταλονία. Τώρα, δύο μήνες, διαπιστώνεται κατά κύριο λόγο κόπωση στην κοινωνία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά».

«Παρά την κατάσταση καταστολής, η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει πως η ERC θα είναι μετά 38 χρόνια η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους», παρ’ όλο «που για πρώτη φορά στη “δημοκρατική” Ευρώπη ο αρχηγός μιας πολιτικής δύναμης που έχει κερδίσει τις εκλογές θα βρίσκεται στη φυλακή για την ιδεολογία του. Μοιάζει αφάνταστο, όμως από αύριο 22 Δεκεμβρίου μπορεί να είναι αλήθεια», προσθέτει από την πλευρά του το στέλεχος της ERC.

Για τον Αντόνιο Γκόμεθ Βιλιάρ, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και στέλεχος των Podem, «όλες οι δημοσκοπήσεις που έως τώρα έχουν δημοσιευτεί καταδεικνύουν ένα πενιχρό αποτέλεσμα για την Catalunya en Comú-Podem. Ορισμένοι το αποδίδουν στην πολιτική συγκυρία και την πόλωση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Procés. Είναι σαφές ότι το πλαίσιο των εκλογών είναι πολύ δύσκολο, όμως πιστεύω πως κοιτάζουμε το δέντρο και δεν βλέπουμε το δάσος. Εκείνο που διαφοροποιεί κατ’ εμέ την Catalunya en Comú-Podem από την Bcomú στις δημοτικές εκλογές και την En Comu Podem στις περιφερειακές, είναι η απώλεια της ενέργειας των λαϊκών στρωμάτων που είχαν επιτρέψει τα προηγούμενα νικηφόρα αποτελέσματα της παράταξης».

«Οι δημοσκοπήσεις δεν καταφέρνουν να προσφέρουν σαφείς απαντήσεις για τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια και οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας παίζουν τη νίκη τους για μια χούφτα ψήφους. Υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν την απογοήτευσή τους μετά την παταγώδη αποτυχία της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας. Αλλά το τι θα συμβεί απομένει να το δούμε σε λίγες ώρες» μας τονίζει ο Φόρτι, που φυσικά βλέπει τα πράγματα από απόσταση. Η καταλανική κοινωνία είναι ακραία διχασμένη, όσο δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν. Αυτό είναι εμφανές μέσα στις ίδιες τις οικογένειες, μεταξύ των φίλων, μέσα στους τόπους εργασίας. Η κύρια επίπτωση του Procés της ανεξαρτησίας είναι το τέλος της συναίνεσης στην Καταλονία, που έως τώρα είχε επιτρέψει σε μία εντελώς ετερογενή κοινωνία, όπως είναι αυτή της Καταλονίας, να αντιμετωπίσει θετικά τις προκλήσεις της μετάβασης από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατική ομαλότητα. Ο εμφανής κίνδυνος που αναδύεται είναι η πιθανότητα να υπάρξει μια βαθιά ρήξη στην κοινωνία: κάτι που για να γεφυρωθεί θα χρειαστούν πολλά χρόνια», καταλήγει ο Φόρτι.

*Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας, δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στα χέρια των αυτονομιστών το μέλλον της Καταλονίας
Μπορεί ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και πρώην υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίγια, να ήρθε πρώτος στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, ωστόσο δεν αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση,...
Στα χέρια των αυτονομιστών το μέλλον της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Κατά της ανεξαρτησίας οι Καταλανοί, δείχνει δημοσκόπηση
Για πρώτη φορά από το 2017, και το δημοψήφισμα υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, οι Καταλανοί τάσσονται εναντίον της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιφέρειας.
Κατά της ανεξαρτησίας οι Καταλανοί, δείχνει δημοσκόπηση
ΕΥΡΩΠΗ
Οι κάλπες του διχασμού
Την ώρα που θα διαβάζετε αυτό το κείμενο, οι κάλπες στην Καταλονία θα έχουν «μιλήσει». Ο,τι κι αν έχουν «πει», ένα είναι σίγουρο: τα ακραία γεγονότα του φθινοπώρου στην αυτόνομη κοινότητα της Ισπανίας έχουν...
Οι κάλπες του διχασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Προεκλογική εκστρατεία με τους υποψηφίους στη φυλακή!
Χθες, όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Καταλονία για τις κάλπες της 21ης Δεκεμβρίου που θα αναδείξουν τη νέα τοπική κυβέρνηση. Μιας «ανώμαλης»...
Προεκλογική εκστρατεία με τους υποψηφίους στη φυλακή!
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «δωράκια» της Μαδρίτης πριν τις εκλογές στην Καταλονία
Ο χρόνος για τις τοπικές εκλογές στην Καταλονία μετρά αντίστροφα με τους καταλανούς να προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες (21/12) αυτή τη φορά για να εκλέξουν τοπική κυβέρνηση. Η Μαδρίτη μετά τη σκληρή στάση που...
Τα «δωράκια» της Μαδρίτης πριν τις εκλογές στην Καταλονία
ΕΥΡΩΠΗ
Φυσά προεκλογικός άνεμος
«Ολοι είμαστε Καταλονία». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί -γύρω στο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές- που υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη, δύο...
Φυσά προεκλογικός άνεμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας