Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γαλλικό... μπιλιάρδο -με πολλές μπάλες- απολαμβάνει ο Μακρόν

Βουλευτές πάνε κι έρχονται, κόμματα διασπώνται, κόμματα καταποντίζονται, νέα ιδρύονται προκαλώντας καραμπόλες και ο Γάλλος πρόεδρος τρίβει τα χέρια του

Dreamstime / AP PHOTO

Γαλλικό... μπιλιάρδο -με πολλές μπάλες- απολαμβάνει ο Μακρόν

  • A-
  • A+

Ανακατατάξεις στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων δημιουργεί ο κατακερματισμός των παραδοσιακών κομμάτων μετά την «έκρηξη» που προκάλεσε η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές. Ο διπολισμός έχει καταρριφθεί και το γαλλικό πολιτικό τοπίο έχει μεταβληθεί σε θρυμματισμένο μωσαϊκό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, κυρίαρχος με την πληθωρική κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, τηρεί τη στρατηγική τού «διαίρει και βασίλευε» αποδυναμώνοντας την πολιτική και την κοινωνική συνοχή.

Η Δεξιά έχει διχαστεί. Το Κέντρο εκπροσωπείται από κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες, που υποστηρίζουν τη φιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει καταποντιστεί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει συρρικνωθεί. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ασκεί μαχητική αντιπολίτευση, αλλά ο ίδιος δεν αντιπροσωπεύει ένα κόμμα της Αριστεράς.

Ηγείται μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας Ανυπότακτη Γαλλία που δημιούργησε. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει κοπεί στα δύο μετά την αποχώρηση του πρώην αντιπροέδρου του Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος ίδρυσε το δικό του κόμμα Οι Πατριώτες.

Η Δεξιά και οι Εποικοδομητικοί

Σε «εμφύλιο» οδήγησε το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών η «προδοσία» πολυάριθμων βουλευτών, που αποφάσισαν να υποστηρίξουν την πολιτική Μακρόν και να ιδρύσουν τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, τους Εποικοδομητικούς. Μετά τον αποκλεισμό τους από το κόμμα, οι «αντάρτες» της Δεξιάς πέρασαν σε αντεπίθεση.

Ξεκίνησαν εντατικές διαβουλεύσεις και την Κυριακή ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά τη δημιουργία δικού τους κόμματος. Δεκαεννέα βουλευτές, που προέρχονται από τη Δεξιά και τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, ανακοίνωσαν με κοινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Figaro ότι λανσάρουν το νέο κόμμα Δράση, η Εποικοδομητική Δεξιά.

Στη σημερινή συγκυρία της ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου, οι Εποικοδομητικοί διαχωρίζουν τη θέση τους από τα πρώην στελέχη των Ρεπουμπλικανών που έγιναν μέλη του μακρονικού κόμματος. Πριν από την εκλογή νέου προέδρου των Ρεπουμπλικανών στις 10 και 17 Δεκεμβρίου και της πιθανής νίκης του φαβορί Λοράν Βοκιέ, ο οποίος ενσαρκώνει τη σκληροπυρηνική δεξιά, οι Εποικοδομητικοί καλούν τους Γάλλους να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα, που «ενσαρκώνει τη σύγχρονη μεταρρυθμιστική Δεξιά».

Υπογραμμίζουν ότι μπορούν να συμβάλουν θετικά με προτάσεις στην επιτυχία της δράσης του δεξιού πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και ότι δεν θα συμμαχήσουν ποτέ με τη Λεπέν. Ο Βοκιέ αντέδρασε κατά των Εποικοδομητικών, καταγγέλλοντας «έναν συρφετό από τυχοδιώκτες που εντάχθηκαν στο στρατόπεδο του Μακρόν».

Η πρωτοβουλία των Εποικοδομητικών για λανσάρισμα άλλου κόμματος της Δεξιάς προκάλεσε νέο σχίσμα στις τάξεις των δεξιών «ανταρτών». Δύο μέλη της κυβέρνησης, ο Ζεράρ Νταρμαρίν κι ο Σεμπαστιέν Λεκορνί, αλλά και ο βουλευτής Τιερί Σολέρ, που είχαν αποπεμφθεί από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών για «αποστασία», ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στο κόμμα του Μακρόν, LERM.

Μία ακόμα «αποστασία» έγινε από τον Ολιβιέ Ντουσόπτ, σοσιαλιστή, πρώην συνεργάτη της Μαρτίν Ομπρί, ο οποίος διορίστηκε την Παρασκευή από τον Μακρόν υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομίας. Επίσης ένας βουλευτής του Εθνικού Μετώπου προσχώρησε χθες στο κόμμα «Οι Πατριώτες» του Φλοριάν Φιλιπό.

Ο αγώνας του Μελανσόν

Παράλληλα ο Μελανσόν προωθεί την αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας Ανυπότακτη Γαλλία της οποίας είναι πρόεδρος, προκειμένου να δρομολογηθεί «μια πολιτική πλατφόρμα» που θα συγκεντρώσει την κατακερματισμένη Αριστερά.

Σε εθνική συνέλευση, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Κλερμόν Φεράν, επιτέθηκε κατά της φιλελεύθερης πολιτικής του Μακρόν και υποστήριξε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί θα μπουν σε εφαρμογή σκληρές μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους Γάλλους.

Τόνισε επίσης ότι ο διχασμός των συνδικάτων ήταν εξαιρετικά επιζήμιος για τους κοινωνικούς αγώνες. Ως ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας Ανυπότακτη Γαλλία, ο Μελανσόν επιδιώκει να συνεργαστεί με άλλα κινήματα, όπως το Αριστερό Κόμμα του οποίου ήταν συνιδρυτής.

Επιχειρεί προσέγγιση με ένα μέρος των Κομμουνιστών και με το Κίνημα 1η Ιουλίου του Μπενουά Αμόν, πρώην υποψηφίου των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η δημοτικότητα του Μελανσόν καταρρέει. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων (63% έναντι 36%) έχουν κακή εικόνα γι ‘αυτόν και η δημοτικότητά του έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες σε δύο μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu Consulting για το Franceinfo και την εφημερίδα Figaro.

ΕΥΡΩΠΗ
Δεξιά στροφή για τη γαλλική... Κεντροδεξιά
Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο γαλλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - LR. Με μεγάλο φαβορί ο Λοράν Βοκέζ καθώς το 62% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν πως ουσιαστικά «δεν υπάρχει άλλος». Προβληματισμός για το αν θα...
Δεξιά στροφή για τη γαλλική... Κεντροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Οι δρόμοι της οργής
Δρακόντεια μέτρα στη Γαλλία υπό τον φόβο ταραχών στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούν σήμερα τα «κίτρινα γιλέκα» ● Η κυβέρνηση φοβάται ότι η οργή των «κίτρινων γιλέκων» θα εξαπλωθεί και θα προκαλέσει...
Οι δρόμοι της οργής
ΕΥΡΩΠΗ
Ανασχηματισμός με πρόσωπα της «αυλής»
Δύο εβδομάδες χρειάστηκε ο Γάλλος πρόεδρος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε με την παραίτηση του Ζεράρ Κολόμπ από το υπουργείο Εσωτερικών. Η πλειοψηφία ενισχύεται με...
Ανασχηματισμός με πρόσωπα της «αυλής»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «Τιτανικός» του Εμ. Μακρόν
Νέα πολιτική κρίση αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος με τη ρήξη που προκάλεσε η παταγώδης παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, στενού πολιτικού συμμάχου του ο οποίος μετατράπηκε πρόσφατα σε επικριτή...
Ο «Τιτανικός» του Εμ. Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν «επέζησε» της μομφής, αλλά η φουρτούνα παραμένει
Στο κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αγανάκτησαν μετά την άρνηση της εξεταστικής επιτροπής να καλέσει σε εξέταση υψηλόβαθμους συνεργάτες του...
Ο Μακρόν «επέζησε» της μομφής, αλλά η φουρτούνα παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
«Δικαίωμα για λάθη» αλλά πόσο... δικαίωμα
Σειρά από ντοκιμαντέρ και εκπομπές που προβλήθηκαν στην τηλεόραση σκιαγραφούν το αμφιλεγόμενο προεδρικό προφίλ του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «πρόεδρο των πλουσίων», «πρόεδρο της Δεξιάς»,...
«Δικαίωμα για λάθη» αλλά πόσο... δικαίωμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας