Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουσκ: Κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων
AP Photo/Jean-Francois Badias

Τουσκ: Κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων

  • A-
  • A+

Σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης προσανατολίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που αποκαλύπτει ότι στο τραπέζι της συνόδου κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ θα φέρει και την κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, ο Τουσκ θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις εάν δεν υπάρξει συναίνεση.

«Αν δεν υπάρξει λύση, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν εναλλακτικό δρόμο», γράφει ο «Guardian» επικαλούμενος επιστολή του Τουσκ στα κράτη-μέλη.

Με δεδομένο ότι δεν αναμένεται συναίνεση από Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία, αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις• ωστόσο ο Πολωνός αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Τουσκ θα χαρακτηρίσει το μέτρο των υποχρεωτικών ποσοστώσεων διαιρετικό και αναποτελεσματικό, στέλνοντας μήνυμα ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.

Η κατάργηση του σχεδίου «είναι πιθανόν να προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χώρες που είχαν ζητήσει από τις υπόλοιπες να τις βοηθήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια» εκτιμά ο «Guardian», προσθέτοντας πως η Γερμανία και η Σουηδία αναμένεται επίσης να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε σχέδιο θα μειώνει τη βοήθεια που προσφέρουν άλλα κράτη-μέλη.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Guardian», διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι ορισμένα κράτη-μέλη εκπλήσσονται από την επιστολή Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε συγχρονισμό» με το έργο που έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Τουσκ πιστεύει ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αποτελούν «δώρο» στους σκληροπυρηνικούς -όπως στον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν που έχει αναδείξει το προσφυγικό ως «όπλο» στην εκστρατεία Stop Brussels- και ο σκεπτικισμός του είναι εμφανής εδώ και καιρό καθώς ήδη από τον Οκτώβριο είχε τονίσει ότι το μέτρο έφερνε τα κράτη-μέλη σε συνεχή αντιπαράθεση.

Θα καλέσει, λοιπόν, τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αναλάβουν την ευθύνη, αντί να αφήσουν τις Βρυξέλλες να καθορίσουν τον ρυθμό στη διαχείριση της πολιτικής για τους πρόσφυγες.

«Μόνο τα κράτη-μέλη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση», γράφει στην επιστολή του και προσθέτει ότι «ο ρόλος της Ε.Ε. είναι να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της με όλους τους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να χειριστούν την κρίση αυτή. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη-μέλη».

Θα παροτρύνει επίσης τους ηγέτες της Ε.Ε. να δαπανήσουν περισσότερα για προγράμματα που αποσκοπούν στη διατήρηση των προσφύγων εκτός Ευρώπης, όπως 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και 1,9 δισ. για εκείνους στη Λιβύη.

AP Photo/Petros Karadjias

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εισήγαγαν το μέτρο της υποχρεωτικής ποσόστωσης τον Σεπτέμβριο του 2015, στο ζενίθ της προσφυγικής κρίσης, όταν χιλιάδες άνθρωποι έφταναν καθημερινά στις ακτές της Ευρώπης, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από Συρία, Ιράκ και Ερυθραία. Τότε οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της ομάδας Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) ψήφισαν κατά της μετακίνησης, αλλά η πολιτική συμφωνήθηκε με ειδική πλειοψηφία.

Ωστόσο, Ουγγαρία και Πολωνία αψήφησαν την υπόλοιπη Ε.Ε. και δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ στην Τσεχία έφτασαν μόλις δώδεκα. Για τον λόγο αυτό και οι τρεις ξενοφοβικές χώρες παραπέμφθηκαν από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «για μη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις τους για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων».

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης οι χώρες που αρνούνται να συμμετέχουν σε έναν «διορθωτικό μηχανισμό κατανομής» να καταβάλλουν «συνεισφορά αλληλεγγύης» 250.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο, αλλά η ιδέα κωλυσιεργεί καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο τεσσάρων σημείων του Γιούνκερ για το προσφυγικό
Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και κυβερνήσεις κρατών, μετά την μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό και με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Τα συμπεράσματα της μίνι συνόδου...
Το σχέδιο τεσσάρων σημείων του Γιούνκερ για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ανα(ν)τροπή Τουσκ στο προσφυγικό
Την κατάργηση των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη προτείνει αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οργή από τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Απαράδεκτη και...
Ανα(ν)τροπή Τουσκ στο προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Γύρω γύρω όλοι, στη μέση το προσφυγικό
Τριμερή συνάντηση με Άνγκ. Μέρκελ και Ζ.-Κ. Γιούνκερ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της αυριανής συνόδου κορυφής, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του Ντ. Τουσκ για κατάργηση του προγράμματος...
Γύρω γύρω όλοι, στη μέση το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Σύγκλιση για προσφυγικό και για τις διεθνείς προκλήσεις
Στην άτυπη σύνοδο της Μάλτας για το προσφυγικό, οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης, ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά...
Σύγκλιση για προσφυγικό και για τις διεθνείς προκλήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμα μία αποτυχημένη άτυπη σύνοδος για το προσφυγικό
Δεν κατάφεραν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» να καταλήξουν ούτε σήμερα κατά την άτυπο σύνοδο του Ελσίνκι για μια αποτελεσματική κατανομή των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Γάλλος...
Ακόμα μία αποτυχημένη άτυπη σύνοδος για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Προεδρία εξ ημισείας η πρόταση Μέρκελ και Τουσκ
Η Ευρωβουλή έχει δικαίωμα να εκλέξει πρόεδρο «ερήμην» των Ευρωπαίων ηγετών, με τους Σοσιαλιστές να γνωστοποιούν αργά το βράδυ πως προτείνουν για το πόστο τον Ιταλό ευρωβουλευτή Νταβίντ Σασόλι.
Προεδρία εξ ημισείας η πρόταση Μέρκελ και Τουσκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας